Yüzücülerin Dikkat Etmesi Gereken 7 Şey

Çoğu insanın suyla ilgili korkusu köpek balıklarıdır. Bir köpek balığı tarafından öldürülme ihtimaliniz, sudaki bakteriler yüzünden ölme oranınızdan daha düşüktür. Çok bilinmese de yüzücülerin suyla alakalı 7 korkusunu ve bunlardan nasıl kaçınacağınızı öğrenmek isterseniz, yazıyı okumaya devam edin!

1. Kriptosporidyum

Kripto olarak da bilinen bu parazit salgını, son birkaç yıl içinde iki kat arttı. Kripto insan dışkıları da dahil olmak üzere enfekte hayvan dışkıları boyunca yayılır. Sadece 10 parazit insanı hasta etmeye yeter ve hastalık taşıyan bir dışkıda 10’dan 100 milyona kadar parazit bulunur. Havuz ve su parkları gibi yerlerde en sık rastlanan enfeksiyondur. Salgın genelde küçük çaplı olsa da 1993 yılında Milwaukee bölgesinde kripto parazitinin yerel su rezervine karışması sonucunda 400.000’in üzerinde insan enfeksiyon kapmış ve Amerika tarihinin en büyük içme suyu salgını yaşanmıştır.

2. Psödomonas

Ortalama jakuzi sıcaklığı 38.8 derecedir. Mikropları öldürmeye yeterli değildir ama kloru parçalamak için yeteri kadar ılıktır. Bu durum jakuzilerin dezenfekte edilmesini zorlaştırır. Jakuziler için en yaygın enfeksiyonlardan biridir. Çubuk şeklinde olan bakteri saç foliküllerinde gizlenir ve “jakuzi folikülit”e (döküntü) sebep olur. Jakuziye girdikten sonra cildinizde –özellikle mayonuzun çevresinde- kırmızı ve kaşınan şişlikler fark edebilirsiniz. Bu bakteri aynı zamanda kulak kanallarına da bulaşabilir ve çocukların sıklıkla yakalandığı kaşıntılı ve ağrılı dış kulak iltihabına sebep olabilir.

3. Şigella

Dört farklı türü kapsayan bir bakteri olan Şigella, Amerika’da her yıl 500.000 ishal vakasına neden olmaktadır. Diğer semptomlar arasında ateş ve karın ağrısı bulunur. Bu belirtiler genelde kirli su yuttuktan birkaç gün sonra başlar. Çoğunlukla göl ve göletlerde görülse de plajlarda da olabilir. Çoğu vakada dinlenme ve sıvı alımı yeterli olsa da, antibiyotik dirençli Şigella vakalarında zorlu bir tedavi süreci görülebilir.

4. Lejyonella

Listedeki diğer bakterilerin aksine lejyonella hava yollarına bulaşır ve organları tahrip etmez. Jakuziler enfeksiyon kapmak için elverişlli yerlerdir. Enfeksiyon, iki hastalıktan birine sebep olur: Lejyoner hastalığı (klima hastalığı) ya da Pontiac ateşi. Lejyoner, zatürrenin sigara içenleri etkileme eğiliminde olan bir formudur. Bu hastalık ciddidir, şiddetli öksürük, ateş ve nefes darlığına sebep olur, antibiyotik tedavisi gerekir. Pontiac ateşi ise daha kolay atlatılır, ateş ve kas ağrılarına sebep olup genelde tedavi gerektirmez.

5. Nörovirüs

Bu virüs, mide ve bağırsak iltihabına sebep olur ve dışkı yoluyla atılır. Nörovirüs bazen mide gribiyle karıştırılsa da griple ilgisi yoktur. 18 kadar mikroskopik virüs sizi hasta etmeye yetebilir, şiddetli ishal ve kusma sizi sudan uzak tutacaktır. 2015 yılı yazı boyunca Oregon’da bir gölde 70 yüzücü bu hastalığa yakalandı. Nörovirüse karşı bir aşı ise henüz geliştirilmedi.

6. Siyanobakteri

Bu mavi-yeşil bakteriler bazen tehlikeli boyutlara ulaşabilirler. Gübre akışı; deniz kıyılarını, gölleri ve nehirleri yoğun bir sis bulutu gibi kaplayan bakterilerin olağandışı çoğalmasını tetikler. Bu bakteriyel çiçekler ayrıca yüzücülerin ciltlerini, gözlerini ve boğazların tahriş edici toksinler içerebilir. Eğer su yutarsanız, baş ağrısı, kusma ya da daha şiddetli vakalarda karaciğer hasarından muzdarip olabilirsiniz. Şu anda belli bir tedavi yöntemi olmasa da doktorlar hasta düzelirken belirtileri kontrol edebiliyorlar. Yükselen sıcaklıkla salgın daha da yaygınlaşabilir. National Ocean Service'in (Ulusal Okyanus Servisi) raporlarına göre zararlı çiçekler sahil boyunca artış gösteriyor.

7. Naegleria Fowleri

“Beyin yiyen amip” olarak bilinen bu amipler, sıcak sularda yaşayıp, burnuzudan alabileceğiniz kirlenmiş sular ile size hastalık bulaştırırlar. Vücuda girişinden yaklaşık 5 gün sonra, parazitler beyne doğru ilerler ve ölümcül bir iltihabı tetikler. Sonuç: Şiddetli baş ağrısı ve kusma, kasılma nöbeti, halisünasyon ve koma. Bilim adamları hala tedavi hakkında çalışmalar yapsa da ölüm oranı %97’nin üstünde ve Amerika’da geçtiğimiz elli yılda yalnızca dört hasta hayatta kalabildi. Her yıl sadece 3-4 insan bu hastalığı kapıyor. Bu listede olan ve köpek balığı saldırısından daha ölümcül olup daha nadir görülen tek madde ise bu.

Nasıl Korunabiliriz?

Bunlar kulağa ürkütücü gelse de kendinizin ve ailenizin sağlığı için dikkat etmeniz gereken başlıca şeyler: Denize veya havuza girmeden önce duş almanız, yağmurdan sonra yüzmemeniz, kesiğiniz ya da açık yaranız varsa veya geçen iki haftada ishal olmuşsanız sudan uzak durmanız ve sudan çıktıktan sonra iyice kurulanmanız. Ayrıca burun ve kulak tıkaçları da sizi koruyabilecek şeylerden. Eğer kendi havuzunuz veya jakuziniz var ise, günde iki kez klor ve pH seviyesini kontrol etmek de sağlığınız için faydalı olacaktır.
 
Kaynak