Mudanya ilçe merkezine 11,Kumyaka köyüne 4 kilometre mesafede bulunan Tirilye aynı zamanda Zeytinbağı olarak da bilinmektedir. Marmara Denizi kıyısında şirin bir köy olan Tirilye, Mudanya’da Rum esintilerine en çok rastlayabileceğiniz köylerin başında gelmektedir. Tirilye tarih içerisinde başta Antik Roma, Bizans ve Osmanlı olmak üzere birçok uygarlığın yönetimine girdiği bilinmektedir. Tarihi geçmiş antik döneme kadar dayanan Tirilye’de Rumlardan kalan şirin evler, kiliseler, çeşmeler oldukça dikkat çekmektedir. 1922 yılında yapılan Nüfus Mübadelesi’ne kadar köyde Türkler ve Rumlar bir arada yaşarken Nüfus Mübadelesi’nden sonra Rum sayısı oldukça azalmıştır. 1963 yılında Tirilye ismi Zeytinbağı olarak değiştirilmiş olsa da 2012 yılında köye Tirilye ismi yeniden verilmiştir. Tirilye; Kemerli Kilise, Dündar Evi, Taş Mektep, Fatih Camii, Medikion Manastırı, Aya Yani Manastırı, Aya Sotiri, Osmanlı Hamamı gibi birçok önemli tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Dünyaca ünlü olan Tirilye Zeytini, Tirilye’deki zeytin bağlarında yetişmektedir. Tirilye’de konaklamak için butik oteller ve pansiyonlar bulunmaktadır. Ayrıca keyifli zaman geçirebileceğiniz ve Tirilye’ye özel lezzetlerin tadına bakabileceğiniz restoran ve kafeler de oldukça fazladır.

Tirilye Gezilecek Yerler  

Tarihi Tirilye Evleri: Rumlardan kalan cumbalı şirin evler görürseniz bilin ki onlar Tarihi Tirilye Evleri’dir. Genellikle malzemesi kerpiç ve ahşap olan evlere bakarken kendinizi zaman tünelinde hissedebilirsiniz. Çoğunluğu Rum mimarisinin örnekleri olan evlerin bulunduğu dar taş sokaklarda yürümek müthiş bir keyif.

Tirilye Limanı: Burası yan yana dizilmiş balık lokantalarının, takıcıların ve kafelerin yer aldığı bir alan. Şehir uğultusundan kurtulmak ve deniz kenarında tertemiz havayla yemek yemek için tercih edebileceğiniz yerlerin başında geliyor. Tirilye restoran fiyatları içinse beldenin turistik oluşu ve güzelliği düşünülürse uygun denilebilir.

Taş Mektep: Turistlerin akınına uğrayan yerler sırasında başı çeken Taş Mektep, 1909 yılında inşa edilmiş olan neo klasik tarzda bir yapı. Bu bina daha sonra şehit, öksüz, yetim çocukların okudukları ‘Darel Eytam Okulu’ olarak Kazım Karabekir Paşa tarafından hizmete açıldı.

Aya Yani Manastırı: Tirilye’ye 5 kilometre mesafede bulunan Aya Yani Manastırı’na zeytinlikler ve günebakan tarlalarından geçilerek ulaşılıyor. Özel arsada bulunan manastır, günümüzde ne yazık ki harabe durumunda.

Tirilye Çamlıkahve: Bu mekanda çay, tost, gözleme türünde yemek çeşitlerini bulabileceğiniz gibi seyir terasından manzaraya da doyabilirsiniz. Sonsuz manzara ve oksijen eşliğinde kahve keyfi için burayı tercih edebilirsiniz. Tirilye kahvaltı için de gidebileceğiniz aile ortamına uygun harika bir yer.

Tirilye'de Ne Yenir? 

Tirilye’de yemek yemek için sevimli, keyifli ve şirin birçok işletme bulmak mümkün. Bir sahil kasabası olduğu düşünülürse elbette ki balık ve deniz mahsulleri çok yaygın tüketiliyor. Ayrıca zeytinyağına kekik ve pulbiber eklenilen soslar somun ekmekle çok iyi gidiyor. Meşhur Tirilye zeytinlerinden üretilen zeytinyağı da oldukça ünlü. Yemek siparişinizi verdikten sonra sofranıza ilk olarak Tirilye zeytinyağı içerisinde zeytinler olan bir ikram tabağı geliyor. Tirilye’de bulunan yerli balıklar arasında kalkan balığı, dil balığı, tekir balığı ve mezgit balığını sayabiliriz. Ama bu yerli balıkların yanı sıra gelmişken balık çorbası, levrek buğulama, dil balığı kavurması ve kabak çiçeği dolmasını da mutlaka tatmalısınız.

