Zonguldak-Karabük-Bartın Tren Rotası

Son zamanlarda ülkemizde tren yolculuklarının ne kadar rağbet gördüğünün farkında mısınız? Başta Doğu Ekspresi olmak üzere İzmir Mavi Tren, Van Gölü Ekspresi ve Güney Kurtalan Ekspresi gibi birçok tren hattı ilgi çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu tren hatlarının ülke ekonomisine ve turizm sektörüne olan olumlu etkilerinden dolayı ülkemizdeki diğer hatların da turizme kazandırılması için yeşil ışık yaktı. İşte bu yazımızın da konusu olan Zonguldak-Karabük-Bartın tren hattı, turizme kazandırılmak istenen hatlardan bir tanesi. Peki sizce neden özellikle bu tren hattının ülkede yaygınlaşması hedefleniyor?

Bir kere Batı Karadeniz bölgesinde tarihi ve kültürel değerleri yüksek pek çok alan var. Zonguldak’taki Filyos, Cehennamağzı Mağaraları, Harmankaya Şelalaleri; Karabük’teki Şeker Kanyonu, Hadrianapolis Antik Kenti; Bartın’daki Küre Dağları Milli Parkı gibi yerler bahsettiğimiz alanlara örnek verilebilir. Hatta bu gibi turistik yerlerin tüm Türkiye’de tanınmasına ve Zonguldak-Karabük-Bartın tren hattının yaygınlaştırılmasına, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı da destek verdi. Nasıl ki Doğu Ekspresi sayesinde Kars’ın kültürü ve çevresindeki tarihi bölgelerin bilinirliği arttı, Zonguldak ve Karabük’teki kültürel değerlerimizin de tıpkı bu şekilde turizme kazandırılması hedefleniyor. Yani kısacası bu tren hattı, bölge turizminin gelişmesi adına yerli ve yabancı turistler ile Batı Karadeniz bölgesi arasında bir köprü görevi görüyor.

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz Batı Karadeniz bölgesindeki endüstri miraslarını görmek, Zonguldak başta olmak üzere Karabük ve Bartın'ın turistik yerlerini gezmek, hem tarih hem doğa hem de kültür tatilini bir arada deneyimlemek için bu tren yolculuğu rotası son derece keyifli görünmüyor mu? Dilerseniz yazımıza bu tren hattının duraklarını verdiğimiz listeden devam edelim.

Zonguldak-Karabük-Bartın tren hattında şu anda sadece Zonguldak-Karabük seferleri yapılıyor. Çünkü Bartın yolu üzerinde bazı teknik çalışmalar mevcut. O yüzden biz de sizlere Zonguldak-Karabük yolculuğunda nerelere gidiliyor, hangi duraklarda duruluyor onlardan bahsedeceğiz. Toplamda 3 saat süren tren yolculuğu, günde karşılıklı 4 seferde gerçekleştiriliyor. Peki duraklar neler?

Zonguldak, Kopuz, İnağzı, Kilimli, Çatalağzı, Işıkveren, Kazköy, Muslu, Göbü, Türkali, Filyos, Sefercik, Gökçeler, Derecikören, Saltukova, Kiremithane, Akyamaç, Ahatlı, Kayıkçılar, Bakacakkadı, Gökçebey, Kayadibi, Çamlaraltı, Ibrıcak, Cebeciler, Yeşilyenice, Kölemen, Balıkısık, Karabük

Karabük, Balıkısık, Kölemen, Yeşilyenice, Cebeciler, Ibrıcak, Çamlaraltı, Kayadibi, Gökçebey, Bakacakkadı, Kayıkçılar, Ahatlı, Çaycuma, Akyamaç, Kiremithane, Saltukova, Derecikören, Gökçeler, Sefercik, Filyos, Türkali, Göbü, Muslu, Kazköy, Işıkveren, Çatalağzı, Kilimli, İnağzı, Kapuz, Zonguldak

Zonguldak-Karabük-Bartın Tren Rotası Biletleri

Trenin durakları işte böyle. Gelelim biletinizi nasıl alacağınız konusuna. Eğer trene binmek isterseniz biletinizi yalnızca yukarıda verdiğimiz duraklardaki istasyon gişelerinden alabilirsiniz. TCDD’nin resmi internet sayfasından bakarsanız biletlerin güncel fiyatının 42 TL olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca yolculuğunuzun tarihine göre tren saatlerini de takip etmenizde fayda var. Trenin hareket saatini ve duraklara varış dakikasını yine TCDD’nin internet sitesinden bulabilirsiniz. 

Rota Üzerinde Gezilmesi Gereken Yerler

Biletinizi aldıktan sonra kendinize Batı Karadeniz'in gezilecek ve görülecek yerlerinden oluşan bir gezi rotası çıkarmak isteyebilirsiniz. Biz de size bu konuda bir kolaylık sağlayabilmek adına, Zonguldak ve Karabük illerinin cazibe merkezlerinden oluşan bir öneri listesi hazırladık. Yolculuğa çıkmadan önce bir göz atmanızda ve notlar almanızda fayda var, bizden söylemesi.

Zonguldak

  • Merkez:Kapuz Plajı, Fener, Bölgesi, Şarjöman Rapid İskelesi, Zonguldak Kent Ormanı, Gökgöl Mağarası
  • Ereğli: Cehennemağzı Mağarası, Halilpaşa Konağı, Kdz. Ereğli Müzesi, Fetih Çınarları, Alemdar Gemisi Müzesi
  • Çaycuma: Filyos-Tieion Antik Kenti, Filyos Kuş Cenneti, Göldağı Tabiat Parkı, Kadıoğlu Mozaikleri
  • Devrek: Devrek Bastonu Atölyesi, Devrek Yedigöller Milli Parkı.

