Karain Mağarası

Karain Mağarası, Türkiye’nin en büyük doğal oluşumlu mağaralarından bir tanesidir. Rakımı 430-450 metre arasında değişen mağara, Antalya‘nın 30 km kuzeybatısında eski Antalya-Burdur karayoluna yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunan Yağca mahallesi sınırlarındadır. Yapılan kazılar sonucunda, bölgenin günümüzden 500 bin sene öncesinde de yerleşim merkezi olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Türkiye sınırlarında, içinde insan yaşamış en büyük mağara olma unvanına sahiptir. Kazılardaki buluntular mağaranın yanındaki Karain Müzesi’nde ve Antalya Müzesi’ndeki tarihöncesi alanında teşhir edilmektedir. Bu büyüleyici atmosferi tatmak isterseniz yolunuz Antalya’ya düştüğünde Karain Mağarası’nı ziyaret etmeyi unutmayın. Mağaralar ilgi alanınız ise Beldibi Mağarası ve Kocain Mağarası da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında…

Karain Mağarası Hakkında Bilgi

Karain Mağarası hakkında kısa bilgi verecek olursak, mağara Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik nokta durumundadır. Paleolitik, neolitik, kalkolitik, eski tunç  gibi protohistorik çağlarda ve klasik çağda insanlar tarafından sürekli olarak yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Karain Mağarası’nda yapılan kazılardaki arkeolojik buluntular alt paleolitikten geç Roman dönemine kadar  görülen yerleşim ipuçları ile Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir yere sahiptir. Klasik dönemlerdeki kullanım alanı daha çok tapınak niteliğinde olmakla beraber mağara yüzeyi ve dış duvarları üzerinde Grekçe kitabe ve nişler vardır.

Karain‘den bulunan Anadolu’nun bilinen en eski insan kalıntılarının yanında ayrıca mağarada ortaya çıkarılan sanat ürünleri Anadolu sanatının prototipidir. Kendisiyle beraber civarındaki diğer mağaralarla birlikte karma sit olarak Dünya Mirasları Listesi’ne Karain’de kazılara hala devam edilmektedir.

Karain Mağarası Nasıl Oluşmuştur?

Mağara, çam ya da diğer adıyla Katran Dağı‘nın kalkerli dik yamaçlarında bulunan Çadır Tepesi içine doğal bir biçimde karstik olaylarla oyularak meydana gelmiştir. Oluşumunda ince dehlizler ile üç kayanın birleşmesi etkili olmuştur. Mağaranın bulunması ise 1946 senesinde Kılıç Kökten tarafından sağlanmıştır. Alanda yapılan kazı çalışmaları sonucunda Orta Taş, Yeni Taş, Bakır Taş ve Tunç devrine ait pek çok kalıntıya rastlanmıştır. Ayrıca mağarada insan, fil, su aygırı ve gergedan gibi hayvanların yaşadığına dair bulgular vardır.

Karain Mağarası Buluntuları

Karain Mağarası’nın en üst tabakalarında Geç Üst Paleolitik döneme ait buluntular vardır. Bu seviyelerin altından uzun süreli ve iki evreli Orta Paleolitik dönem katmanları gelir. Günümüze yakın olanı Karain Tip Mousterien olarak isimlendirilmiştir. Bu katmanlarda bulunan yontma taş aletler çok ince bir işçiliğe sahip olması yönüyle oldukça ilgi çeker. Kenar kazıyıcıların çoğunlukta olduğu aletler arasında dişlemeli ve çontuklu aletler, mekik aletler, ön kazıyıcılar, deliciler ve uçlara rastlanmıştır. Ayrıca Orta Paleolitik dönem insanları olan Homo neanderthal insanına ait fiziki kalıntılar da bulunmuştur. Kazılarda bulunan Üst Paleolitik çağa ait hayvan kemiğinden yapılmış, stilize insan başı betimlemeli buluntusuyla Anadolu’daki ilk sanat yapıtı olarak görülmektedir. Karain Mağarası’nda yapılan kazılarda bulunan parçalar, mağara yanındaki küçük bir müzede ve Antalya Müzesi’nde teşhir edilmektedir.

Karain Mağarası Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Ziyaret saatleri: Nisan – Ekim: 08:00 – 19:00; Kasım – Mart: 08:00 – 17:00
Giriş ücreti: 5 TL
* Bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret şansınız bulunuyor.
* Fiyatlar Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Karain Mağarası İletişim

Adres: Karain Mağarası, Yağca Köyü, Antalya

Antalya Müzesi Telefon: 0242 238 56 88-89

E-mail: [email protected]

Karain Mağarası Nasıl Gidilir?

Dolmuş: Karain Mağarası’na gidebilmek için Antalya burdur yolu hattında çalışan dolmuşları kullanabilirsiniz. Karain Mağarası Yağca Köyü içinde bulunduğundan köye varıldığında dolmuştan inip mağaraya doğru yürüyerek devam etmelisiniz.

Otomobil: Antalya – Burdur yolu üzerinde 13 kilometre devam ettikten sonra Karain tabelalarını görebilirsiniz.