- 1 view
Başkent Ankara’ya 60 kilometre kadar uzakta yer alan Ayaş ilçesi; eski evleri, lezzetli domatesleri, tadına doyulmayan dutu ve tarihî kaplıcalarıyla bilinir. Ayaş evleri isminde geçen Ayaş kelimesi Öz Türkçe lehçelerinden kaynaklı ayas ya da ayaz kelimelerinden gelmektedir. Parlak, açık olan, aydınlık gibi anlamlar taşımaktadır.
Çeşitli noktalardan Anadolu’ya göç eden Türkmenler, Anadolu’nun muhtelif yerlerine yerleşerek Türk ev mimarisinin temelini oluşturan evler inşa etmişlerdir. Hemen hepsinde aynı nitelikler olup, yapıldıkları dönemin imkânları, sosyal hayatı ve mimarisine tuttukları ışık açısından oldukça önemlidirler. Bu evler “Ayaş Evleri” diye adlandırılmaktadır ve üzerinde kurulu bulundukları vadi de Ayaş adını almıştır. Bugün hala yaşanmakta olan bu mahallenin temelinin 1071 yılı dönemine kadar uzandığı bilinmektedir.
Ayaş Evleri Özellikleri
Ankara Ayaş mahallesinin bulunduğu vadinin alt kısımlarında bulunan çarşının çevresinde görebilirsiniz tarihî Türk evlerinin mimarisini. Hepsinde benzer mimari özellikler görülmekte olan tarihî Ayaş evleri mimari anlamda klasik Türk ev mimarisinin tipik izlerini günümüze kadar taşımaktadırlar.
Genellikle iki katlı yapılmış olup kısmen kâgir ve yarı ahşap malzemeden yapılmış evlerin bahçeyle bir olan katlarında genelde ahır, odunluk ve kiler gibi depo alanları ve görevli odaları planlanmıştır. Günümüzde çoğu müstakil dairenin bahçe katı da böyle; otopark, depo alanları ve hizmetli evleri olacak şekilde planlanmaktadır.
Ailenin esas yaşam alanı üst katlarda planlanmıştır. Aynı sofaya açılan iki veya üç oda, mutfak ile tuvalet-banyo gibi alanlar bu üst katlarda yer alır. Sofa ailenin birlikte vakit geçirmek için kullandığı bir ortak alandır.
Mekânların hepsinin üstü tavanla örtülü olup balkon amaçlı çeşitli dışarı çıkmalar ve hazeran ile örtülü pencereler bulunur.
Ayaş Tarihi Evler Festivalleri
Tarihî İpek Yolu destinasyonu içerisinde bulunan hatta bu bölgedeki başlangıç noktası gibi olan Ayaş bu noktada da tarihî değeri ile önem kazanmış bir ilçemizdir.
İlki 2003 senesinde yapılmış olan ve her yılın haziran ayında düzenlenen Geleneksel Dut, Tarihî Evler ve El Sanatları Festivali’ne ev sahipliği yapmaktadır Ayaş.
Civar illerden gelen festival misafirleri, yerel halkın hazırladığı stantlardan alışveriş yapıp hem doğal hem de sağlıklı ürünlere kavuşurken, sanat ve doğa ile de buluşurlar. Bu sayede bölge insanı için de ekonomik anlamda olumlu bir dönem yaşanır.
Ayaş İçme ve Kaplıcaları
Ayaş İçme ve Kaplıcaları, başkente 83 kilometre ve Ayaş İlçesi’ne yaklaşık 22 kilometre uzaklıkta, Ilıca Vadisi’nde yer alır. Doktor kontrolünde yapılan banyo uygulamaları ile ortopedik ve romatizmal rahatsızlıklara şifa bulunması amaçlanmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın da onayı ile tescillenmiş içme ve kaplıcalar, sağlık arayışı içindeki misafirlerini bünyesindeki fizik tedavi merkezinde ağırlamaktadır.
AYAŞ YAMAÇ PARAŞÜTÜ
Ayaş ilçesindeki 330 metre yüksekliğinde bulunan Kumludoruk Tepesi Başkent Havacılık Kulübü sporcularının keşfettikleri bir yamaç paraşütü ile atlama noktası durumundadır.
Her geçen gün yamaç paraşütü sporcularının daha fazla dikkatini çeken Kumludoruk Tepesi ile Ayaş yamaç paraşütü konusunda her geçen gün daha çok tercih edilen, daha çok talep gören bir yer olmaktadır.
Ayaş Evleri Ulaşım
Ayaş ilçesi Ankara merkeze yaklaşık 60 km uzaklıktadır. Ayaş Evleri ulaşım alternatiflerini sizler için derledik.
Otomobil: Ankara’dan D-140 yolunu kullanarak yaklaşık 1 saatte Ayaş’a ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan E-80 otoyolundan, Akyazı çıkışından D-140 yoluna girilir. Mudurnu, Nallıhan, Beypazarı üzerinden Ayaş’a ulaşabilirsiniz.
Otobüs: Şehir merkezinden belediye otobüsü ve minibüslerle Ayaş’a ulaşım sağlanmaktadır.
Uçak: Ankara Esenboğa havaalanından şehir merkezine ulaşıp buradan toplu taşıma araçları ile Ayaş’a gidebilirsiniz.
Ayaş Evleri Giriş Ücreti
Ayaş Evleri'ni gezmek için herhangi bir ücret ödemeeniz gerekmiyor. giriş ücreti (Öğrenci): Ücretsiz
Ayaş Evleri giriş ücreti (Sivil): Ücretsiz
Ayaş Evleri Ziyarete Açık Gün ve Saatler
Yaz Dönemi: (15 Nisan – 2 Ekim): Gün boyu
Kış Dönemi: (3 Ekim – 14 Nisan): Gün boyu