Amman’da Gezilecek Yerler

Ürdün’ün başkenti Amman, dünyanın en eski şehirlerindendir. Köklü bir tarihe sahip olan Amman’da gezilecek çok fazla mekân, yapılacak çeşitli aktiviteler bulmak mümkün. Şehir bulunduğu coğrafya ve sahip olduğu tarihi yapıları ile gezginlerin ilgisini çekmektedir. Amman seyahatiniz sırasında şehrin tarihi yapılarını gezebilir, müze ve sanat galerilerinde vakit geçirebilirsiniz.

Amman'da Gezilecek Yerler

Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Amman’da birbirinden ilgi çekici turistik noktalar, eğlenceli aktiviteler bulunuyor. Amman seyahatiniz sırasında mutlaka Antik Roma Tiyatrosu’na uğramalısınız. Roma’da bulunan tiyatrolardan bile fazla kapasiteye sahip bu tarihi yapı mutlaka görülmeli. Yedi tepe üzerine kurulu Amman’ın tarihi Amman Kalesi’ne mutlaka çıkmalı ve şehri bir de bu tepe üzerinden seyretmelisiniz. Bir İslam devletine başkentlik yapan Amman’da Kral I. Abdullah Camii’nin eşsiz mimarisini mutlaka görmelisiniz. Birbirinden zengin koleksiyonları ile ilginç konular üzerine odaklanan Amman müzelerinden Arkeoloji Müzesi ve Kraliyet Otomobil Müzesi’ni gezerken tarihin değişik açılarını görebilirsiniz. Çocukların eğitimine önem verilen Amman’da bulunan Çocuk Müzesi’ni gezerken yetişkin olduğunuzu unutacaksınız. Ürdün sanatının en güzel örneklerinin sergilendiği Amman Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi şehrin mutlaka görmeniz gereken noktalarından bir tanesidir. Herkül Tapınağı ve Mşatta Sarayı’nı mutlaka gezmeli ve Amman’ın tarihi dokusunu içinize çekmelisiniz. Amman’ın sahip olduğu doğal yaşamı ve vahşi hayat canlılarını görmek istiyorsanız mutlaka Prens Haşim Kuş Bahçesi’ni gezmelisiniz.

Amman Roma Tiyatrosu

roman-theatre-1352115_960_720.jpg

Roma Tiyatrosu, Amman’da bulunan en eski tarihî kalıntılardandır. Tiyatronun tarihi 2. yüzyıla dayanmaktadır. Antonius Plus döneminde inşasında başlanan antik tiyatro 6.000 kişilik kapasiteye sahiptir. 3 ana bölüme sahip olan tiyatronun inşası sırasında güneşin gökyüzündeki konumu göz önünde bulundurulmuş. Antik tiyatronun kuzey kısmında güneşin bütün hareketlerini izleyebilirsiniz. Roma Antik Tiyatrosu üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerden ilki paradoi adı verilen ve zemin hizasında bulunan kısımdır. İkinci bölüm orkestraya ayrılmıştır. Son bölüm olarak da sahnenin bulunduğu bölüm sayılmaktadır. Tiyatronun inşası sırasında akustik de oldukça ustaca ayarlanmıştır. Tiyatronun en yüksek bölümündeki koltukların Tanrılara ayrıldığı inancı vardır. Bu yüzden bu koltuklara Tanrılar koltuğu denmiştir. Her ne kadar tiyatronun en yüksek ve sahneden en uzak bölümü olsa da oyuncuların sesleri gayet iyi duyulmaktadır. Günümüzde Amman’da düzenlenen bazı büyük etkinlikler hala bu tiyatroda gerçekleştirilmektedir.

