Bodrum Pazarları

Dört mevsim her gün pazar; yerli, yazlıkçıların ve turistlerin olmazsa olmazıdır.  Özellikle merkezde kurulan Salı Tekstil Pazarı ve cuma günleri kurulan Köylü Pazarı, Bodrum Limanı'na demir atan gemilerle yarımadaya gelen turistlerin uğrak yeridir. 

Bodrumun pazarları

Yokuşbaşı’na geldiğinizde sizi karşılayanmasmavi deniz, kale ve liman manzarası, kendine has beyaz evleri, gecesi ayrı gündüzü ayrı begonvil kenti Bodrum’da cuma günleri sabahın köründe kurulur pazarlar. Mevsime göre akşam üzeri toplanır. İşini vicdanıyla yapan insanlar bulunur bu pazarlarda. Her cuma gününü iple çekerim. Yine yeni yeniden merkez pazarındaki iklimsel cümbüşün içinde olmak gibisi var mı? Her mevsim mis gibi bahar, mis gibi kekik, mis gibi ekmek kokar.

Çomakdağlı kadınlarımızın saçlarını çiçeklerle donattığı; bahçe güzeli, yıldız çiçeği, kadife çiçeklerinin demet demet satıldığı; zeytinin her türlüsünü doyasıya hiç para vermeden tadabileceğiniz yerdir Bodrum pazarları. Zeytin satan teyzeler ve amcalar tarafındanhiç bilmediğiniz zeytin çeşitleri ile tanıştırılırsınız. Satılan her ürün ikram edilir. Taze yeşillikler seçilir, akşama yapılacak bamya, barbunya alınır, yazlık kışlık yiyecekler sepete atılır. Pazarcılarla sohbet keyiflidir. Her biriniz, onlar için evine gelmiş konuk gibisinizdir. Mutlaka sizleri köylerine,  evlerine davet ederler.

Bodrumun pazarları-1

Zaman'ın ruhunu yakalamak...

Çarşamba günü kurulan organik pazarda elleri kınalı, Kumköylü, emektar üretici bir kadın ile tanıştım. 

- Adın ne?

- Zaman, dedi.

Ne kadar güzel bir isimdi. Hiç duymadığım bir isim. "Zaman" ismiyle zihnimde cümleler kurmaya başladım.

"Zaman, beni bırakıp gitme n’olur...  / Zaman, şimdi ne yapıyor? / Zaman, çok iyidir. /  Zaman, her an benimle. / Geçip giderken hayat, Zaman’ı yakaladım. / Zaman’ım bir tanem…"

 -Kim koymuş adını, hikâyesi nedir?

 -Zaman, babaannemin adıymış. Babam koymuş.

Zaman’ı zaman içinde bıraktım ve bu samimi sohbetin ardından kendi elleriyle yaptığı tarhana ve börekten, bahçesinde özenle yetiştirdiği pırasadan, ağacında yetişen iğdesinden aldım.

Bodrumun pazarları-2

Biraz ötede Kiraz Hanım, Münevver Hanım, daha ötede Ali Bey ve diğerleri tezgâhlarını açmışlar. Süzme yoğurt, ev turşusu, meyveler, fırınlanmış is kokan içi ceviz dolu incirler satıyorlar. Adını bilmediğim onlarca üretici kahraman; yerli üretimlerini festival havasında, yaptığımız ödemelerle mutfaklarımızı zenginleştirmek için sahnededirler. Sarmalar, dolmalar, gözlemeler dizi dizi hangi mutfağa gideceğini bekler. 

Çeşitli tahılları un haline getirdikten sonra, elde ettikleri hamurla, taş fırında yaptıkları Bodrum kültürüne bağlı, lezzet, şekil, pişirme tekniği ile gelenekselleştirdikleri ekmek türlerini bulabilirsiniz. Özellikle peksimet ayrı bir lezzet sunar. Somun ekmek ve pidenin yani sıra bazlama, yufka, gözleme, lavaş, çeşitleri yer alır tezgâhlarda.

Bodrum’da yöreye özgü dokuma perdeler, el işleri Salı Pazarı'ndadır. Tereyağı, zeytinyağı, pekmez, bal, yumurta gibi ürünleri sepete atar, eliniz boş dönemezsiniz eve. Her mevsimde, her tezgâhta Bodrum’a özgü ot bulabilirsiniz. Çıntar mantar, acı ot, arapsaçı, çükündür gibi daha nice nice çeşit otları elinize aldığınızda tarifi ile birlikte satarlar. Antik dönemin üretim teknikleriyle üretilen “Göz Boncuğu” dediğimiz nazardan koruyan cam boncuklar bulunur.

Bodrumun pazarları-3

Ayrı bir kültür olan ikinci el pazarları kurulur.

Bu pazarlarda da kültür paylaşılır. Eskiyi almak, diğer insanların eski zamanlarda severek kullandığı her tür (kitaptan tutun da masa örtüsü, mutfak eşyaları, giysiye kadar her türlü çanak çömleği)  eşyaya az para vererek, o eşyaları yeni bir evde yaşatmaya devam ederiz. Eskimiş elektronik eşyalar alınır, tamir edip kullanılır.  Radyo, saat, müzik çalar, oyun konsolu gibi aklınıza ne geliyorsa bulabilirsiniz. 2. El Pazar kültürü başlı başına bir dünyadır.  Ucuz ve güzel olan az bulunur ürünlerin satıldığı, pazarlar büyük AVM’lere hiç benzemez. 

Dünyada ve ülkemizin her yerinde olduğu gibi Bodrum'da da yöresel pazar günleri belirlenmiş.

Pazartesi – Türkbükü, Kumbahçe, Güvercinlik pazarı

Salı – Bodrum Merkez (Giyim)El işi, buldan bezi örtüler, batik şile bezi giysiler, yerel işlemeli giysiler bulunabilecek şahane pazar.

Salı – Yalıkavak (Sebze), Gölköy pazarı

Çarşamba – Gündoğan, Ortakent, Gümüşlük, Akçaalan pazarı

Perşembe – Yalıkavak (Giyim), Akyarlar ve Bitez pazarı

Cuma – Bodrum Merkez (Sebze), Konacık ve Yalıçiftlik pazarı

Cumartesi – Turgutreis sebze ve tuhafiye pazarı, Yalıkavak 2. El pazarı

Pazar – Gümbet, Kızılağaç ve Mumcular pazarı

Pazar –Merkez Antik Pazar,Bitez 2. El Pazarı, Turgutreis 2. El Pazarı

Bodrumun pazarları-4

Bodrum pazarlarında, içeriye girer girmez tüm meyve, sebze, kese yoğurdu ve kırılmış zeytin kokusu dolar içinize. Dolaşmaya başlayın, tezgahların başında durun ve alışveriş keyfini yaşayın.

#Makedonyadan yazılar alanında göster
Kapalı