Ankara Ulus Meydanı Atatürk Heykeli

Başkent Ankara’nın Ulus Meydanı’nda yer almakta olan Ulus Cumhuriyet Anıtı Kurtuluş Savaşı’nda destan yazan kahramanlarımıza minnetimizin ifadesi olarak dikilmiştir.

Ankara Ulus Meydanı Atatürk Heykeli

1927 senesinde meydana yerleştirilen heykelin yan tarafından iki adet kurt başı yer alır. Üçgen formundaki kaidenin ön yüzünde birkaç öğesi olan bir kompozisyon oluşturulmuştur. Heykelin ön tarafında konumlandırılmış iki asker figürü bulunmaktadır. Askerlerden biri ufka bakıp gözetleme yaparken bir diğeri eli ile diğer askerleri savaşa çağırmaktadır.
Ankara Ulus Meydanı Atatürk Heykeli diye de tanımlanmakta olan Ulus Cumhuriyet Anıtı ana bölümünde gövdenin sağ kısmında, Atatürk ve arkadaşlarının Başkumandanlık Meydan Savaşı’ndaki durumlarının kabartması, sol kısmında ise Türk Bayrağı’nın karşısında saygı gösteren düşman askerleri betimlenmiştir. Bu gövde kısmının üstünde “Ordular, İlk Hedefiniz Akdeniz’dir, İleri! Dumlupınar 1922” yazısı görülmektedir. Arka taraftaki devrilmiş çınar ağacı figürü ile artık zamanı dolmuş olan Osmanlı İmparatorluğu tasvir edilmiştir. Bu ağacın içinden çıktığı görülen taze fidan henüz kurulmuş olan genç ve modern Türkiye Cumhuriyeti’ni simgelemektedir.
Ulus Cumhuriyet Anıtı arka yüzünde savaşa mermi yetiştiren Türk kadını figürü, her şeyini kaybetse de ordusuna güven ve sadakatini kaybetmemiş olan Türk kadınının savaş kahramanlığına gösterilen saygı ve minnetin ifadesidir. Hepsinin en üstünde de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, askerî kıyafetleri ile Sakarya isimli atının üzerinde bulunmaktadır.

Ulus Atatürk Heykeli Hakkında Bilgi

Ulus Atatürk Heykeli hakkında bilgi verirken heykelde kullanılmış olan yazıları da atlamamak gerekir. Bahsi geçen cümleler; figürlerden oluşmuş olan kompozisyona ilave edilmiş değerli cümlelerdir. Atatürk tarafından dile getirilmiş olan bu cümleler anıtın çeşitli noktalarına yerleştirilmiştir. Gövdenin en üst kısmında; “Türk milleti, muzaffer istihlas ve istiklal cidalini ve muazzam asri inkılaplarını, en manidar bir remz ile, en iyi ifade edebilecek şekli, yukarki hakiki timsalde bulur” yazısı yer almaktadır. Ön kısmında ise Erzurum Kongresi’nde söylediği bir cümle; “Artık badema, sine-i millete bir ferdi mücahit olarak çalışacağım. 8 Temmuz 1919, Erzurum” ve “Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini” yazısı yer alır.
Gövdenin iki yanında ise “Düşman ordusunu vatanın harimi ismetinde boğarak, behe mahal naili halas ve istiklal olacağız. 6 Ağustos 1919″ ve “Düşmanın anasıra asliyesi imha edilmiştir. Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri. 1 Eylül 1922″ sözleri yer almaktadır.

Ulus Cumhuriyet Anıtı Heykeltıraşı

Ulus Cumhuriyet Anıtı’nın heykeltıraşı olan sanatçı, Avusturyalı Krippel’dir. 1883-1946 yılları arasında yaşamış olan sanatçı bu heykeli 1927 senesinde yapmıştır.
Ulus Cumhuriyet Anıtı, 24 Kasım 1927 tarihinde TBMM Başkanı General Kazım Özalp’in de katıldığı törenle açılmıştır. Ankara Ulus Cumhuriyet Anıtı dönemin gazetelerinden Yeni Gün Gazetesi’nin sahibi Yunus Nadi Abalıoğlu’nun kişisel çabaları ile topladığı paralar kullanılarak yaptırılmış ve ulusa hediye edilmiştir.

Ankara Ulus Atatürk Heykeli Tarihçesi

Döneminde Hâkimiyet-i Milliye Meydanı diye anılan bugün ki Ulus Meydanı’nda bulunan anıt, yukarıda da bahsettiğimiz gibi Yeni Gün Gazetesi sahibi Yunus Nadi Bey’in kişisel çabaları ile başlatıp, Türk halkından topladığı bağışlar ile yaptırılmıştır. Ancak Ankara Ulus Atatürk Heykeli tarihçesi şu şekilde gelişmiştir:
Bu heykelin Ulus Meydanı’na yapılması için tüm ülke çerçevesinde bir çalışma başlatılmış ve bir de yarışma düzenlenmiştir. Bu yarışmayı yönetmek amacı ile de bir halk komitesi oluşturulmuştur. Hazırlanan Fransızca ve Osmanlıca yarışma şartnamesinde hem Kurtuluş Savaşı hem de Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili çok geniş bilgi verilmiştir.

Halk komitesi Ulus Cumhuriyet Anıtı adı verilecek olan abidenin içeriğine dair seçenekleri geliştirip değerlendirdikten sonra anıtın temasının; kaide üzerinde sivil giyimli Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa olmasına karar verilmiştir. Anıtın dikileceği yerin planı da detaylı olarak şartnameye eklenmiştir.
Nihayetinde yarışmaya gönderilen tüm projeler arasında Avusturyalı heykeltıraş sanatçı Heinrich Krippel’e ait olan proje beğenilip yapımına başlatılmış ve sonunda biten eser 24 Kasım 1927 tarihinde güzel bir tören ile açılmıştır.

Ulus Cumhuriyet Anıtı Ulaşım

Ulus Cumhuriyet Anıtı, Ulus Meydanı’ndadır.
Otomobil:  Ankara’nın tüm noktaların, Ulus tabelalarını takip ederek anıtın bulunduğu bölgeye ulaşabilirsiniz.
Otobüs: Ankara otobüs terminaline Türkiye’nin tüm illerinden otobüsle ulaşıp, metro ve diğer toplu taşıma araçları ile Ulus’a kolayca ulaşabilirsiniz.
Uçak: Ankara Esenboğa havaalanından Ulus meydanı 28 km’dir. Havaş otobüsleri ile ulaşım sağlanabilinir.

Ulus Cumhuriyet Anıtı Giriş Ücreti

Ulus Cumhuriyet Anıtı giriş ücreti (öğrenci): Ücretsiz
Ulus Cumhuriyet Anıtı giriş ücreti (sivil): Ücretsiz

Ulus Cumhuriyet Anıtı Ziyarete Açık Gün ve Saatler

Yaz Dönemi (15 Nisan-2 Ekim): Gün boyu
Kış Dönemi (3 Ekim-14 Nisan): Gün Boyu