Zonguldak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Zonguldak, Türkiye’nin Karadeniz kıyısında bulunan illerinden biridir. Batı Karadeniz Bölgesi'nin önemli şehirlerinden biri olan Zonguldak’ın, Karadeniz’e batı ve kuzeyden kıyısı bulunmaktadır. Türkiye'nin Karadeniz ülkeleriyle arasındaki deniz ticaretine açılan kapısı olması nedeniyle önemli bir liman kentidir. Zonguldak kuzeyde Karadeniz, kuzeydoğuda Bartın, doğu ve güneydoğuda Karabük, güneyde Bolu, batı ve güneybatıdaDüzce illeriyle komşudur.

Türkiye'nin en zengin taşkömürü madenlerini barındırması nedeniyle ülkenin maden ocağı olarak bilinmektedir. Fakat şehrin gelirini sadece taşkömüründen kazanması sebebiyle bölgede sanayi ve turizm konusunda fazla gelişme yaşanmamıştır. 1995 yılında Karabük'ün Zonguldak’tan ayrılarak şehir olması da sanayi konusundaki düşüşü etkilemiş ve göçlerin yaşanmasına neden olmuştur.

Zonguldak ismi Fransızca ve Türkçe kelimelerin birleşiminden oluşmuştur. Bölgedeki kömür madenlerinin Fransızlar tarafından işletildiği dönemde Fransızca “bölge, alan” kelimelerinin Fransızca karşılığı olan “zone” kelimesiyle, bölgenin o dönemde halk arasındaki adı olan “Göldağ” kelimesinin birleşimiyle oluşmuştur. “Zongöldağ” adının kullanımı zamanla Zonguldak olarak değişmiştir. Zonguldak’ın tarihî bölgede yapılan arkeolojik kazılar göz önüne alındığında MÖ 2500'lere kadar uzanmaktadır. Bölgeye ilk yerleşenler Hititler olmuş, MÖ 1200 yılında Ege göç kavimleriyle, Trakya üzerinden İç Anadolu’ya yayılan Friglere mensup, Mariandin ve Migdanlar Zonguldak yöresine yerleşerek bölgenin bilinen ilk halkını oluşturmuştur.

Kafkaslardan Anadolu’ya girerek bölgeyi ele geçiren Kimmerler Frig Kralı’nı MÖ 676’da öldürmüşlerdir. Bu dönem sonrasında Lidyalılar ve Asurlularla yaptıkları savaşlardan yenik çıkan Kimmerler İran’dan gelen Med devleti ile yaptıkları savaşlar sonucu Anadolu’yu terk etmişlerdir. Kimmerlerden sonra Lidyalılar Zonguldak bölgesini tam olarak ele geçirmişlerdir. Lidyalılar döneminde Megaralılar ve Boitayalılar, Filyos, Amasra, Ereğli gibi koloniler Zonguldak’a gelerek deniz yoluyla getirdikleri malları boşaltabilecekleri limanlar kurmaya başlamışlardır. Bu dönem sonrasında ise Persler, Zonguldak’taki Lidya egemenliğine son vermiştir.

Anadolu topraklarına hakim oldukları dönemde Persler koloni kentlerin yönetimine bizzat ilgilenmemiş ve “tiran” adı verilen sistemlerle bu bölgeleri yönetmişlerdir. Tiranların başına buyruk yönetimi Anadolu’da Makedonya Kralı İskender’e fayda sağlamıştır. Persleri Anadolu topraklarından çıkaran İskender, Perslerle benzer hataya düşerek yönetimi Makedonyalı subayların yönetimine bırakmıştır. Makedon subayların baskıcı yönetimi de halkın ayaklanmasına neden olmuştur. Bu ayaklanmaları fırsata çeviren Romalılar da Ereğli’denSamsun’a kadar Karadeniz kıyılarını ele geçirmiştir. Böylece Zonguldak Roma İmparatorluğu’nun Ön Asya şehri olmuştur.

Roma'nın bölünmesinin ardından sonra da Doğu Roma toprağı olan Zonguldak ayrıca Hristiyanlığın ilk yayıldığı yerlerden biridir. Bölge Anadolu Selçuklu yönetimine ise 1084 yılında geçmiştir. Bu dönemden sonra Cenevizlilerin eline geçen Zonguldak, sonrasında Candaroğulları Beyliği tarafından yönetilmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yı 1460 yılında fethetmesiyle birlikte Zonguldak Osmanlı toprağı haline gelmiştir.

Zonguldak’ta hala işletilen kömür ocaklarının ilki 1848 yılında açılmış ve bu ocaklar Belçikalı ve Fransız şirketler tarafından işletilmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında bu şirketler vesilesiyle Fransızlar Zonguldak’ı ve bölge illeri işgal etmiştir. İşgal Müdafa-i Hukuk Cemiyetlerinin oluşturduğu güçler tarafından 1920’de durdurulmuştur. Zonguldak, cumhuriyetin ilanından sonra il olarak kabul edilmiştir.

Zonguldak’ta tipik Karadeniz iklimi hüküm sürer. Şehir coğrafi açıdan soğuk hava akımlarına karşı açıktır ve bu nedenle kış ayları Doğu Karadeniz bölgesine göre daha soğuktur. Zonguldak her mevsim yağış alır. Karadeniz’in en serin bölgesi olarak kabul edilmektedir. Sıcaklık ortalaması yazın 24 derecedir. Kış aylarında ise sıcaklık + 8 ile -8 derece arasında değişmektedir.

Yağışlı bir iklime sahip olan Zonguldak, yer üstü ve yer altı su kaynakları bakımından oldukça zengindir. Zonguldak’ın ilçeleri ise şunlardır; Merkez İlçe, Alaplı, Çaycuma, Devrek, Gökçebey ve Karadeniz Ereğli, Kilimli ve Kozlu. Zonguldak yeryüzü şekilleri açısından engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Şehrin yüzde 56'sı dağlarla, yüzde 31'i platolarla ve yüzde 13'ü ovalardan oluşmaktadır.

Zonguldak tarih ve doğanın birleştiği bir Karadeniz şehri olması nedeniyle ziyaretçilerine pek çok alternatif sunmaktadır. Mağaralardan, ören yerlerine, kalelerden, göllere ve plajlara kadar uzanan bir listeyle Zonguldak’ı iki gün içinde gezebilir, kısa fakat unutulmaz bir tatil yaşayabilirsiniz. Eğer birkaç gününüz daha varsa Zonguldak o günler için de size sıkılmadan gezebileceğiniz ve gezinizin tadını çıkarabileceğiniz birçok seçenek sunabilir.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı