Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hiç beklenmedik anda indirime giren yurtdışı uçak biletleri ve yurtdışı gezi turlarının son derece cazip olduğu bir gerçektir. Öyle ki, hemen bu fırsatlardan yararlanıp rotamızı yurtdışına çevirmek isteriz. Lakin henüz pasaporta sahip olmayan gezginler, bu indirimlerin geçerli olacağı tarihe kadar pasaport sahibi olup olamayacakları konusunda büyük bir endişe duyarlar; zira bu işin ucunda ödemesi yapılmış bir şeyin heba olması gibi bir olasılık da bulunmaktadır.

Neyse ki düşünülenin aksine, korkacak bir şey yoktur; doğru adımlar izlendiğinde pasaport sahibi olmak son derece kolay ve hızlı bir işlemdir. O halde, pasaport çıkartmanın ilk adımı olan “Pasaport başvurusu nasıl yapılır?” sorusunun cevabını inceleyebiliriz.

Pasaport başvurusu, T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden ya da çağrı merkezi üzerinden yapılır. Son derece basit olan bu randevu işleminden önce ise evraklarınızı eksiksiz bir şekilde hazırlamanızı tavsiye ediyoruz; böylece randevu tarihinizi kaçırma derdi olmadan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. O halde, pasaport başvurusu yapmadan önce halletmeniz gereken adımlardan teker teker bahsedelim.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Öncelikle pasaport çeşitleri her ne olursa olun pasaport başvurusu şahsen yapılmak durumundadır. Bir diğer deyişle, bir başkası adına başvuru yapma şansı mümkün değildir. Bunun dışında, istenen bütün evraklar eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır. 2 adet biyometrik fotoğraf, T.C. kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı, (varsa) eski pasaportunuz, (öğrenciyseniz harçsız pasaport sahibi olmak için) öğrenci belgesi ve yetişkin olmayan 18 yaş altındaki çocuklar ya da çocuk/yetişkin engelli kişiler için muvafakat belgesi bu evraklardandır. Pasaport harç bedeli, pasaport nereden alınır, pasaport randevu gibi sorularınıza da teker teker yanıt bulacaksınız. 

Biyometrik Fotoğraf

Eğer pasaport başvurusu yapacağınız süreye kadarki 6 ay içinde biyometrik fotoğraf edindiyseniz ve bu süre zarfında fiziksel olarak kendinizde büyük değişiklikler yapmadıysanız yeniden fotoğraf çektirmenize gerek yoktur; fakat süre 6 ayı geçtiyse mutlaka beyaz arka plana sahip, tüm yüzünüzün görüneceği ve gülümsemeden poz vereceğiniz, 50mmx60mm ebatlarında bir biyometrik fotoğraf çektirmek zorundasınız. Herhangi bir fotoğrafçıda pasaport için fotoğraf çektirmek istediğinizi belirtirseniz kolaylıkla bu işlemi halledebilirsiniz; bu işlem son derece pratik bir işlemdir, hatta aynı gün içerisinde fotoğraflarınızı teslim alabilirsiniz.

T.C. Kimlik Kartı / Nüfus Cüzdanı

Bahsetmeye gerek yok; lakin T.C. kimlik kartınız, eski adıyla nüfus cüzdanı tıpkı her resmi işlemde olduğu gibi pasaport çıkarma işleminde de kullanılacaktır; bu nedenle diğer evraklarınızla birlikte bunu da hazırda tutmalısınız.

Öğrenci Belgesi

Öğrenci pasaport alabilmek, bir diğer deyişle harçsız pasaportlardan faydalanabilmek için 25 yaşının altındaki öğrenciler aktif olarak öğrenim gördükleri üniversitenin ve bölümün bilgilerine ev sahipliği yapan öğrenci belgelerini alarak gerekli evrakların yanına ekleyebilirler; açıkçası bu, diğer pasaportlar arasında son derece avantajlı bir pasaport türü olacağından bu özelliklere sahip öğrenciler tarafından mutlaka edinilmelidir. PTT’den, E-Devlet’ten yahut okulunuzdan bu belgeyi kolaylıkla elde edebilirsiniz.