Karabük

  • Yenice: Yenice Ormanları, Şeker Kanyonu
  • Eskipazar: Hadrianapolis
  • Safranbolu: İncekaya Su Kemeri, Bulak Mencilis Mağarası, Tokatlı Kanyonu,Safranbolu Evleri, Saat Kulesi, Cincihan

Zonguldak, Bartın ve Karabük'te Neler Yapmalı?

Filyos’ta Doğanın ve Tarihin Tadını Çıkarın.

Zonguldak içindeki endüstri mirası yerlerini say say bitmez. Aralarından en ünlüsü olan Filyos’u bu tren yolculuğunda görmeniz mümkün. Kentin denize olan kıyısında bulunan bu tarihi yerdeki kalıntılar geçmişe ışık tutuyor. Filyos Kalesi’nin içindeki su kemerleri ve sarnıçlar, dalgakıranlar eski dönemlerdeki insanların yaşam şekillerini bize gösteriyor. Ayrıca alanda eski dönemlere ait sikke ve çanak-çömlek kalıntıları da mevcut. Yerin altında antik kentin bir bütün hâlde durduğunu düşünen araştırmacılar kazılarını denize kadar genişlettiler.  Bu deniz kazılarında 8 adet batık bulundu. Helenistik Dönem’den günümüze kadar ulaşmış kentin çevresinde arkeolojik kazılar hâlâ devam ediyor. Filyos Antik Kenti; Türkiye’nin Karadeniz kıyılarındaki tek antik kent olma özelliğine sahip.  Bu sebeple tren yolculuğunuzda gördüğünüze en çok sevineceğiniz yerlerden bir tanesi burası olacak.

Kadıoğlu Mozaikleri’ni İnceleyin.

Çaycuma İlçesi, Kadıoğlu Köyü, Çobanhasanlar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan mozaikler, Zonguldak’ın 45 km. güneydoğusunda yer alıyor.  2008 yılında, özel mülkiyete bağlı bir alanda bulunan mozaikler, yapılan çalışmalar sonucu bir villa olduğu tahmin edilen yerleşim kalıntısının içinden çıktı.  Hemen ardından bölge için sit kararı çıkartıldı ve kurtarma kazısına başlandı. M.Ö. 250-260 yıllarına ait olduğu düşünülen gümüş sikke ve taban döşeme mozaiği gün yüzüne çıkartıldı. Lykurgos ve Ambrosia Mozaikleri olduğu anlaşılan parçaların üstündeki şekilleri görmek sizi heyecanlandıracaktır. Mozaikteki şekiller Tanrı Dionysus’a hakaret etmiş Trakya Kralı Lykurgos’un Ambrosia’ya saldırısını betimlemektedir. Tren yolculuğuna başlarken esasında tarihî bir yolculuğa çıkacağınızdan haberiniz yoktu değil mi? Zonguldak işte böyle bir yer, sizi her an şaşırtabilir.

Yenice Ormanları’nda Temiz Hava Alın.

Yenice Ormanları, Bolu Dağları’nın kuzeybatısında İncedere, Şimşirdere, Çitdere su toplama havzaları ve Safranbolu ilçesinin batısında kalan ormanları içerir. Karabük merkezine 6 kilometre uzaklıktadır. Türkiye’nin blok ormanları arasında en büyük alanı kaplayan ormanıdır.  1999 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından “Korunması Gereken 100 Nokta” listesine alınmıştır. İçinde yürüyüş parkuru, kamp alanları, bisiklet rotaları bulunan ormanda çok çeşitli bitki türleri de mevcut. Doğayla iç içe olacağınız bu ormanın etrafında gezilecek başka yerler de var. En ünlüleri: Şeker Kanyonu, İncebacaklar Köyü, Eğriova Göleti, Göktepe Tabiat Parkı. Şimdiden iyi eğlenceler.

Meşhur Safranbolu Evleri’ni Gezin.

Nasıl ki Zonguldak denince akla ilk kömür geliyor, Safranbolu denince de Safranbolu Evleri’ni düşünüyoruz. İşte siz de buralara kadar gelmişken bu evleri ve onun etrafını gezmelisiniz. 18.yüzyıldan günümüze kadar ayakta durmayı başarmış ve görsel şöleniyle hafızalarımıza kazınmış bu evlerden Karabük merkezinde yaklaşık 2000 tane olduğu biliniyor. Her yerinden geleneksel figürler taşan beyaz ve kahverengi evlerin sıcaklığıyla gezinizi renklendirebilirsiniz.

Güzelcehisar Lav Sütunları’nın Muhteşem Görüntüsüne Tanıklık Edin.

Güzelcehisar Sahili’ndeki lav sütunlarının 80 milyon yıldır vâr olduğu düşünülüyor. Bartın il merkezine 17 km uzaklıkta olan bu doğa harikası, bölgedeki volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesi sonucunda oluşmuş. Sahilden yükselen bu kayalıkların görüntüsü gerçekten çok etkileyici. Ayrıca alanda manzaranın tadını çıkarabilmeniz için yapılmış seyir terası ve yürüyüş yolları da mevcut. Sevdiklerinizle beraber burada deniz havası alabilirsiniz.