Yeme İçme Cenneti Lyon

Bu kez rotada Lyon var. Fransa'nın güneybatısında yer alan Lyon, ülkenin üçüncü büyük şehri. Rhone ve Saone nehirleri üzerine yerleşmiş olan kentin nüfusu yaklaşık 1,8 milyon kişidir. Rhone nehrinin sol tarafı yani Saone çevresi eski kent merkezinin de içerisinde olduğu turistik bölümdür, sağ tarafı ise ticari bölümdür.

 

Lyon, tekstil, mühendislik, ecza ve sağlık sektöründe uluslararası bir üne sahip. Dünyanın başlıca ipek üretim merkezleri arasında gösteriliyor, aynı zamanda modanın da önemli merkezlerinden biri.
 
Ama kentin asıl özelliği gelişmiş mutfak kültürüdür. Fransa'nın en popüler ve en kaliteli mutfağına sahip olan Lyon, Fransa’nın gastronomi başkenti olarak anılmaktadır.


 

İstanbul'dan Lyon'a özel havayolu şirketleri ile direkt uçmak mümkün. Uçuş ise yaklaşık 3 saat 30 dakika sürüyor. Lyon uluslararası havaalanından şehir merkezine ulaşım Satobus dedikleri otobüsler ile ya da taksi ile sağlanıyor. Tabii burada taksi oldukça pahalı bir seçenek.
 
Lyon’a gitmenin bir diğer yolu da İsviçre’nin Cenevre kentine uçmak ve oradan yaklaşık 1,5 saat süren tren yolculuğu ile Lyon’a ulaşmak. Ancak bu ilkine göre biraz daha yüksek maliyetli bir seçenek.
 
Ben direk Lyon’a uçtum oradan da otobüs ile şehir merkezine ulaştım. Otobüs zaten sizi Lyon Tren Garının önünde bırakıyor.


 

Burası da zaten otellerin en yoğun olduğu bölge. Otel fiyatları konaklama tipine göre çok farklılık gösteriyor.
 
Lyon’da konaklama için biraz otel araştırması yapmakta fayda var. Fiyatlar biraz pahalı olduğu için konum ve kalite dengesini iyi ayarlamak gerekiyor. Konaklama konusunda bütçeniz uygun ve kaliteli bir otel arıyorsanız, şehrin merkezinde bulunan  Okko Hotels Lyon Pont Lafayette beklentilerinizi karşılayabilecek bir otel. Eski kent merkezi ve Saint-Jean Katedrali’ne yaklaşık 15-20 dakikalık yürüme mesafesinde. Bu otelin yanında Presqu’ile bölgesinde bulunan Citadines Presqu'île Lyon, hem fiyat olarak daha uygun hem de konum olarak gayet iyi. Otel, Unesco Dünya Mirası Listesi’nde ki Vieux Lyon’a yürüyerek 5 dakika kadar bir uzaklıkta yer alıyor. İçinde olimpik bir yüzme havuzu bulunan Hôtel Lyon Métropole ise şehir merkezine araçla yaklaşık 10 dakikalık bir mesafede. Bu otel lüks severler ve daha çok otel imkanlarından yararlanmak isteyenler için ideal.
  Tüm bunların yanında şehir merkezinde yer alan Mon Hotel Particulier, Campanile Lyon Centre Part-Dieu ve Hausmann tarzıyla dikkat çeken tarihi bir binada yer alan Hôtel Carlton Lyon tercih edilmesi gereken otellerden birkaçı.
Lyon’da bu önerilerin dışında daha fazla otel seçeneği için buradan booking.com’a girip araştırma yapabilir, dilerseniz de rezervasyon yaptırabilirsiniz. 
 Lyon, başkent Paris'e göre daha güneyde olsa da, sahip olduğu coğrafi özellikleri nedeniyle daha sert bir iklime sahip. Yazın gündüz sıcaklıkları 24-27 derece arasındayken gece sıcaklıkları 13-15 derecelerde. Kış aylarında gece sıcaklıkları genelde sıfır derece ya da altında. Bu nedenle Lyon'u ziyaret etmek için en ideal zaman Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları.

 
Çünkü yılın bu dönemlerinde kent çok daha hareketli oluyor. Güneşi gören halk kendini dışarıya atıyor.

Özellikle de nehir kenarı en çok tercih ettikleri yer. Ya buradaki şezlonglarda güneşleniyorlar, ya da çimlere serilip kitap okuyorlar.


 

Bu arada Lyon’da dikkatinizi çekecektir, o kadar çok kitap okuyan insan var ki. Merdivenlerde, çimenlerin üstünde, nehir kenarında bir sete oturmuş halde, mütemadiyen okuyorlar, çok örnek almamız lazım sanki.


 

 

Evet en son tren garında kalmıştık. Tren Garı kentteki önemli noktalara da yürüyüş mesafesinde. Aslına bakarsanız Lyon, yürüyerek kolaylıkla keşfedilebilecek bir şehir. Özellikle eski şehir bölgesi ve Saone nehir kıyısı gezilmeye değer. Yorulduğunuz anda bir kafede oturup, Lyon lezzetlerini keşfedebilirsiniz, ne de olsa burası Fransa’nın Gastronomi başkenti.


 

Lyon’u ziyaret etmek için en ideal zaman olan Nisan-Ekim arasında burada iseniz nehirdeki bot turlarına katılabilir, nehirleri süsleyen renkli köprüleri fotoğraflayabilirsiniz. Gerçekten Lyon’da benim en beğendiğim şeylerden biri rengarenk köprüleri oldu.


 

 

Notre Dame Bazilikası, Saint-Jean Katedrali, Trinity Kilisesi Lyon’daki ünlü tarihi dini yapılar. Vakit müsaitse hepsi ayrı ayrı görülmeye değer.

