Çad
Yıllarca süren iç savaş nedeniyle, silahlı gruplara ve hükümet birliklerine çok sayıda asker lazım oldu. Bugün çatışmalar eskiye nazaran azalmış olsada, ülkede 13 yaşına gelmiş çocuklar hala silahlı mücadelede yer almakta. 10 yaş ve altındaki çocuklar ise, orduda ve silahlı gruplar arasında iletişim ve gözetleme görevlerini sürdürüyor.

Güney Sudan
İç savaş sonucu bağımsızlığını elden eden ülke, şimdide kendi içinde savaş vermekte. Ülkede halihazırda 11.000’in üzerinde çocuk asker var. Askeri personel rutin olarak okulları basıp, eli silah tutabilen çocukları zorla askere alıyor. Sadece Hükümet güçleri değil, ayrılıkçı gruplarda mülteci kamplarından kaçırdıkları çocukları zorla asker yapıyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti
Etnik ve dini ayrımlarla iç savaşın yok ettiği başka bir Afrika ülkesi olan Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 400.000 insan iç savaş nedeni ile yelerinden edildi. 2013’te hükümetin devrilmesiyle, ülkedeki çocuk asker sayısı iki katına çıktı ve 6.000’e ulaştı.
Sudan
Ülkenin Darfur bölgesinde, 2003 yılından beri yaklaşık 3 milyon kişi, sistematik bir şekilde yapılan tecavüz ve soykırım olaylarının ortasında kalmıştır. Bu olaylar sırasında kaçırılan çocuklar hem hükümet güçlerine, hem de ayrılıkçı güçlere sex kölesi ve çocuk asker olarak satılmıştır. Çocuk asker yaşının 14-15 civarı olduğu ülkede, hükümet bu konuda hiçbir önlem almamakta.
Uganda
‘’Tanrının Direniş Ordusu’’ ülkede son 20 yılda yaklaşık 30.000 çocuk asker yetiştirdi. Başlangıçta iç savaşta mücadele etmek için kurulan örgüt, daha sonra ülkedeki diğer etnik kimliklere karşı soykırım başlattı. Diktatör Joseph Kony önderliğindeki örgütün kaçırdığı kız çocukları ise, örgüt için sex kölesi olarak kullanıldı.

Bolivya
Yasal olarak askerlik yaşı 18 olmasına rağmen, ülkede 14 yaşına gelen çocuklar zorunlu olarak hükümet tarafından askere alınıyor. Bolivya ordusunun %40’ını 18 yaş altı askerler oluşturuyor. 16 yaş altı askerlerin oranı ise %20. Uyuşturucu trafiğini kontrol altına almak için eğitildikleri söylensede, birçoğu orduda kötü muamele ile karşı karşıya.
Saddam Hüseyin Rejimi sırasında ülkede çocuk askerlerin yetiştirildiği kamplar, Irak’ın işgali ile kapatılsada, Amerikan işgali ülkeye kaostan başka birşey getirmedi. Otorite boşluğundan yararlanan gruplar, ülkedeki çocukları asker ve intihar bombacısı olarak kullanmaya devam ediyor.
Somali
Savaşların paramparça ettiği bir başka ülke Somali. Yıllardır süregelen etnik ve dini ayrılıklar ve bunlara bağlı oluşan şiddet, ülkede birçok ailenin ve çocuğun hayatını karartmış durumda. Savaş lordları tarafından kandırılan, sürekli uyuşturucu verilen yada kısmende olsa para ödenen çocuklar, güç mücadeleleri için kurban ediliyor. Öyle ki, Mogadişu’da elinde bir AK-47 ile gezen 8 yaşında çocuklar görürseniz şaşırmayın.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Yıllardır süregelen iç savaş, ülkeyi bitirmiş durumda. Resmi olarak 2002’de iç savaş bitmiş olsada, ülkenin hala birçok yerinde ayrılıkçı güçler ile hükümet güçleri savaşıyor. Ülkede hem militanlar, hem de Kongo hükümeti çocukları zorla askere alıyor. Militanlar 20.000 çocuk askeri serbest bırakmış olsada, çocuk asker sayısı ülkede hala yüksek oranda.

Burma
İngiltere’den bağımsızlığını aldıktan sonra, günümüze kadar birçok iç savaşla yüzleşen ülkede, hükümet güçleri ve birçok etnik grup zorla çocukları silahlandırıyor. Hükümet güçlerinin sahip olduğu 350.000 askerin %20’si 18 yaşının atında. Okullardan ve kamusal alanlardan zorla kaçırılan çocuklar, tehdit edilerek, dövülerek ve aileleri ile iletişimleri kesilerek zorla asker yapılıyor.