Zonguldak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Zonguldak, Türkiye’nin Karadeniz kıyısında bulunan illerinden biridir. Batı Karadeniz Bölgesi'nin önemli şehirlerinden biri olan Zonguldak’ın, Karadeniz’e batı ve kuzeyden kıyısı bulunmaktadır. Türkiye'nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretine açılan kapısı olması nedeniyle önemli bir liman kentidir. Zonguldak kuzeyde Karadeniz, kuzeydoğuda Bartın, doğu ve güneydoğuda Karabük, güneyde Bolu, batı ve güneybatıda Düzce illeriyle komşudur

Devamını Oku

Zonguldak Nerededir?

Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan Zonguldak kuzeyde Karadeniz, kuzeydoğuda Bartın, doğu ve güneydoğuda Karabük, güneyde Bolu, batı ve güneybatıda Düzce illeriyle komşu olan bir şehirdir. Zonguldak çevre şehirlerden Bartın’a 50 kilometre, Bolu’ya 82 kilometre, Karabük’e 75 kilometre, Düzce’ye 86 kilometre, Kastamonu’ya 166 kilometre ve Sakarya’ya 139 kilometre uzaklıktadır.

Karadeniz ülkelerinin Anadolu’ya açılan kapılarından biri olan Zonguldak tarihte önemli bir liman şehridir. 1970 yılına kadar limandan yolcu taşımacılığı yapılmıştır. Ancak şu anda liman sadece yük taşımacılığı için kullanılmaktadır. Zonguldak’a Ankara ve Karabük’ten demiryolu bağlantısı da bulunmaktadır. Zonguldak’ta havalimanı bulunmasına rağmen şu anda aktif olarak kullanılmamaktadır. Daha önce yapılan iç hat seferleri yeterli yolcu kapasitesine ulaşılamaması nedeniyle 2003 yılında durdurulmuştur. Almanya’nın birkaç şehrine yapılan dış hat seferleri de aynı nedenlerle durdurulmuştur. 2007 yılında faaliyete geçmiş olan ÇaycumaHavalimanı şehir merkezine 55kmmesafede yer almaktadır.

 Zonguldak'a Nasıl Gidilir?

İstanbul'a 331 kilometre, İzmir'e 664 kilometre, Ankara'ya 275 kilometre uzaklıkta bulunan Zonguldak'a kara, deniz ve demir yolu seçenekleri ile rahatlıkla ulaşılabilmektedir. Zonguldak’a çevre şehirlerden ulaşmak isteyenler için de karayolu mesafeleri şu şekildedir; ZonguldakBartın’a 50 kilometre, Bolu’ya 82 kilometre, Karabük’e 75 kilometre, Düzce’ye 86 kilometre, Kastamonu’ya 166 kilometre ve Sakarya’ya 139 kilometre uzaklıktadır.

Zonguldak’a karayolunu kullanarak İstanbul yönünden gelmek isteyenlerin; TEM otobanı Düzce ayrımından E-5 karayoluna çıkması ve Ankara yönünü takip etmesi gerekmektedir. Sonrasında Akçakoca sapağından dönülerek sırasıyla; Akçakoca, Alaplı, Karadeniz Ereğli üzerinden Zonguldak şehir merkezine ulaşılmaktadır. Bu yol üzerinden mesafe yaklaşık 4,5 saat sürmektedir. Ankara yönünden gelmek isteyenler de; TEM otobanı Yeniçağ ayrımından E-5 karayoluna bağlandıktan sonra sırasıyla; Mengen, Gerede, Devrek’i takip etmeleri gerekmektedir. Ankara’dan Zonguldak’a ulaşmak yaklaşık 3,5 saat sürmektedir.

Karayolu üzerinden otobüsle Zonguldak’a ulaşmak isteyenler de hemen hemen tüm büyük şehirlerden Zonguldak’a düzenlenen otobüs seferlerini tercih edebilir. Zonguldak otobüs terminali şehir merkezine 1 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Terminale ulaştıktan sonra şehir merkezine taksi, dolmuş ya da belediye otobüsleriyle ulaşılabilir. Zonguldak’a ulaşmak için demiryolu da tercih edilebilir. Zonguldak’a Ankara ve Karabük’ten demiryolu bağlantısı bulunmaktadır.

Zonguldak'a Ne Zaman Gidilir?

