Uçak Bileti Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Uçak biletleri bazen oldukça uygun fiyatlara bulunabilirken bazen alınamayacak kadar yüksek meblağlara ulaşabiliyor. Bu da akıllara fiyatların nelere göre bu kadar arttığı veya düştüğü sorusunu getiriyor. Bilet fiyatları birçok şeyden oluşur: genel ücret, vergiler ve havaalanı ücretleri, yakıt ücreti, verilecek hizmet bedeli, gıda, koltuk seçimi, bagaj

Uçuş sürelerine, personel saatine, daha fazla bakıma ihtiyaç duyan daha büyük uçaklara, seyahatinizin uzunluğuna, servis edilen havaalanlarına, ne kadar önceden rezervasyon yapıldığına, tatil zamanına mı denk geliyor yoksa hafta içi ya da hafta sonuna mı sorularına, kurallara, kısıtlamalara, servislere, çizilen rotalara, koltuk seçimine, yemek tercihine kadar hepsi bilet fiyatlarının belirlenmesinde oldukça önemli. Hangi firmayı seçtiğiniz ve o firmanın kalitesi de tabii ki oldukça etkili olabiliyor.
 
Genel değerlendirmelere göre seçilen kaliteli ve standart havayollarının uçuş ve bilet politikalarına bakıldığında bilet fiyatlarında ki değişiklik rahatça görülebilir. Kaliteli ve standart havayollarında bilet fiyatları genel olarak paralellik göstermektedir. Ancak bir tanesi daha pahalıya patlamaktadır. Ve bu kaliteli olan değil standart olandır. Bunun sebebi ise kaliteli havayolundan 200 TL’ye alınan bir biletin içerisinde yemek, koltuk seçimi, bagaj seçimi gibi avantajlarda yer almaktadır. Ancak aynı fiyata standart havayolundan alınan biletin içerisinde aynı avantajlar yer almamaktadır ve bu fırsatlardan yararlanmak istiyorsanız ek ücret ödemeniz gerekmektedir. Bu ek ücretler ile de bilet fiyatı iki katına çıkabilmektedir.

Fiyatların başlıca değişim sebebine gelirsek ilk sıraya koltuk uygunluğu ve o uçuşa gösterilen talep gelebilir. Bazı ülkelere aylar öncesinden bile biletlerin tükendiği durumlarla karşılaşılabilir. O uçuşun biletleri ilk satışa çıktığında belki 80 TL’ydi ancak geriye bir koltuk kaldıysa fiyatı 300 TL üzerine kadar artabiliyor.

Uçuşa gösterilen talebin yanı sıra diğer bir etken ise yılın belli tarihleri. Yeni yıl, yaz tatili, sömestr, bayramlar uçuşların en yoğun olduğu zamanlardır. Kış aylarında özellikle kayak merkezlerinin bulunduğu bölgeler, yeni yıl ve bayram zamanında genel, yaz aylarındaysa sıcaklığın yoğun oldu rotalar en yüksek bilet fiyatlarını görüyor. Bu zamanlarda dahil olmak üzere genel bir çizelgeye bakıldığında hangi günlere bilet aldığınız hatta hangi gün aldığınız bile fiyatların oynamasında büyük değişikliklere sebep olabiliyor.

Bazı araştırmalara göre en ucuz biletlerin salı akşam saatlerinde bulunduğu söylenirken en pahalı biletlerin cuma alınanlar ve hafta sonu kapsayanlar olduğu belirtiliyor. Hatta bazı rotalar var ki genel olarak havayolu firmaları tarafından iş seyahati yolculuğu olarak mimlenmiş ve iş adamlarının ziyaret ettiği düşünülere fiyatlar ona göre arttırılmıştır. Son ana kalan biletler genel olarak düşüş gösterirken  bu iş seyahati rotalarının fiyatlarını düşürmek yerine arttırmayı tercih edebiliyorlar.

Uçak içerisinde dahil olmak üzere fiyatlar değişebiliyor. Ekonomi ve business sınıfı olarak ayrılan uçaklarda biletler bir perde ile farklılık gösteriyor. Daha konforlu, geniş servis yelpazesine sahip olan business sınıf bölümünün fiyatları ekonomi bölümüne göre iki kat belki de daha fazla artış gösterebiliyor.

Havayolu rekabeti, bilet fiyatınıza katkıda bulunan önemli bir faktördür. Çok fazla rekabet varsa, fiyatlar önemli ölçüde ucuza mal olur. Bu sadece belirli bölgeler için değil aynı zamanda iki şehir arasındaki belirli rotalar için de geçerlidir. Havayolu rekabeti varsa, aynı zamanda yolcu rekabetinin çok olduğu anlamına gelir; yani daha fazla insan belirli bir varış noktasına uçmak istemektedir. Bu nedenle, daha ucuz uçak biletleri için yarışıyorsunuz demektir.