Hatti Güneş Kursu

Ankara Sıhhıye Meydanı’nda konumlanmış bulunan ve 1974 senesinde yapılan anıt, küçük bir antik eserin büyütülmüş kopyasıdır aslında.

Hatti Güneş Kursu

Hatti Anıtı ülkemizde yapılan Alacahöyük kazılarında gün ışığına kavuşturulan, 24 santimetre yüksekliğine sahip bir dinî objenin aynısı olarak yapılmıştır. Hatti Krallarının mezarlarından çıkarılan ve anıtın aslı olan eser ise Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde korunup teşhir edilmektedir.

Hatti Anıtı dönemin Belediye Başkanı Vedat Dalokay zamanında Ankara’nın simgesi yapılmıştır. Sıhhıye Meydanı’na yerleştirildiği andan itibaren de Ankara halkının ilgi ve sevgisine sahip olmuştur.

Hatti Güneş Kursu 

Pek çok insan tarafından Hitit uygarlığına ait bir sembol olduğu düşünülse de işin aslı öyle değildir. MÖ 3000 yılının 3. çeyreği sonrasında yani Eski Tunç Çağı’nda yaşamış olan Hattilere ait bir motiftir.

Bu dönemde yaşayan Hatti Uygarlığı’nda tanrıların hayvan biçiminde yansıtıldığı ve boğanın en önemli simge olduğu söylenebilir. Boğa figürünün Hatti güneş kursu motifinde gök ve güneş kursları ile birlikte kullanılması; tanrıların en kutsalı olan Gök tanrının sembolü olduğu düşüncesini kuvvetlendirmektedir. Tanrılar Yurdu Anadolu söyleminin altını çizen Hatti Güneş Kursu şehrin en bilinen anıtlarından birisidir.

Hatti Güneş Kursu Hakkında Bilgi 

Ankara’nın sembolü olan Hatti Güneş Kursu hakkında bilgi olarak şunu belirtmek gerekir ki Hatti Güneş Kursu Ankara Üniversitesi’nin de sembolüdür.

Güneş Kursu Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün talimatı ile 1935 senesinde Alacahöyük’te başlatılmış olan kazılarda gün ışığına kavuşturulan eserlerdendir. Eserin tahmin edilen tarihi, Hitit uygarlığı öncesini yani Hatti dönemini işaret etmektedir. Tunçtan yapılmış olan ve Hatti Anıtı için de ilham olan Güneş Kursu, binlerce yıl önce dini törenlerde yer almıştır.

Alacahöyük’te bulunduktan sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin fakülte sembolü olarak seçilmiş, Ankara Üniversitesi kurulduktan sonra da Ankara Üniversitesi’nin sembolü olarak kabul edilmiştir.

Güneş Kursu Şekli 

Güneş Kursu şekli simgesel olarak incelendiğinde sembolün temelinde var olan yuvarlağın dünyayı veya güneşi sembolize ettiği düşünülmektedir. Alt kısımda yer alan çıkıntılara çok fazla yorum yapılmasa da üstteki çıkıntıların bolluk, bereket, çoğalma, üreme olaylarını temsil ettiği düşünülmektedir. Motifteki kuşlar gene çoğalmayı ve özgürlüğü betimlemektedir. Sembol Hitit Güneşi olarak tanınıyor olsa dahi aslında Hititlilerin bölgeye gelmesinden yüzlerce yıl önce Hattiler tarafından kullanıldığı ve krallarının bu sembollerle defnedildiği bir gerçektir.

Başkent Ankara Anıtları 

Ankara’nın şehir meydanları, parkları ve caddelerini süsleyen anıtları oldukça fazladır. Bu anıtlar içerisinde en önemli olanı hiç tartışmasız Anıtkabir olmaktadır. Hemen her gün tüm ülke ve dünyadan gelen ziyaretçilerin Ankara’da uğramadan dönmedikleri tek yerdir belki de Anıtkabir.

Anıtkabir ve Hatti Anıtı dışında şehrin her yerinde görebileceğiniz hem anıt niteliği olan hem de sanat eseri güzelliğinde olan onlarca heykel vardır Ankara’da. Başkent Ankara anıtları hakkında da bilgi vermiş olmak için bu anıt ve heykellerden birkaçını sizler için kısaca özetledik:

Güven Anıtı: Kızılay’da Güven Park’ta yer alan anıt 1935 yılında ve Ankara taşı malzemesi ile yapılmıştır. Türk polis ve jandarma kuvvetlerine bir şükran niteliği olduğu için Emniyet Anıtı da denilmektedir.

Ulus Cumhuriyet Anıtı: Ulus Meydanı’nda bulunan heykel Ulus Atatürk Heykeli diye de anılmaktadır. Ulus Atatürk Heykeli tarihine göz attığımızda ne kadar anlamlı olduğunu açıkça görebiliriz. Zira anıt, Kurtuluş Savaşı kahramanlarına duyulan şükran duygusunun ifadesi olarak 1927 yılında dikilmiştir.

Ankara Zafer Anıtı: Yenişehir Atatürk Bulvarı Ordu Evi’nin tam önünde yer alır. Mustafa Kemal Atatürk’ün üniforması içinde kılıcına dayanmış halde duruşunu resmeden heykeldir.

Ankara Zafer Anıtı hakkında bilgi de verdikten sonra Hatti Anıtı ulaşım ve irtibat bilgileri ile devam ediyoruz.

Hatti Anıtı Ulaşım 

Hatti Anıtı Kızılay ile Ulus arasındaki Sıhhıye Meydanı’ndadır.

Otomobil: Ankara’nın tüm noktaların Kızılay, Ulus, Sıhhıye tabelalarını takip ederek anıtın bulunduğu bölgeye ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Ankara Otobüs Terminali’ne Türkiye’nin tüm illerinden otobüsle ulaşıp, metro ve diğer toplu taşıma araçları ile Sıhhıye’ye kolayca ulaşabilirsiniz.

Uçak: Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan Sıhhıye Meydanı 28 kilometredir. Havaş otobüsleri ile ulaşım sağlanabilir.

Hatti Anıtı Giriş Ücreti 

Hatti Anıtı giriş ücreti (Öğrenci): Ücretsiz

Hatti Anıtı giriş ücreti (Sivil): Ücretsiz

Hatti Anıtı Ziyarete Açık Gün ve Saatler 

Yaz Dönemi (15 Nisan – 2 Ekim): Gün boyu

Kış Dönemi (3 Ekim – 14 Nisan): Gün boyu