Müze denince akla genelde sanat ya da tarih geldiğini biliyoruz, alışkın olduğumuz şey de bu değil mi zaten? Müze meraklılarını şaşırtacak, gastronomiye ilgi duyanları oldukça sevindirecek müzeler de yok değil. İşte size birbirinden ilginç 8 gastronomi müzesi.
Alman Köri Sosisi Müzesi, Almanya
Adından da anlaşılacağı gibi köri soslu sosisin odak noktası olduğu bu müze, 2009 yılında Berlin’de açıldı. 650 metrekarelik bir alanda, kırmızı bir sos izini izleyerek üç boyutlu şehir planı ve yemek kültürünün gelişimini göreceğiniz gibi baharat odası ve koku istasyonları gibi yerlerde çeşitli köri karışımlarını inceleyebiliyorsunuz. Hem gezip hem yemek yiyebileceğiniz bu müzede hem gözleriniz hem de mideniz çok keyifli vakit geçirecek!
Shin-Yokohama Raumen Müzesi, Japonya
6 Mart 1994 tarihinde Japonya'da dünyanın ilk yemek temalı eğlence parkı olarak açılan Shin-Yokohama Raumen Müzesi, içinde bir müzeden fazlasını barındırıyor. Onlarca çeşit ramen, özel çatal bıçak takımı hatta farklı çanak çömlekler alabileceğiniz bir dükkân, hem çocukların hem de yetişkinlerin yarışabilecekleri bir araba yarış pistini de içinde barındırıyor. Alkollü ve alkolsüz içeceklerin yanı sıra farklı yemekleri tadabileceğiniz bir kafe ve atıştırmalık dükkânı ve eski usül çocuk alışverişi yapabileceğiniz bir mini-alışveriş merkezi de bulunan bu müzede hem yetişkinler hem de çocuklar oldukça eğlenceli vakit geçirebilirler!
Patatesi Müzesi, Kanada
1993 yılında Kanada’nın O’learly kentinde açılan Prens Edward Patates Müzesi, tarlaların arasında yer almaktadır. Müzede patatesle ilgili seramikler, tuzluklar sergilendiği gibi patates tarımında kullanılan araçlar da sergilenmektedir. İşin en sevimli kısmı ise müzenin hediyelik dükkânından patates temalı hediyelik eşyalar da satın alabiliyorsunuz!
Hardal Müzesi, Abd
1986 yılında hardalların ona bir şey anlattığını düşündüğü için hardal koleksiyonu yapmaya başlayan Barry Levenson isimli bir vatandaşın açmış olduğu Hardal Müzesi, özellikle hardal severler için cennet niteliğinde bir yer. 1992 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde açılan ve dünyada bir ilk olan bu müzede 50 eyalet ve 70’ten fazla ülkeden 5.676 adetten fazla hardal çeşidi var. Değişik kaplarda, farklı kavanozlarda, hatta antika kutularda sergilenen hardallar için gelen ziyaretçi sayısı da epey fazla. Görüp sadece bakmak olmaz tabii, müzenin hediyelik dükkanında bulunan sayamayacağınız kadar hardalı söylemeyi de unutmayalım!
Mantar Müzesi, Fransa
1987 yılında Fransa’nın Loire Vadisi’nde açılan bu müze, adeta bir mantar cenneti. Farklı bölgelerde, farklı mağaralarda gezip görebileceğiniz çeşit çeşit mantarların hakkında bilgi edinebileceğiniz gibi, mantarları kendiniz gözlemleyebilirsiniz de. Turun sonunda bu mantarlardan almayı sakın unutmayın!
Zeytinyağı Müzesi, İtalya
1992 yılında İtalya’da kurulan Zeytinyağı Müzesi, zeytinlerin nasıl yetiştirildiğinden ağaçların tarihine kadar birçok şey anlatıyor. Yağın nasıl üretildiğini öğrenip, yapımda kullanılan değirmenleri de gidip görebilirsiniz. Ayrıca müzenin alışveriş kısmında zeytinyağı ve zeytinyağıyla yapılmış tatlılar, reçeller ve kozmetik ürünlerden satın alabilirsiniz.
Dutch Peynir Müzesi Alkmaar, Hollanda
1982 yılında Hollanda'da açılan Dutch Peynir Müzesi’nin amacı, insanları peynir konusunda eğitmek. Öyle ki, müzeye girdiğiniz an öncelikle peynir hakkında 15 dakikalık bir film izliyorsunuz. Peynirin geleneklerini ve tarihlerini öğrenebileceğiniz gibi, en üst kattaki atölyeye gidip peynirlerin yapılışlarını ve kullanılan malzemeleri de öğrenebilirsiniz.
Şarküteri Müzesi, İtalya
İtalya’nın Castelnuovo Rangone kasabasında bulunan şarküteri müzesi, Felino Kalesi’nin mahzenlerinde yer almaktadır. Bu üç katlı müzede şarküteri ürünlerinin tarihi yolculuğunu keşfedip konu hakkında film ve belgeseller izleyebilirsiniz. Dilerseniz, İtalyan salamlarının geleneksel yapım yöntemlerine de tanıklık edebilirsiniz!