Alaçatı'da Yapılması Gereken 10 Şey

Antik Çağ'da “Agrilia” adı ile bilinen Alaçatı, yalnızca İzmir’in değil Türkiye’nin de en önemli, en çok ziyaret edilen yazlık beldelerinden biri. Sakız ağaçları, dar sokakları, taş evleri ve yel değirmenleriyle ziyaret eden herkesi kendine hayran bırakan Alaçatı, hem huzurlu hem de dinamik ve eğlenceli bir seyahat rotası. Gündüzleri dilerseniz sahillerinde serin deniz ve güneşin tadını çıkarır, dilerseniz beldenin meşhur rüzgarına kendinizi bırakır sörf yaparsınız. Geceleri ise birbirinden şık tarzlardaki restoranlarında keyifli bir yemek yedikten sonra sabaha kadar devam eden eğlencenin içine karışırsınız. Anlayacağınız Alaçatı’da yapılacak çok şey var; sizin için yapmadan dönmemeniz gereken 10 aktiviteyi derledik.

1. Hacımemiş sokaklarında turlayın.

Alaçatı deyince akla önce Kemalpaşa Caddesi gelir. Fakat Kemalpaşa Caddesi’nin hareketinden, karmaşasından uzaklaşmak isterseniz, yalnızca 5 dakika yürüyüş uzaklıktaki, özgün ve görece daha sakin bir mahalle olan Hacımemiş'e gitmenizi öneririz. Antikacıları, birbirinden güzel restoranları, dondurmacıları ve tarihi kokusuyla sizi farklı bir havaya sokan bir yer burası. Ancak buradaki mekânlarda keyifle vakit geçirmek için önceden rezervasyon yapmakta fayda var. Mahallenin en çok sevilen restoranlarından biri ise şüphesiz Kapari Bahçe.

2. Alaçatı Pazarı’nın harika tezgâhları arasında gezinin.

Oldukça geniş bir alana cumartesi günleri kurulan Alaçatı Pazarı’nın birbirini kesen sokaklarında dolaşmak harika bir deneyim olacaktır. Pazarda yok yok: Organik sebze ve meyveler, kıyafetler, zücaciyeciler… Nam-ı diğer Sosyete Pazarı olan bu pazarın en önemli özelliği çeşitlilikle beraber gelen kalitesi. Özellikle meyve ve sebze tezgâhları arasında dolaşmayı ihmal etmeyin. Bu rengarenk tezgahlar hem gözünüze hem midenize hitap edecek!

3. Meşhur Alaçatı rüzgârında sörf yapın.

Alaçatı demek sörf demek. Güçlü rüzgârı sebebiyle sörfçüler tarafından sıkça tercih edilen, bu alanda uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapan Alaçatı’ya kadar gitmişseniz sörf yapmadan dönmek büyük eksiklik olur. Burada çeşitli seviyeler için sörf okullarının olduğunu belirtelim. Ancak siz yine de mesafeliyseniz en azından sörfçülerin oluşturduğu rengarenk manzarayı mutlaka izlemelisiniz. Sörf için tercih edebileceğiniz yerlerden birkaçını şu şekilde sıralamak mümkün: Windsurf, Surf Garden, Alaçatı Beach Resort…

4. “Beach”lerde güneşin tadını çıkarın.

Alaçatı doğal güzellikleriyle olduğu kadar ünlü ‘beach’leriyle de çok konuşulan bir yer. Her tarzdan, her kesime hitap edecek, farklı konseplerde ‘beach’ler bulmak mümkün burada. Bu mekânlar her yıl değişebiliyor; ya da mevcut olanların yanına yenileri ekleniyor. Son zamanlarda en popüler Alaçatı ‘beach’lerinin başında Zio Beach ve Madeo Beach’i göstermek mümkün. Bu mekânlarda eğlence neredeyse 24 saat devam ediyor. ‘Happy Hour’ saatlerinde özellikle kalabalık olan bu mekanlara, hafta sonu gidecekseniz önceden rezervasyon yapmak gerekebilir.

5. Çılgın gece hayatına karışın.