Yıl içinde çeşitli konserler, fuarlar ve tiyatrolara ev sahipliği yapan Amman Roma Tiyatrosu’nu her gün 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Amman Kalesi

amman-citadel-1976008_960_720.jpg

Yedi tepe üstüne kurulmuş şehirlerden olan Amman’daki, Amman Kalesi şehrin en eski tarihî yapılarındandır. L şeklinde bir tepenin üstünde bulunan kale, Amman’ın kurulduğu yedi dağdan bir tanesidir. Bölgeden elde edilen arkeolojik verilere göre kalenin olduğu tepede cilalı taş devrinden bu yana yerleşim bulunmaktadır. Sadece Amman’ın ve Ürdün’ün değil dünyanın da en eski yerleşkelerinden biri sayılmaktadır. Amman Kalesi ve civarını dünya çapında ünlü yapan bir diğer detay ise bölgede hala yerleşimin olmasıdır. Amman Kalesi, uzun yerleşke sürecinde çeşitli medeniyetlerin hâkimiyeti altında kalmıştır. Emevilerin bölgede hükümdarlık kurduğu döneme kadar çeşitli kültürlerin yaşadığı bir yer olmuştur. Emevilerin bölgede baskın güç haline gelmesiyle önemi giderek artan Amman Kalesi; Roma, Bizans, Emevi kültürlerine ev sahipliği yapmıştır. Amman’a ziyarete gelen gezginler tarafından oldukça beğenilen Amman Kalesi’nin bulunduğu tepede ayrıca Herkül Tapınağı ve bir Emevi Sarayı da bulunmaktadır.

Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Amman Kalesi haftanın her günü 08.00-16.00 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır.

Kral I. Abdullah Camii

amman-2364516_960_720.jpg

Amman’ın en göz kamaştırıcı yapılarından biri olan ve şehrin adeta simgesi haline gelen Kral I. Abdullah Camii mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardandır. Şehir merkezinde bulunan cami 20. yüzyılda inşa edilmiştir. Şehir merkezinde bulunan caminin inşasına 1982 yılında başlanmıştır. 7 yıl süren inşa sürecinden sonra tamamlanan cami 1989 yılında ibadete açılmıştır. İslam mimarisinin Ürdün’deki en güzel örneklerinden olan Kral I. Abdullah Cami mavi bir kubbeye sahiptir. Mozaiklerden yapılmış olan mavi kubbe şehrin birçok noktasından görülmektedir. Caminin içerindeki süslemeler de ziyaretçiler tarafından oldukça beğenilmektedir. Camların bazılarında vitray süslemeler olan caminin iç duvarlarında el işçiliği süslemeler görülmektedir. Yaklaşık olarak 10.000 kişilik kapasiteye sahip olan Kral I. Abdullah Camii adını ünlü Ürdün kralı I. Abdullah’tan almıştır. Günümüzde ibadete açık olan camiyi ibadet saatleri dışında ziyaret edebilirsiniz.

Amman Arkeoloji Müzesi

Tarih boyunca çeşitli uygarlıklar tarafından yerleşke olarak tercih edilen Amman, zengin bir arkeolojik kalıntıya sahiptir. Şehrin çeşitli bölgelerinden çıkarılan tarihî eserler ve arkeolojik kalıntılar ise şehir merkezinde bulunan Amman Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. 1951 tarihinde inşa edilen müze binası Amman’da bulunan en büyük müze binalarından bir tanesidir. Sahip olduğu zengin koleksiyon ile adeta Amman’ın tarihî belleğini oluşturmaktadır. Arkeoloji Müzesi’nin içerisinde bulunan eserler ve kalıntılar kronolojik olarak sergilenmektedir. Müzenin ilk bölümünde Paleolitik Çağ’dan Demir Çağı’na kadar olan kalıntılar sergileniyor. Diğer bir bölümde İran döneminden kalma eserler, sonraki sergi alanında ise Helenistik Dönem’den kalma eserler sergileniyor. Roma ve Bizans Dönemine ait eserlerin sergilendiği bölmenin yanında ise İslami döneme ait eserler ve kalıntılar sergilenmektedir. Müzede en çok ilgi çeken bölüm ise Ölü Deniz’den çıkarılan deniz kalıntılarıdır. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Amman Arkeoloji Müzesi’nde tarihî koleksiyonların yanı sıra zaman zaman dönemlik sergiler de gerçekleştiriliyor.