Güzel Sanatlar Müzesi, Gallo-Roma Uygarlığı Müzesi ve Modern Sanatlar Müzesi kentte görülebilecek önemli müzeler arasında.

Lyon, kültürel yaratıcılık ve yenilik kenti olarak da anılıyor. Müzik, dans, tiyatro, sergiler, festivaller ve diğer kültürel değerler kent kültürünün en önemli unsurları arasında. Kentte dolaşırken adım başı bir müzisyenle karşılaşabilirsiniz.

Bazıları tek, bazıları ikişer kişi bazıları büyük gruplar halinde müzik yapıyorlar.

Kent merkezinde yer alan 1993’te kurulan Lyon Ulusal Opera Binası, en görkemli tiyatro mimarilerinden birine sahip. Burada çağdaş danslar sahneleyen Lyon Opera ve Balesinin bir gösterisini izleyebilirsiniz. Önü ise günün her saatinde oldukça kalabalık.

Kent merkezinde yer alan Célestins Tiyatrosu, Lion'un en eski dram performansları merkeziymiş. Ulusal Popüler Tiyatrosu, kültürün ve tiyatronun merkezi bir yapıdan kurtulması açısından tarihi öneme sahip. Burada sahnelenen performanslar kaçırılmamalı!

Lyonlu’lar kitap okumaya düşkün oldukları kadar spora da düşkünler. Bu nedenle kentte çok sayıda spor merkezi de yer alıyor. Yüzme havuzları, buz pateni alanları, paten parkları, jimnastik salonları gibi imkanlar oldukça yaygın.

Tabii bir de alışveriş konusu var. Antikalar, yerel el eşyaları ve ipek eşyalar kentin başlıca yerel ürünlerindendir. Şehirde 650'nin üzerinde antika satılan dükkan bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Lyon üretimi şaraplardan almak için en doğru adres ise Antic Wine mağazasıdır.

Artık biraz acıktım değil mi? Gelişmiş bir mutfak kültürüne sahip olan Lyon, Fransa’nın Gastronomi başkenti olarak anılmakta. Burada eski şehir bölgesindeki "bouchon" denilen restoranlar, yöresel yemekler sunuyor. Bu restoranlarda menüyü okurken dikkat etmek gerek. Adı "deCanut" diye biten lezzetler yöre yemekleri. Adında "Mere" yer alan restoranlar ise kökleri 20.yüzyıla dayanan ve aile tarifleri ile yapılmış yemekleri sunan restoranlar. Bu tüyo restoran seçiminizde yardımcı olacaktır. Ancak Lyon’da ne yerseniz yiyin memnun olmama gibi bir durum söz konusu olacağını zannetmiyorum.

Domuz eti ürünleri kent mutfağında oldukça yaygın. Otlu yumuşak peynir, mercimekli jambon, kızartılmış ördek yağı, Lyon salatası, balık, tereyağı ve irmik karışımı ile yapılan yöresel yemekleri, siyah puding, kızartılmış patates püresi denenebilecek lezzetlerden. Tabii ben hepsini deneyebildim mi? Hayır. Ancak bir peynir delisi olarak tüm peynirlerini ve Lyon salatasını denemiş biri olarak kesinlikle öneririm.

Lyon, lezzetli şarapları ile de meşhur. Beaujolais, Côteaux du Lyonnais ve Côtes du Rhone bölgelerindeki üzüm bağları, kentin kaliteli şaraplarının üretildiği en önemli yerler.

Tercih edebileceğiniz restoranlardan bazıları; Nicolas le Bec, Lyon Plage ve Cafe des Federations'tur. Ama yok ben Türk mutfağından vazgeçmem derseniz kentte yoğun bir Türk nüfus olduğundan döner ve kebapçı bulmakta da zorlanmazsınız.

Gastronomi kenti olan Lyon'da Ocak ayında Dünya Mutfakları Yarışması ve Dünya Pastacılık Yarışması düzenlenmektedir. Yılın bu dönemi de kent bir hayli hareketlidir ve her köşeden etkileyici kokular yükselir. Giderseniz bu dönem de her ne kadar soğuk olsa da tercih edilebilir.

Akşamüzeri saatlerde geceye başlamadan önce yapılacak önemli bir aktivite var. Bu da tepeye doğru raylı ulaşım araçları ile çıkıp, tepeden gün batımını izlemek.

Lyon’un en hareketli saatleri akşamüzeri saatleri. Günün bu zamanında cafe ve barlar kalabalıklaşıyor ve Lyonlular, iş çıkışında soluğu cafe ve publarda alıyorlar. Birer kadeh içki ve lezzetli atıştırmalıklar ile günün yorgunluğunu atıyorlar.

Lyon’un gecesi eğer çılgın eğlence arıyorsanız çok soluk gelecektir. Lyon’daki gece hayatı daha çok yeni Lyon denilen bölgede Saone Nehri boyunca uzanan caddelerde yoğunlaşmış, ancak öyle sabahlara kadar açık olan kulüpler yok denecek kadar az. En önemli mekanları arasında Rus temalı KGB, eski bir otobüs durağı olan Bus Cafe, Presqu’île, ve Croix sayılabilir.

Kumar oynamayı sevenler için ise şehrin biraz dışına doğru bir Casino bulunmaktadır.
TUĞÇE YILMAZ

Yazar Hakkında

TUĞÇE YILMAZ

 Yaklaşık 15 sene Medya satın alma ve Planlama sektöründe çok uluslu şirketler ile çalıştıktan sonra kendi tutkusu olan gezi ve seyahate yönelerek Gezimanya.com’u kurmuştur.1997 - 1999 İstanbul Üni