Zonguldak Karadeniz iklimine sahip olmasına rağmen Balkanlardan gelen soğuk hava akımlarına coğrafik olarak açık olması nedeniyle kış mevsimini oldukça soğuk geçirmektedir. Yaz ayları ise fazla sıcak olmayıp, kısa sürmektedir. Ortalama yıllık yağış miktarı 1250 mm’dir ve bölge her mevsim yağışlıdır. Yağışlar özellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yoğunlaşmaktadır. Şehirde en kurak aylarda bile yağış miktarı diğer bölgelere göre oldukça fazladır. Kıyı kesimlerden iç bölgelere doğru gidildikçe yağış azalmaktadır. Zonguldak Karadeniz’in en serin şehirlerinden biridir. Şehrin sıcaklık ortalaması yazın 24 derecedir. Kış aylarında ise sıcaklık + 8 ile -8 derece arasında değişmektedir. Kış mevsiminde yağışlar kıyılardan iç kesimlere doğru gidildikçe yağmurdan kara dönüşme özelliği göstermektedir.

Zonguldak’ta Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları şehrin en fazla güneş aldığı aylardır. Deniz sıcaklığı ise bu aylarda 20 derece civarındadır Bu iklim koşulları düşünüldüğünde Zonguldak’ı yağışın nispeten daha az olduğu yaz aylarında ziyaret etmek daha uygun olabilir. Karadeniz’in en güzel ve gelişmiş kentlerinden biri olan Zonguldak, yaz aylarında eşsiz doğal güzelliklerini cömertçe misafirlerine sunmaktadır. Tarihi geçmişi ve zengin doğasıyla önemli bir turizm merkezi olabilecek potansiyele sahip olan Zonguldak’ta zamanın nasıl geçtiğini anlamayabilirsiniz.

Zonguldak’ta Nerede Kalınır?

“Zonguldak'ta nerede kalınır?” diye düşünüyorsanız, bu soruya hemen bir cevap bulabilirsiniz. Çünkü Karadeniz’in bu tarih ve doğa cenneti olan şehrinde her tercihe uygun birçok konaklama alternatifi bulunmaktadır. Zonguldak’ın yaz tatili için konaklama imkanları da dâhil olmak üzere birçok bölgesinde çeşitli oteller, butik oteller ve pansiyonlar bulunmaktadır. Eğer tatiliniz sırasında yazlık bir bölgede kalarak denizin tadını da çıkarmak istiyorsanız Çaycuma ve Ereğli ilçelerinde yer alan otelleri tercih edebilirsiniz. Şehir merkezinde lüks bir konaklama için de Zonguldak şehir merkezinde yer alan 4 ve 5 yıldızlı oteller sizin için uygun olabilir.

Devamını Oku

Zonguldak’ta Gezilecek Yerler

Zonguldak, tarihi milattan öncesine dayanan ve bu geçmişi nedeniyle tarihin her döneminden izler taşıyan bir şehridir. Bu nedenle Zonguldak tarihi zenginliklerinin yanında, doğal güzellikleri, gölleri, plajları ve doyulmaz yeşil bitki örtüsüyle ziyaretçilerine farklı tatil olanakları sunmaktadır. Zonguldak tarih boyunca Anadolu topraklarının Karadeniz’e açılan liman şehri olmuştur. Bu nedenle kentte yer alan tarihî eserler ve alanlar mutlaka görülmelidir.

Eğer Karadeniz kıyısına gelmişken yaz tatilinizi de burada geçirmeyi düşünürseniz Zonguldak birbirinden güzel plajları ve doğasıyla bu istediğinizi de memnuniyetle karşılayacaktır. Eğer Zonguldak’a yaz mevsiminde gelmeyi düşünüyorsanız, görülmesi gereken yerlere 1-2 gün ayırdıktan sonra deniz ve güneşin tadını çıkarmak için tatilinizi dilediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Bu güzel şehir sizi, Ege yerine Karadeniz’i seçtiğinize asla pişman etmeyecektir.

Zonguldak Gezilecek Yerler

Doğal güzelliklerin ve tarihin buluştuğu Zonguldak’ta ziyaret edilmesi, gezip, görülmesi gereken çok yer var. Birçok seyahatte olduğu gibi gezinize şehir merkezinden başlayıp, rotanızı ilçelere doğru genişletebilirsiniz. Zonguldak'ta görülmesi gereken yerlerin ilk sıralarında Halil Paşa Konağı (Ereğli Müzesi),Tieion Antik Kenti veFilyos Kalesi geliyor. Zonguldak’ın doğal güzelliklerini yaşamak ve fırsatınız varsa denizin de tadını çıkarmak için görmeniz gereken yerler ise; Kozlu Ilıksu Kaplıcası, Gökgöl Mağarası,Cehennemağzı Mağaraları,Filyos Plajı,Fetih Çınarları, Çitdere Tabiat Koruma Alanı, ve Kızılcapınar Baraj Gölü'dür.

Adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Zonguldak Şehir İçi Ulaşım

Zonguldak’ta şehir için ulaşım belediye ve özelhalkotobüsleri, dolmuşlar ve taksilerle sağlanmaktadır. Şehirde raylı sistem yapılanması yoktur. Şehir genelinde otobüslerde geçerli olan Elmas Kart kullanılmaktadır. Zonguldak’ın diğer ilçelerle olan ulaşımı şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla sağlanmaktadır. Zonguldak merkezin ilçelere olan karayolu uzaklıkları ise şu şekildedir; Alaplı 46 kilometre, Çaycuma 23 kilometre, Devrek 29 kilometre, Ereğli 37 kilometre, Gökçebey 33 kilometre, Kilimli 7 kilometre, Kozlu 4 kilometre

Zonguldak merkezinde görülmesi gereken birçok yere yürüyerek ya da minibüslerle kısa bir yolculuk sonrasında ulaşabilirsiniz. Bitki örtüsü, gölleri ve mağaralarıyla bir doğa harikası olan Zonguldak’ta uzun yürüyüşler yapmayı isteyebilirsiniz. Doğal güzellikleri, tarihî zenginliği, mağaraları, plajları ve yeşil alanlarıyla mutlaka görülmesi gereken bir şehir olan Zonguldak, özellikle yaz aylarında, keşfedilmesi çok zevkli bir şehir. Zonguldak’ta 1-2 gün kalmayı planlıyorsanız ilk gününüzü tarihî yapıları görmek için, ikinci gününüzü de doğada zaman geçirecek şekilde planlayabilirsiniz. Gezi listenize Filyos/TieionAntikKenti ve FilyosKalesi’ni, HalilPaşaKonağı’nı ve CehennemağzıMağaraları’nı eklemeyi unutmayın.

Zonguldak Mutfağı

Zonguldak Karadeniz Bölgesi’nin özel mutfağından payına düşeni almış olan bir şehirdir. Zonguldak yöresi engebeli bir yapıya sahip olmasına rağmen bu bölgede yetiştirilen ürün çeşidi oldukça fazladır. Bu çeşitlilik mutfak kültürüne de yansımıştır. Özellikle buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, bakla, fasulye gibi tarım ürünlerinin yetişmesi Zonguldak mutfağını genellikle un ve buğday temelli ürünlerin ağırlıktaolduğu bir mutfak haline getirmiştir. Buğday ürünleri dışında bitki örtüsünden olan yörede yetişen zılbıt otunun yemek kültüründe önemli bir yeri bulunmaktadır.

Nüfusun büyük çoğunluğun maden ocaklarında çalışması pratik hazırlanan ve fazla malzeme gerektirmeyen yemeklerin hazırlanmasına neden olmuştur. Bu yemekler Zonguldak’ın mutfak kültüründe de yer edinmiştir. Özellikle “uğmaç” adı verilen un çorbası ve “malay” gibi yemekler bu pratik ve beğenilen yemeklere birer örnek oluşturmaktadır.

Şehrin en ünlü yöresel yemeklerinden biri olan malay, bulamaç haline getirilen mısır unu karışımının üzerine toz şeker, dövülmüş ceviz içi eklenerek hazırlanmaktadır. Tuzlu olarak hazırlanan türünde ise tereyağı, kaymak, soğan ve kaz ciğeri gibi malzemeler kullanılmaktadır. Zonguldak ormanlarının en lezzetli hediyesi olan “kuzukestanesi” ise yörenin en önemli ürünlerinden biridir. Suda haşlanarak, fırında kavrularak ya da ateşte pişirilen kestane kurutularak da saklanmaktadır. Türkiye’de sadece Zonguldak Ereğli’de yetişen Osmanlıçileği de tatmak isteyeceğiniz lezzetler arasında yer almaktadır.

Zonguldak’ın meşhur yemeklerini tatmak için adres arıyorsanız sizlere birkaç öneride bulunmak isteriz. Eğer Zonguldak merkezde gezerken acıktıysanız ve sulu yemek tercih ediyorsanız Ferah Lokantası sizin için uygun bir adres olabilir. Bir esnaf lokantası olan Ferah Lokantası ülkemizdeki birçok esnaf lokantası gibi lezzetli bir yemek için Zonguldak’taki doğru adres. Zonguldak’tan pide yemeden dönmeyin diyenlerin hakkını teslim etmek gerekir. Çünkü Ereğli Pidecisi birçok Zonguldaklıya göre şehrin hatta bölgenin en iyi pidecisi. Meşhur Karadeniz pideleriyle Ereğli Pidecisi Zonguldak seyahatinizin tadını damağınızda bırakabilir. Eğer Çaycuma’ya doğru yola çıktıysanız ve canınız börek, kuru pasta, pizza gibi ürünler çektiyse Çaycuma Has Unlu Mamulleri beklentinizi sonuna kadar karşılayabilir. Zonguldak’a gelmişiz börek, pizza mı yiyelim diye düşünmeyin. Burada tattığınız lezzetleri unutamayabilirsiniz.