Amman Arkeoloji Müzesi’ni cuma günleri hariç 08.00-18.00, cuma günleri ise 09.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Kraliyet Otomobil Müzesi

big-room-shot.jpg

Amman’da bulunan en ilginç ve dikkat çekici müzelerden bir tanesi olan Amman Kraliyet Otomobil Müzesi mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan bir tanesidir. Müzenin koleksiyonunu Ürdün Haşimi Krallığı’ndan kullanılan otomobiller oluşturmaktadır. 1920’lerin başından günümüze kadar üretilen ve kraliyet ailesi tarafından kullanılan araçlar müzede sergileniyor. Müzede sergilenen araçların bakımları her yıl düzenli aralıklarla yapılıyor ve sergi için özel cilalarla korunuyor. Kraliyet Otomobil Müzesi’nde ana serginin haricinde bir kütüphane ve video arşivi de bulunuyor. Video ve fotoğraf arşivi her ne kadar kısıtlı olsa da video odasında kraliyet ailesi ile ilgili gösterimler de yapılmaktadır. Bunların yanı sıra müzede bir de hediyelik eşya dükkânı bulunuyor. Ziyaretçiler dilerse buradan müzede sergilenen araçların maketlerini satın alabiliyorlar.

Amman Kraliyet Otomobil Müzesi’ne giriş ücretleri ise yerli halk için 3 JOD, turistler için 5 JOD’dir. Dilerseniz gişeden dijital tur rehberini de ücretsiz alabilirsiniz. Salı günleri kapalı olan gişeyi diğer günler 10.00-19.00, cuma günleri ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Amman Çocuk Müzesi

DSC02027.JPG

Amman’ın en çok ziyaretçi ağırlayan müzelerinden bir tanesi Amman Çocuk Müzesi’dir. Çocukların eğlenmesi, eğlenirken de öğrenmesi için tasarlanan müze turistlerin olduğu kadar yerli halkın da yoğun ilgisi ile karşılaşmaktadır. Amman Çocuk Müzesi özellikle 1-14 yaş arasındaki çocuklara hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Müzenin içerisinde birbirinden ilgi çekici oyuncaklar, oyun odaları, tiyatro, çocuk kitaplarından oluşan bir kütüphane bulunuyor. Bunların yanı sıra çocukların meraklarını canlı tutan ve bilime olan ilgilerini artıracak şekilde tasarlanmış oyuncaklar ve deney araçları, teknolojik becerilerini geliştirebilecekleri bilgisayar odaları bulunuyor. Müzenin içerisinde ayrıca doğum günü ve parti odası, açık hava sergi alanı, kafe ve hediyelik eşya dükkânı da mevcut. Müzeyi çocuklarla beraber yetişkinler de gezebilirler.

Amman Çocuk Müzesi’ni salı günleri hariç her gün 09.00-18.00, cuma günleri 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Amman Güzel Sanatlar Müzesi

National-Gallery-Fine-Arts.jpg

Amman şehir merkezinde bulunan Güzel Sanatlar Müzesi oldukça büyük bir alan üzerine kurulmuş olup sahip olduğu zengin koleksiyon sayesinde her yıl binlerce ziyaretçiyi çekmektedir. 1984 yılında açılan müze başlangıçta dönemlik, geçici sergiler düzenliyordu. Zaman içerisinde Amman halkının sanata verdiği önemle de gelişmeye ve büyümeye başlayan müze günümüzdeki formunu aldı. Amman Güzel Sanatlar Müzesi’nin asıl amacı başta Ürdün olmak üzere Arap kültürüne ait olan sanat eserlerinin korunması, sanatçıların desteklenmesi, konferanslar ve seminerlerle şehirde sanat bilincinin oluşturulmasıdır. Başlangıçta sadece 50 adet eserin sergilendiği müzenin koleksiyonu günümüzde 2.000 eseri aşmış durumdadır. 45 farklı ülkeden 520 sanatçının eserlerinin sergilendiği müze, Amman’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Şehir merkezinde bulunan kolayca ulaşabileceğiniz Amman Güzel Sanatlar Müzesi salı ve cuma günleri kapalıdır. Müzeyi diğer günler 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Herkül Tapınağı