Tirilye'de Yapılacak Şeyler 

Tirilye’de çam ormanları, zeytin bahçeleri ve sahilde uzun bir yürüyüş yapabilirsiniz. Hem bol oksijenli bir doğa yürüyüşü hem de şehir gürültüsünden uzaklaşmak size iyi gelecektir. Doğa yürüyüşünün yanı sıra sokaklarda gezinmek, eski Rum evlerinin arasında dolaşmak da oldukça keyifli. Kartpostal gibi bir güzelliğin içine düştüğünüz için fotoğraf çekmeyi seviyorsanız bölgeyi mutlaka değerlendirin. Özellikle Çamlı Kahve’nin manzarası, Rum Evleri, zeytin bahçeleri, çam ormanları ve dar sokaklar size bol bol malzeme verecektir. Geziniz boyunca muhtemelen yaşayacağınız en büyük sorun fazla oksijenin başınızı döndürmesi olacaktır. Bu kadar gezip oksijenden iştahınızı açtıktan sonra yapmanız gereken ilk şey bir sahil restoranına oturmak, mezeleri ve balıkları tatmak.TRİLYE

Tirilye Pansiyon Fiyatları 

Tirilye’ye giderseniz muhtemelen hemen dönmek istemeyeceksiniz. Tarihi dokusunun içine doğru sizi kendine çekecek ve ayrılmanızı engelleyecektir. O zaman size Tirilye pansiyon fiyatları hakkında biraz bilgi verelim. Sezonda turist yoğunluğundan otel ve pansiyonlar dolu oluyor. Önceden rezervasyon yapmanız durumunda mekanlar indirim şansı tanıyor. Fiyatlara gelince, 75 liradan başlayarak 180 liraya varan fiyatlara kadar konaklama yapabiliyorsunuz. Tirilye otel tercihinize göre de fiyatlar değişiyor.

Tirilye Alışveriş 

Tirilye’nin neyi meşhur diyecek olursanız ilk akla gelen şüphesiz ki zeytin ve zeytinyağı diyebiliriz. Tirilye’nin küçük ve şirin bir çarşısı bulunuyor. Hızlı bir tur atmak isterseniz yaklaşık beş dakikada bitirebilirsiniz. Ancak tezgahlar ilginizi çekeceği için hemen çıkamayabilirsiniz. Muhtemelen küçücük çarşının içinde gezdikçe gezesiniz gelecek. Bu çarşıda hediyelik ürünler alabileceğiniz tezgahlar, taze meyve sebze alabileceğiniz yerler, zeytin, zeytinyağı satan dükkanlar, takıcılar başta olmak üzere çeşitli dükkanlar bulunuyor. Zeytin ve zeytinyağını bolca almayı ihmal etmeyin.

Tirilye Nasıl Gidilir? 

Tirilye’ye Mudanya’ya vardıktan sonra yaklaşık 12 kilometre sahilin batı tarafından devam ederek ulaşabilirsiniz. Mudanya’dan sonraki yolun zevki ise bir başka. Sağınızda solunuzda sürekli zeytin bahçelerine rastlayıp deniz manzarası eşliğinde bir yolculuk yapıyorsunuz.

Bursa’dan Tirilye’ye gitmek için ortalama 40 km yol gitmeniz gerekiyor. Bu da araçla yaklaşık 45-50 dakika sürüyor. Mudanya’dan gidecek olursanız yolunuz ortalama 12 kilometre oluyor. Bu mesafe araçla gelindiğinde 15 dakika kadar sürüyor. İstanbul’dan gidecek olursanız İstanbul Deniz Otobüsü (İDO) ve Bursa Deniz Otobüsü (Budo) her gün Bursa’ya sefer yapıyor.

Eğer aracınız yoksa Tirilye’ye Bursa Organize Sanayi Bursa Ray 1050 Konutlar İstasyonu ile Mudanya, Kumyaka, Zeytinbağı güzergahında tarifeli seferler yapan Öz Zeytinbağı Taşıyıcılar Kooperatifi’nin otobüsleri ile yolculuk yapabilirsiniz.