Dijital Seyyahlar

Meşhur gezgin Marco Polo, İpek Yolu’nu açacağından haberdar değildi Venedik’ten yola çıktığında. 15 yaşındaydı.

24 yıl süren yolculuğu boyunca sayısız macera yaşamış, tarihin en önemli seyyahlarından biri olan bu genç adam, ülkesine döndüğünde o kadar çok bilgi edinmişti ki zamanın Avrupası henüz bunların bir kısmını duymaya bile hazır değildi. Moğolistan’a yaptığı yolculuk esnasında Kubilay Han’a danışmanlık yapan Marco Polo 13. yüzyılda doğudaki orduların Avrupa’ya oranla ne kadar büyük ve güçlü olduğunu fark etmiş ve dönüşte bunu herkese anlatmıştı. Çoğu Venedikli ise kendisinin deli olduğuna kanaat getirmiş ve Kubilay Han’ın 1 milyon askeri olduğunu söylediği için Marco Polo’yla dalga geçmek için “Il Millione” ismini takmışlardı. Asya’nın doğusundaki dev orduların çarpışmasından Avrupa’da tek haberdar olan kişi bir Venedikli seyyahtı.

Eskiden medeniyetler arası çok ama çok uzaktı. Coğrafyalar kavuşmuyor, insanlar birbirinden habersiz yaşıyordu ve bu dönemlerin gezginleri kültürler arasındaki en önemli köprülerdi. Kâğıt parayı Çin’den Avrupa’ya Marco Polo getirdi. Baharatlar, çeşitli meyve sebze ve hayvanlar gezginler tarafından yeni topraklara tanıtıldı. Barut gibi kimi kritik teknolojilerin, sanatta çığır açan stillerin, dini misyonların yayılması hep gezginlerin ön ayak olduğu keşifler sayesinde oldu tarih boyunca.


Fotoğraf: pixabay.com

İnsanlık tarihi nice gezginler gördü. Bu memleketin çocuğuyuz, tabi ki Evliya Çelebi’den başlayacağız. Marco Polo, Vasco de Gama, Christof Colomb gibi niceleri çığır açtılar çağlar boyu. Bilinmemiş coğrafyalar keşfettiler, ticaret yolları açıp, kimi zaman da savaşları ve zulmü başlatan medeniyet temaslarına ön ayak oldular.

Derken insanlık (sözde) ilerledi. Teknoloji gelişti, sanayi devrimi derken iletişim çağına girdik. Artık dünyanın iki ucundaki insanın birbiriyle iletişim kurması çok kolay bir hale geldi. Sosyal medya hesabınıza girip şöyle bir karıştırdığınızda sadece Türkiye’nin değil, dünyanın değişik yerlerinden haberler, enteresan fotoğraf kareleri, komik videolar ya da faydalı bilgiler edinmeniz saniyelerle ölçülen bir sürede gerçekleşiyor. Peki, bütün bu iletişim kolaylığı içerisinde o kültürler arası köprü vazifesi gören gezgin ruhlar boşa mı çıktı sizce?

İnsanlar daha rahat bilgiye ulaştıkça ve daha rahat gezdikçe, daha güzel paylaşımlar da mümkün olmaya başladı. İşte o yüzden o gezgin ruhlar biraz şekil değiştirdiler ama hala orada duruyorlar. Eskiden kervanların peşine takılıp 20 sene sonra evine dönen gezginler yerine artık Facebook, Instagram hesaplarından veya web sitelerinden takip edebileceğiniz gezi blog yazarları var. Anılarını yazıya döken, hayatın güzelliklerini fotoğraf karelerine yakalayan, videolar çekip size görsel şölenler sunan bu dijital seyyahların sosyal medya hesaplarına, blog sitelerinin kervanlarına binip oturduğunuz yerden dünyayı gezebiliyorsunuz artık.

Geçtiğimiz hafta World Tourism Forum Global Meeting 2016 kapsamında İstanbul’a 45’ı yurtdışından olmak üzere 130 tane gezi blog yazarı Gezimanya davetiyle toplandı. Bu kadar gezgin bir araya gelince ortaya çıkan sohbetleri tahmin edebilirsiniz. O ortamda bir kez daha anladım ki değişen ve hızla dijitalleşen dünya belki Marco Polo gibi, Evliya Çelebi gibi kültürleri temasa geçirerek çığır açan seyyahları elimizden aldı ama yerine çok daha hızlı köprüler kurup, takip ettiğimizde bize dünyanın bir ucunu yaşatabilen dijital seyyahlar koydu. Bilgi çağının Marco Pololarına, dijital seyyah dostlarıma sevgilerle…