Moskova'nın Parkları ve Mezarlıkları

Moskova geniş meydanları kadar geniş park alanları ile de ün salmış bir şehir. Bu parklardan en önemlileri ise Gorki Parkı ve Zafer Parkı.

Biz gezimize ilk olarak Moskova’nın en ünlü parkı olan 120 hektardan daha büyük bir alana yayılmış Gorki Parkı’ndan başlıyoruz. Bu parkın içindeki gölde sandal gezintileri yapılabiliyor. Parkın içinde büyük bir lunapark ve 10 bin kişilik Açıkhava tiyatrosu mevcut. Kışın buz pateni yapılan bir paten pisti de bulunuyor. Park ismini Maxim Gorki’den almış.

Daha sonra Nazım Hikmet’in kabrinin bulunduğu Novodevitch Manastırı ve Mezarlığına geliyoruz. Daha önceki yıllarda burası kızlar manastırı imiş. Daha sonra buranın arka kısmı ünlüler mezarlığına dönüştürülmüş. Nazım’ın kabri Gorbaçov’un eşinin mezarlığına yaklaşık 25 metre mesafede yer alıyor.

Burası bir mezarlıktan ziyade bir heykel parkını andırıyor. Özellikle Türk turistler tarafından çokça ziyaret edilen bir nokta. Ünlü şarimizi Nazım’a da dualarımızı gönderip Zafer Parkına gidiyoruz.

Zafer Parkı, 2. Dünya Savaşı sonrası Sovyetler Birliği’nin zaferi anısına, savaşın bitişinin 50. yılında 1995’te tamamlandı. Parkın açılışına Yeltsin’in davetlisi olarak 80 ülkenin cumhurbaşkanı gelmiş. Parkın içindeki fıskiyeler koyu pembe renkli. Bunun sebebi ise 4 yıllık savaş döneminde ölen 27 milyon insanın kanını simgeliyor olması. Parktaki Zafer Anıtı 144 metre yüksekliğinde, üzerinde de koruyucu melek heykeli var. Ayrıca parkın içinde kilise, cami ve sinagog bulunuyor. Bu da savaşta ölen 3 dine mensup kişiler anısına yapılmış. Parkın içinde yer yer toplar ve tanklar da bulunuyor.

Zafer Anıtı’nın arkasında muhteşem bir Savaş Müzesi yer alıyor. Burada önce Fransız-Rus Savaşını anlatan pek çok tablo, harita ve savaşta kullanılan silahları görebiliyorsunuz. Daha sonra bir üst kata çıkılıyor. Asıl olay üst katta zaten. 115 metrelik tual üzerine yapılmış, yuvarlak şekilde dizayn edilmiş 3 boyutlu Fransız - Rus Savaşının anlatıldığı muhteşem bir eser yer alıyor. Bu tabloyu ses efektleri ile desteklemişler. Burada insan adeta kendini savaşın içindeymiş gibi hissediyor.

Bunun bir benzeri de İstanbul’da Topkapı Metro İstasyonu yakınında Fatih’in İstanbul’u Fethi anısına yapıldı. Türk ve Rus sanatçılarının ortak yapımı olan bir eser bu da. Bu arada Rusça ile Türkçe arasında 700 kelime aynıymış; örneğin çay, kahve ve salata.

Moskova’daki bu muhteşem eseriFransız Roubaud, 15 öğrencisi ile 1908 - 1912 yılları arasında tamamlamış. Savaşın 100. yılında 1912 senesinde bitirmiş. Burası kesinlikle görülmeye değer. Eğer Rusya’da görme şansınız yoksa İstanbul’daki benzerini görebilirsiniz.

Moskova’da ki otel seçimi konusunda Godunov Hotel’i düşünebilirsiniz. Otelin merkezi bir konumda yer almasının avantajı olarak etrafında birçok restoran, kafe ve mağaza bulunuyor. Ulaşım ağlarınında içinde. Bu otele alternatif olarak ise Kızıl Meydan'a sadece 200 metre mesafede ki National Hotel’i tercihleriniz arasına koymalısınız. Otel fiyat olarak biraz yüksek ama imkanları ve konumu gayet iyi. Birçok turistik mekana 5-10 dakika içinde ulaşabiliyorsunuz. Eğer ekonomik bir şey olsun istiyorsanız da Kızıl Meydan ve Kremlin'e 5 dakikalık yürüme mesafesindeki Megapolis Tverskaya’yı ekonomik bir tercih olarak aklınızda bulundurmalısınız. Bu önerilerin dışında Moskova’da ki diğer otellere  buradan booking.com’a girerek göz atabilir, isterseniz rezervasyon da yapabilirsiniz.  

TUĞÇE YILMAZ

Yazar Hakkında

TUĞÇE YILMAZ

 Yaklaşık 15 sene Medya satın alma ve Planlama sektöründe çok uluslu şirketler ile çalıştıktan sonra kendi tutkusu olan gezi ve seyahate yönelerek Gezimanya.com’u kurmuştur.1997 - 1999 İstanbul Üni