Alaçatı’nın gece hayatı her daim hareketli. Son zamanlarda değişik konseptlerde mekanların da açılmasıyla hitap edilen kesim genişletildi. Gece hayatı denince birçok alternatifiniz var burada. Sakince rakı-balık yapabileceğiniz restoranlar, kokteyl içebileceğiniz yerler, caz müzik çalan mekânlar, gece kulüpleri, gün doğumuna kadar deep house dinleyebileceğiniz mekânlar… Rakı-balık için tercihiniz Ferdi Baba’dan yana olabilir. Gece içinse son zamanların en popüler mekânlarından Maia ve Single Fin Yellow’u tercih edebilirsiniz.

6. Alaçatı Ot Festivali’ni kaçırmayın.

Alaçatı’yı ziyaret etmek için tercih edebileceğiniz en güzel dönemlerden biri de nisan ayı olacaktır. Bir başka deyişle Alaçatı Ot Festivali zamanı… Festival; geleneksel yemekleri tatmak, Ege ruhunu yaşamak için çok güzel bir etkinlik. Festival boyunca Alaçatı’nın merkezinde çeşitli otların ya da bu otlardan oluşan yemeklerin satışa sunulduğu tezgahlar kuruluyor; Alaçatı’nın farklı yerlerinde festivale paralel etkinlikler düzenleniyor. Dolayısıyla henüz sezon açılmadan beldeye çok hoş bir hareketlilik geliyor.

7. Butik otellerde konaklayın.

Alaçatı’ya geldiniz, peki nerede kalacaksınız? Tabii ki beldenin dört bir yanını saran butik otellerde… Alaçatı, butik otel anlamında gerçekten cennet. Genelde taş evlerde yalnızca 4-5 odayla hizmet veren bu oteller hem oldukça fazla sayıda hem de bir o kadar şirin. Bu otellerde kalırsanız Alaçatı ruhunu sadece dışarıda veya yemek yerken değil, kaldığınız yerde de hissedebiliyorsunuz. Bizim önereceğimiz otellerden bazıları şöyle: TashMahal Hotel, Le Grenadine Hotel, Aladam Hotel, Lale Lodge Hotel, Curcuna Hotel, Alaçatı Değirmen Otel, Villa Fora Alaçatı…

8. Ege mutfağının lezzetli yemeklerini tadın.

Meşhur Ege yemeklerini tadabileceğiniz en iyi yerlerdendir Alaçatı. Burada Ege ruhu mekânlara, dekorasyonlara yansıdığı gibi yemeklere de yansır. Zeytinyağlılar ve salataların ağırlıklı olduğu Alaçatı sofralarında uzun ve keyifli yemekler sizi bekliyor. Asma Yaprağı, yerel mutfağı deneyimlemek için en doğru adreslerden biri olacaktır. Ferdi Baba, yine bu meze ve salataların yanı sıra rakı-balık keyfi yapmak isteyenler için en yerinde tercih. 1941’den bu yana hizmet veren İmren’de ise sakızlı dondurmalı irmik helvasını mutlaka denemelisiniz.

9. Alaçatı’nın dar sokaklarında alışveriş yapın.

Buralara kadar gelip alışveriş yapmadan dönülür mü hiç? Alaçatı'nın kültürünü alışveriş yaparken bile anlayabilirsiniz. Neredeyse iki adımda bir takıcı çıkar karşınıza. Takı demişken, Çatladıkapı'da renk renk boncuklar, takılar ve aksesuarlar bulabilirsiniz. Kemalpaşa'da çeşitli giyim ve aksesuar mağazalarının yanı sıra Hacımemiş'te antika dükkanlarının büyüsüne kapılabilirsiniz. 

10. Yel değirmenlerinin gölgesinde etrafı gözlemleyin.

Alaçatı'nın simgelerinden olan yel değirmenleri, bir zamanlar buğday öğütmek için kullanılsa da şu an turizm amaçlı kullanılıyor. Geceleri ışıklandırmasıyla büyüleyen bu değirmenler restore edildi ve bazıları kafe-restoran olarak kullanılıyor. Özellikle günbatımında eşsiz manzarası ve serinleten rüzgarıyla size keyifli anlar yaşatacağından eminiz.