Yurt Dışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?

Son yıllarda kur farkının git gide artması ile iyice pahalanan elektronik eşyaların Türkiye sınırları dahilinde bulunan ilgili yerlerden yapılan alışverişler yerine yurt dışındaki alışveriş noktalarından satın alınması seçeneğinin ön plana çıkmasında büyük bir rol oynamıştır. Fiyat bazında büyük avantajlar sunan bu seçenek, özellikle telefon satışlarında çok büyük bir etki göstermektedir. Doğal olarak bu durum özellikle telefonunu değiştirmek ya da yenilerine sahip olmak isteyen kişilerin odak noktası olmuştur.

Bu noktada farkına varılması gereken bir şey vardır ki, yurtdışından telefon alıp Türkiye’ye getirme işlemi, Türkiye’de aynı alışverişi yapmaya kıyasla bir nebze daha karışık ve uğraştırıcı görünse de aslında hiç de öyle değildir. İşte konuya aşina olan kişilerin de yakından tanıyacağı “Yurtdışı telefon kaydı nasıl yapılır?” sorusu tam bu noktada ortaya çıkar. O halde, hiç bilgisi olmayanlara da, tüm bu prosedürlere hâkim olup bilgilerini tazelemek isteyenlere de son derece faydalı olacak mini bir rehber hazırlayarak bu soruya bir cevap arayalım. Anlattığımız işlemleri uyguladığınızda e devlet telefon kaydı işleminizin kolayca gerçekleştiğini göreceksiniz. 

Aslında, yurt dışı telefon kaydı yapma işlemi yalnızca iki temel adımdan oluşan, son derece basit bir sürece sahiptir; bu adımlardan birincisi telefon harcının ödenmesi, diğeri ise telefonun IMEI numarası kaydının yapılmasıdır. Bu adımların detaylara girmeden önce farkında olmanız gereken bir diğer unsur, telefonunuzun yurtiçine girmesinden itibaren bu işlemleri 120 gün içerisinde yaptırmanızın gerekli olduğudur. Eğer hala yeteri kadar zamanınız varsa, ilerleyen paragraflarda bahsedilen adımları takip ederek işleminizi gerçekleştirip içiniz rahat bir şekilde telefonunuzu kullanabilirsiniz.

1) E-Devlet’e Kayıt

Bütün bir süreci kolaylıkla başlatıp takip etmenize yardımcı olacak olan uygulama, yani E-Devlet uygulaması, ilk adımın temel noktasıdır. Bu nedenle, eğer bir E-Devlet şifreniz yoksa bir PTT merkezine şahsen başvurarak şifrenizi alın ve siteye giriş yaparak otomatik kayıt işleminizi tamamlayın.

2) Harç Bedeli Ödeme

Hesabınız hazırsa, bir sonraki aşamaya geçmek için de hazırsınız demektir. İkinci adım olarak, yine E-Devlet üzerinden ilerleyeceğiz: Sitenin ana sayfasını (turkiye.gov.tr) görüntüledikten sonra sağ üst köşedeki “Giriş Yap” butonuna tıklayın ve ilgili bilgileri girerek giriş işleminizi tamamlayın. Ardından açılacak olan ekran üzerinde “Cep Telefonu Harcı Ödeme” kısmını bulup istenen bilgileri hatasız olarak girin ve ödeme işleminizi tamamlayın. E-Devlet resmi bir site olduğu için internetten ödeme yapma hususunda bir çekince yaşamanıza gerek yoktur.

  • Yurt Dışı Telefon Harcı Ücreti

Eğer ne kadar ödeme yapacağınızı şimdiden merak ediyorsanız ve daha siteye bakmadan öğrenmek istiyorsanız söyleyelim: 1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe girmiş olan karara göre yurtdışı telefon harcı 1.838 Türk Lirası’dır. Aynı zamanda bu telefonu getirecek olan kişi 20 Euro’luk bandrol bedeli de ödeyecektir.

3) Pasaport Sahibinin Bilgilerini Doldurma

Bir sonraki adımda, yurt dışında telefonu satın alma işlemini yaparak ülkeye getirmiş olan pasaport sahibinin bilgilerini girmelisiniz. Burada, telefonu kullanacak olan kişinin değil, pasaport sahibinin bilgilerini vermeye dikkat etmelisiniz; eğer ikisi de sizseniz, hiçbir problem yok demektir. İlgili yerlere pasaport sahibinin adı ve soyadı ve T.C. kimlik numarası bilgilerine ek olarak, telefonunuzun IMEI numarasını girin.

IMEI Numarası Öğrenme

Bu adımda size lazım olacak olan telefon IMEI numaranızı öğrenmek için telefonunuzun arama bölümüne #06# tuşladıktan sonra arama işlemini gerçekleştirmelisiniz.

4) Son Kontroller

Son derece basit adımları tamamladıktan sonra, son bir kontrol için yine E-Devlet üzerinden (spesifik olarak, turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresinden) telefonunuzun on beş haneli IMEI numarasını sorgulayabilirsiniz. E-devlet telefon kayıt için adımları başarılı bir şekilde tamamladıysanız, imei kayıt sorgulama işlemini mutlaka yapmalısınız. Bu sayfada yurtdışı telefon kaydı işleminizin başarıyla tamamlandığını göreceksiniz.

Ödeme İçin Alternatif Yöntemler

İmei sorgulama işleminden sonra ödeme kısmı geliyor. Imei kayıt ücreti bilgisini aldıktan sonra ödemeye geçebilirsiniz. Eğer internet üzerinden ödeme yapılması gerekilen işlemlere sıcak bakmıyorsanız ya da kendinizi güvende hissetmiyorsanız; yahut henüz bir E-Devlet hesabınız yoksa ve edinmeyi düşünmüyorsanız, harç yatırma işlemini alternatif yöntemlerle halledebilirsiniz. Buna göre;

  • Gelir Vergi Dairesi’nin internet sitesi üzerinden,
  •  
  • Vergi dairelerine bizzat gidip başvuruda bulunarak,
  •  
  • Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara (Akbank, Aktif Yatırım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatifbank, Denizbank, Qnb Finansbank, Hsbc Bank, Ing Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odea Bank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Yapı Ve Kredi Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Posta Ve Telgraf Teşkilatı ve Türkiye Emlak Katılım Bankası) giderek işleminizi sonlandırabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi, son derece basit adımlardan oluşan yurt dışı telefon kaydı yaptırma işlemini yalnızca birkaç dakika içerisinde, tamamen internet üzerinden halledebilirsiniz; eğer siber dünyaya güven duymuyorsanız pek çok banka arasından birini tercih ederek de ödeme yapabilirsiniz.

Tüm bu adımları tamamladıktan sonra yapacağınız tek şey telefonunuzu güle güle kullanmak olacaktır. Lakin işlemleri tamamlamadan telefonunuzu kullanıyorsanız tekrar belirtmemiz gerekir ki, yukarıda bahsi geçen tüm bu işlemleri 120 günlük bir süre zarfında tamamlamanız gerekmektedir. Aksi halde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu telefonunuzun şebeke erişimini tamamen engelleyecektir. Bu durumdan kaçınmak adına elinize geçen ilk fırsatta harç bedelini yatırmanızı ve IMEI sorgulamanızı yapmanızı tavsiye ederiz.