Sakız Adası'nda Tatil Başka Bir Keyif

Sakız adası Çeşme'nin hemen yanıbaşında ülkemize en yakın Yunan adalarından, Çeşme'den 20 euro karşılığında gidiş-dönüş feriboat bileti alabilirsiniz. Ben Sakız adasına kısa bir tatil için gittim ve adada 3 gün kaldım, günlüğü 30-40  eu'dan hemen feribottan iner inmez araç kiralayabilirsiniz. Feribotta giderken tur satın almak da diğer bir seçenek.

Prygi köyü

Konaklama olarak merkeze çok yakın olan Grecian Casstle hoteli tercih ettim, bu hotelden daha uygun konaklamalı hoteller var ve tercih edilebilir.

Sakız adasının kuzeyi hemen hemen hiç ziyaret edilmeyen bir bölge bende herkes gibi güney bölümünü ziyaret ettim. zamanınız kısıtlıysa mutlaka tur ile gezmenizi öneririm, ben hem tur ile hem de araç kiralayarak gezdim her ikisinden de çok memnun kaldım.

Adada göreceğiniz en önemli bölgeler prygi, mesta ve olimpi köyleri, tur ile çıkacaksanız olimpi'ye uğramıyor ama zaten bu üç köyde birbirine benzeyen köyler, Ortaçağ'dan kalmış ve korunmak için evlerin hepsi bitişik ve bir labirentin içinde izlenimi veriyor köylere araç ile girmeye sakın kalkmayın çünkü sokaklar çok dar ve araç ile gitmeye uygun değil.

balkon latlarındaki işlemeler

Prygi köyünde mimari tamamen dikkat çekici öğlerle bezenmiş, özellikle evlerin balkonlarının alt kısımları özel figürlerle bezenmiş her evdeki figür farklı ve evleri kötülüklerden korunmak için yapılmış ve yüzyıllardır aynı şekilde devam ediyor. Köyün meydanında yemek yiyebileceğiniz kafeler ve restaurantlar var. Köy yüzyıllardır bakir halde korunmuş ve size orta çağda yürüyor hissi veriyor. Dar sokaklarında uzun yürüyüşler yapmanızı öneririm.

Adada göreceğiniz bir diğer yerde Mesta limani, prygi köyünden 10 dk uzaklıkta ki limanda denize nazır balık yiyerek ve uzo içerek zaman geçirebilirsiniz. Ben O sergis balık lokantasını tercih ettim, barbunlu bir öğle yemeği için 20 eu ödedim. Mesta'da fiyatlar adanın merkezine göre daha uygun.

Sakız adası merkezi

Merkeze yakın kalacaksanız feribot limanından başlayan ve onlarca kafe restaurantın olduğu ana caddede karnınızı doyurabilirsiniz, ben Türk işletmecisi olan Elliniki Kouzina'yı tercih ettim ancak kahvaltı için 20 eu, akşam yemeği için 35 eu ödememe rağmen çok memnun kaldığımı söyleyemem.

Prygi köy meydanı

Sakız adasında bakla ayıklayan Yunanlı teyze

Sakız adasında uzodan sonra en çok tüketilen içecek frappe, ben maalesef hiç beğenmedim, hemen her kafede fiyatı 3,5 eu civarında.

Eğer gitmişken ben denize gireceğim derseniz Karpas ve komi plajları deniz için çok uygun, Karpas plajında da çok uygun hoteller ve pansiyonlar mevcut ancak araçsız merkeze gidip gelmek sorun olabilir otobüs her zaman yok ve taksi ücretleri pahalı.

Sakız adasında sakız en önemli gelir kaynağı, sakız ağaçları adanın her tarafında var ancak sadece güneyindeki ağaçlardan sakız alınabiliyor, sakız alınabilmesi için bir ağacın en az 10 yaşında olması gerekiyor ancak 10 yıllık ağaç yılda ancak 7 gr civarında bir sakız veriyor, 200 yıllık ağaçlarda ise bu oran 350 gram kadar olabiliyor. Ayrıca sakız ağaçları bir kişinin tarlasında değil, yüzyıllar öncesinden gelen bir gelenek ile sakız adasında ki ağaçlar sakız adası ailelerine paylaştırılmış, ama yer olarak değil direk ağaç olarak, yani sizin ağacınızın yanında ki ağaç başka bir ailenin olabiliyor, sakız ağacı sakız adası halkı için namus gibi korunuyor ve ailelerin ağaçları satması mümkün değil buna herkes çok duyarlı ve böyle bir durumu ayıplıyor, bir ağaçtan sakız almakta son derece meşekatli, ağaçları önce geceden sabaha kadar olan kısımda gövdelerinden 1 cm yararak sakızın çıkacağı yerleri belirliyorlar, ancak bu işlemi iyi öğrenmek gerekir eğer çok derin açarsanız ağaç hasar göreceğinden sakız almama ihtimaliniz var, o açılan yarıklardan 3 ay boyunca sakız geliyor ve sonra evin kadınları tarafından sakızlar toplanıyor.

Karpas sahili

Sakız adasına giderseniz sakız ağaçlarındaki yarıkları görmeden gelmeyin bence o işçiliği de görmek tarihi yerleri görmek kadar önemli.