jordan_holidays_amman_temple_of_hercules.jpg

Amman’ın sahip olduğu en eski ve en ilgi çekici yapıların başında gelen Herkül Tapınağı, şehri ziyaret eden herkes tarafından görülmelidir. Şehrin kurulduğu yedi tepeden bir tanesinin üzerinde inşa edilmiş olan Herkül Tapınağı, Roma mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. MÖ 162-166 yılları arasında inşa edilmiş olan tapınak Roma’da bulunan herhangi bir tapınaktan daha büyüktür. Roma dışında Roma mimarisi ile inşa edilmiş bu göz kamaştırıcı tapınak her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Herkül Tapınağı oldukça stratejik bir noktaya inşa edilmiştir. Tapınağın en üst noktasına ulaştığınızda göz kamaştırıcı bir Amman manzarasıyla karşılaşacaksınız. Özellikle gün batımında bu manzara daha da etkileyici olmaktadır. Şehrin en yaşlı yapılarından olan Herkül Tapınağı’nın zarar gören kolonları 1993 yılında restore edilmiştir. Günümüzde orijinali bozulmamış olan Herkül Tapınağı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır.

Herkül Tapınağı’nı her gün 11.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Mşatta Sarayı

ribat.jpg

Büyük krallıklara ve zengin kültürlere ev sahipliği yapmış olan Amman’da bulunan sarayların en ihtişamlısı Mşatta Sarayı’dır. Kış sarayı olarak da bilinen Mşatta Sarayı yaklaşık olarak 743-744 yılları arasında inşa edilmiştir. Saray oldukça geniş bir arazi üstüne inşa edilmiş olup bünyesinde çok sayıda tesis barındırmaktadır. Hizmetliler için ayrı bölümleri ve odaları olan her biri farklı görev için kullanılan kulelerin yanı sıra büyükçe bir bahçeye sahiptir. Sarayın bahçesi oldukça bakımlı olup rengârenk çiçeklerle donatılmaktadır. Mşatta Sarayı ne yazık ki şehir merkezinden biraz uzakta, Amman’ın yaklaşık olarak 30 km güneyindeki Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı’nın yakınında bulunuyor. Sarayın dış ve iç kısımlarının süslemeleri görenleri adeta büyülüyor. Büyük çoğunluğu el işçiliği olan süslemeler özenle korunmuştur. Amman seyahatiniz sırasında Mşatta Sarayı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Saray her gün 08.00-16.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir.

Prens Haşim Kuş Bahçesi

IMG_0793.jpg

Tarihî yapıları ve birbirinden ilginç müzeleriyle gezginlerin uğrak noktalarından olan Amman, sahip olduğu doğal güzellikleri ile de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Amman’ın kurulduğu coğrafya her ne kadar vahşi ve doğal yaşamı kısıtlıyor gibi görünse de Amman halkı ve yönetimi canlıların korunmasına ayrı bir özen gösteriyorlar. Şehir merkezine oldukça yakın bir noktada kurulmuş olan kuş bahçesi de bu özenin bir sonucudur. Prens Haşim Kuş Bahçesi, Amman’da bulunan kuş türlerini korumak için inşa edilmiştir. Kuş bahçelerinde çok sayıda kuş türü barınmaktadır. Birbirinden renkli kuyrukları ile tavus kuşları, farklı cinsleriyle hindiler, kuğular, kazlar, papağanlar gibi çok sayıda kuşa yuva olmuş durumdadır. Kuş bahçelerinin içerisinde bir de bakım laboratuvarı bulunuyor. Bu laboratuvarda kuşların yaşam standartlarını iyileştirmek ve hastalıklarını tedavi etmek amaçlı çalışmalar da yapılıyor. İçerisinde bir çocuk parkının ve piknik alanın bulunduğu park en çok çocukların ilgisini çekiyor. Çocuklar için girişin ücretsiz olduğu kuş bahçesini salı günleri hariç 08.30-19.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.