(25 yaşınızı geçtikten sonra öğrenci pasaportunuz geçerliliğini yitirir.)

Muvafakat Belgesi

Her ne kadar başkasının yerine pasaport başvuru yapılamıyor olsa da muvafakatname, yani muvafakat belgesi aracılığıyla çocukların ve engelli kişilerin pasaport işlemleri halledilebilir. Noter ya da emniyet müdürlüklerinden yapılabilecek olan muvafakat belgesi edinme işlemi, belirli tipte yazılmış bir dilekçenin işlemleri yapılacak kişinin bilgileriyle doldurulması ve imzalanması ile tamamlanır. Böylece belgede adı geçen kişi, yine belgede adı geçecek çocuğun ya da engelli kişinin yerine pasaport başvurusunda bulunabilir.

Pasaport Harç Ödeme

Tüm evrakların tamamlanmasına ek olarak pasaport sahibi olabilmek için, pasaport başvurusu yapmadan evvel yapılması gereken bir işlem de pasaport harcını yatırmaktır. En az 6 aylık, en fazla 10 senelik çıkartılabilen pasaportunuzun süresini seçtikten sonra, ona karşılık gelen pasaport harç bedelini ödemelisiniz. Şu şekildeki 2020 yılı pasaport defter bedeli fiyatlandırma tablosundan yatıracağınız miktarı öğrenebilirsiniz:

SüreHarçDefterToplam
6 Ay208.30160.00368.30
1 Yıl304.40160.00664.40
2 Yıl497.00160.00657.00
3 Yıl745.90160.00865.90
4-10 Yıl994.80160.001154.80

Kararınızı verdikten sonra pasaport defter bedeli ödeme işleminizi internet üzerinden ya da seçili bankalardan yapabilirsiniz: Eğer işleminizi internetten konforlu bir şekilde halletmek isterseniz İnteraktif Vergi Dairesi’nin resmi sitesine gittikten sonra, ana sayfa üzerindeki “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli” kısmına tıklayarak gerekli bilgileri doldurup işleminizi tamamlayabilirsiniz. Fakat internete bir türlü güvenemeyenlerdenseniz, Akbank, Aktifbank, Albaraka, Alternatif Bank, Anadolubank, Denizbank, FibaBanka, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odeabank, Şekerbank, Ziraat, TEB, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve YapıKredi’ye pasaport ödemesi yapabilirsiniz. Hangi seçeneği seçerseniz seçin, makbuz ya da dekont almayı ve bunu muhafaza etmeyi unutmayın. Tüm bu bilgiler ışığında “pasaport harçları nereye yatacak?” diye bir soru işaretiniz kalmamıştır umarız.

 

Pasaport Başvuru Yapma

Yukarıda bahsedilen pasaport için gerekli belgeleri tamamladıktan sonra, pasaport başvurusu yapma işlemine hazırsınız demektir. İnternet üzerinden bu adrese tıklayarak; telefon üzerinden ise herhangi bir gün içerisinde 09:00-17:00 saatleri arasında ALO 199’u arayarak müsait olanlar arasından istediğiniz gün ve tarihte randevu alabilirsiniz. Umuma mahsus pasaport çıkartacaksanız ilçe nüfus müdürlüklerinden nüfus müdürlüğü pasaport randevu işlemine başlamalısınız. Hususi pasaport veya hizmet damgalı pasaport çıkartacaksanız il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine başvuruda bulunabilirsiniz. Pasaport randevu işleminin ardından, bütün evraklarınızı bir araya getirip randevu aldığınız gün, işleminizin yapılacağı müdürlüğe gidecek ve kısa bir süre ardından başvurunuzu tamamlamış olacaksınız. “Pasaport nereden alınır?” diye endişelenmenize ise hiç gerek yok. Yaklaşık bir hafta içinde ise pasaportunuz, güncel adresinize teslim edilecektir.

Son derece kolay pasaport başvurusu işlemlerini tamamladıktan sonra, kıtalar arası destinasyonları kucaklamaya hazır olun!