Zonguldak’ta Alışveriş

Zonguldak’tan alışveriş yapmadan seyahatini bitirmek istemeyenler için pek çok alternatif sunmaktadır. Eğer kendiniz için ya da hediyelik olarak yiyecek alışverişi yapmak istiyorsanız köy pazarlarını tercih etmeniz mantıklı olacaktır. Çünkü bu pazarlarda satıcıların kendi yetiştirdikleri doğal ürünler satılmaktadır. Bölgeye özgü otlar, reçeller, kestane balı Zonguldak köy pazarlarından alabileceğiniz ürünler arasında yer almaktadır.

Zonguldak'ta yöreye özgü hatıra ve hediyelik eşya alışverişleriniz için tercih edebileceğiniz diğer ürünler ise ünlü Devrekbastonu ve elpekbezinden yapılan ürünlerdir. Baston için Devrek Bastoncular Çarşısı'nı ziyaret edebilir, elpek bezinden yapılan ürünler için ise Ereğli'de bulunan hediyelik eşya mağazalarını gezebilirsiniz. Hediyelik eşya dükkânlarında birçok madencilik heykeline rastlamanız da mümkün.

Eğer kapsamlı bir alışveriş merkezine ihtiyaç duyuyorsanız Zonguldak şehir merkezinde ve Ereğli’de alışveriş merkezleri bulunmaktadır. Zonguldak merkezde yer alan Demirpark AVM ve Ereğli'de yer alan Ereylin Alışveriş Merkezi ve Ay City Alışveriş Merkezi bölge halkı tarafından alışveriş tercih edilmektedir.

Zonguldak’ta Gece Hayatı 

Zonguldak’ta gece hayatı birçok Anadolu şehrinde olduğu gibi biraz sönüktür. Çok hareketli olmasa da Zonguldak’ın birkaç sokağında barlar ve kafeler bulunmaktadır. Kent merkezindeki İncivezMahallesi’nde ve Kozluilçesininsahil tarafında barlar yer almaktadır. Zonguldak merkezde yer alan Okyanus Takoz Cafe Bar ve Zonguldak Sea Club Cafe bu az sayıdaki barlar arasında en çok tercih edilenlerdir.

Ayrıca Zonguldak merkezde yer alan Dedeman Zonguldak Hotel’in roof barı da nezih bir gece geçirmek için iyi bir alternatif olabilir. Eğer sakin bir akşam geçirip iyi bir yemek eşliğinde içkinizi yudumlamak isterseniz sahil kesiminde yer alan restoranları da tercih edebilirsiniz. Taze deniz ürünleri ve mezeler eşliğinde Karadeniz manzarasının tadını çıkarabilir, yorucu geçirdiğiniz gününüzü sakin bir akşamla keyifli hale getirebilirsiniz.

Zonguldak Festivalleri

Zonguldak’ta çok fazla olmasa da belirli sayıda festival ve yöresel şenlik düzenlenmektedir. Yıl boyunca düzenlenen kültür ve sanat etkinlikleri ve festivaller yerel halk dışında Zonguldak’ı ziyarete gelen misafirlere de hoş vakit geçirme imkânı sunmaktadır. Siz de Zonguldak geziniz sırasında bu festivallere rastlarsanız, katılabilir tatilinize farklı bir aktivite olanağı bulabilirsiniz. Zonguldak’ta düzenlenen festival ve şenliklerden bazılarının tarihleri şu şekildedir;

Yayla ve Bal Festivali (14 - 20 Haziran)

Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği Kültür Festivali (18 Haziran)

Zonguldak Karaelmas Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali (21 Haziran)

Devamını Oku

Zonguldak İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 110

AramaKurtarmaveSağlık: 110

Ambulans: 112

Polisİmdat: 155

Jandarmaİmdat: 156

OrmanYangınları: 177

Hastane: (0372) 252 19 00

Zonguldak Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 6oC
    • Şub 6oC
    • Mar 7oC
    • Nis 11oC
    • May 15oC
    • Haz 19oC
    • Tem 21oC
    • Agu 21oC
    • Eyl 18oC
    • Eki 15oC
    • Kas 11oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

Nüfus:  597.524/ İklim: Karadeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün