Tiran’da Gezilecek Yerler

Arnavutluk’un başkenti olan Tiran seyahatiniz sırasında gezilecek pek çok yer bulabilirsiniz. Balkanların en büyük şehirlerinden biri olarak kabul edilen Tiran tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine keyifli bir tatil imkanı sunuyor.

İskender Bey Heykeli

Tiran’ın şehir merkezinde bulunan İskender Bey Heykeli gezinize başlamak için çok uygundur. Şehrin kurucusu olan İskender Bey’in at üstündeki heykeli Tiran’ın tam merkezinde bulunur. Tiran’ının şehir olmasında önemli katkıları bulunan İskender Bey, Tiran halkı tarafından oldukça sevilen bir tarihi karakter.

Şehirde 500 yıla yakın hakimiyet süren Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini şehrin her yerinde görmek mümkün. Bunun en somut kanıtı ise İskender Bey Heykeli. Heykel şehir merkezinde yaklaşık 40.000 metrekarelik bir alanın ortasında bulunuyor. Bu alana da heykel dolayısıyla İskender Bey Meydanı adı verilmiş. Bu ad ilk önceleri sadece halk arasında kullanılırken 1968 yılında resmi olarak İskender Bey Meydanı adını almıştır.

Şehrin merkezinde bulunan İskender Bey Meydanı’nın çevresinde Tiran Kültür Sarayı, Tiran Tarih Müzesi ve Tiran Uluslararası Oteli bulunuyor. Meydana yürüyerek ulaşmanız çok kolay. Fakat kaldığınız otel merkezden uzaksa İskender Bey Meydanı yakınlarından geçen toplu taşımaları da kullanabilirsiniz.

Şehrin tam ortasında bulunan İskender Bey Meydanı ayrıca Saat Kulesi, Ethem Bey Camii gibi gezilecek diğer noktalara da çok yakın. Bu yüzden Tiran gezinize buradan başlamak sizler için bir avantaj. İlk dönemlerde sadece birkaç binadan oluşan meydan sosyalist dönemde tahribata uğramıştır. 2012 yılında düzenlemeler yapılan meydan şu anda yepyeni bir görünüme kavuşmuş durumda.

Tiran’ın kalbi niteliğinde olan İskender Bey Meydanı şehrin akla gelen ilk görüntülerinden bir tanesidir. Tiran seyahatinizden burayı ziyaret etmeden ve İskender Bey Heykeli önünde fotoğraf çektirmeden dönmemenizi tavsiye ederiz.

Tiran Ulusal Tarih Müzesi

Tiran’ın simgelerinden biri olarak kabul edilen Ulusal Tarih Müzesi sahip olduğu değerli koleksiyonu ve görkemli binası ile her yıl binlerce kişiyi Tiran’a çekmeyi başarıyor. Tiran Ulusal Tarih Müzesi sadece şehrin tarihine değil Arnavutluk’un tarihine de ışık tutuyor. Arnavutluk’un en büyük müzesi olan tarih müzesi oldukça zengin bir koleksiyona sahip.

1981 yılında hizmete açılan müzede 3 binden fazla eser bulunuyor. Ulusal Tarih Müzesi’nde İlkçağ, Orta çağ, Rönesans, Bağımsızlık, Heykel, II. Dünya Savaşı, Komünizm Dönemi ve Azize Terasa olmak üzere toplam 8 bölüm mevcut. Müzenin en zengin bölümü İlkçağ eserlerinin sergilendiği bölüm. 4. ve 8. yüzyıllara ait eserlerin sergilendiği bölüm 585 tarihi parçadan oluşuyor. Müzenin en çok ilgi çeken bölümü ise Osmanlı dönemine ait eserlerin sergilendiği bölüm. El yazması eserlerin ve haritaların bulunduğu bu bölüme ziyaretçiler büyük ilgi gösteriyor.

Bağımsızlık döneminin sergilendiği bölümde ise çok sayıda fotoğraf ve eski Arnavutluk gazetelerini bulmak mümkün. Bunların yanı sıra oldukça zengin bir heykel koleksiyonuna sahip müzeyi keyifle gezeceğinize eminiz. İskender Bey Meydanı’nda bulunan müzeye ulaşım da oldukça kolay. İskender Bey Heykeli’ni ve meydanını gezdikten sonra Ulusal Tarih Müzesi’ne ulaşmanız 5 dakikanızı alacaktır.

Pazartesi günleri kapalı olan müze, Salı ve Cumartesi günleri arası 10.00-17.00, Pazar günleri ise 09.00-14.00 saatleri arasında açık. Arnavutluk’un tarihine yolculuğa çıkmak isterseniz Ulusal Tarih Müzesi’ne mutlaka uğramalısınız.

Ethem Bey Camii

IMG_4129.JPG

Osmanlı İmparatorluğu’ndan şehre miras kalan yapılardan bir tanesi de Ethem Bey Camii’dir. 18. yüzyılda Tiran’da yaşayan önemli siyasetçi ve kültür insanı olarak kabul edilen Ethem Bey tarafından yaptırılmıştır.

Osmanlı döneminde Tiran’da sekiz büyük camii yaptırılmıştır. Fakat Ethem Bey Camii haricinde hiçbiri günümüze ulaşmayı başaramamıştır. 1793-1794 yılları arasında yapılan Ethem Bey Camii ile ilgili bilgileri camiinin duvarlarında bulunan Osmanlıca levhalardan öğreniyoruz. Camii ibadete açıldıktan bir süre sonra yeniden imara girmiş ve bu süreçte kalem işi süslemeleri tamamlanmıştır. 1823 yılında bütün işlemeleri tamamlanarak yeniden ibadete açılmıştır. Camiinin duvarlarında ve tavanlarında bulunan işlemelerin farklı sanatçılar tarafından yapıldığı biliniyor. Birbirinden farklı işleme yöntemleri kullanılan süslemeler ağaç ve çiçek motifleri ağırlıklı. Renklerinin canlılığını ve güzelliğini günümüze kadar korumayı başarmış bu işlemeler görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Camiinin mimari özellikleri de oldukça dikkat çekici. Tek bir kubbesi bulunan camiinin planı kare şeklindedir. Ethem Bey Camii’nin kubbesi ise sekizgen formda. Duvar örgülerinde kesme taş kullanılan camiinin minaresi de oldukça zarif ve görkemli bir işçilikle inşa edilmiş. II. Dünya Savaşı sırasında minaresinin şerefe kısmı yıkılmıştır fakat 1945 yılında onarılmıştır. Ethem Bey Camii, Arnavutluk’un komünist döneme girdiği sırada ibadete kapatılmıştır. Enver Hoca’nın yönetimde olduğu 1966 yılında müzeye çevrilmiştir.

Arnavutluk’ta yaşanan siyasi değişiklik Ethem Bey Camii’ni de etkilemiştir. Ülkenin demokrasiye geçmesi ile 1990 yılında yeniden ibadete açılmıştır. İskender Bey Meydanı’nda bulunan camiye yürüyerek kolaylıkla ulaşabilişiniz.

Saat Kulesi

55ba0c416282e.jpg

Tiran’ın bir başka simgesi olarak kabul edilen Saat Kulesi geziniz sırasında mutlaka uğramanız gereken bir yer. 35 metre yüksekliğe sahip olan Saat Kulesi Tiran’daki en yüksek yapıdır.

Saat kulesi Ethem Bey tarafından Ethem Bey Camii’nin inşası tamamlandıktan sonra yaptırılmıştır. 1822 yılında tamamlanan Saat Kulesi, Tiran’ı ziyarete gelen turistlerin yoğun ilgisiyle karılaşıyor. 35 metre yüksekliğe sahip olan Saat Kulesi’nin içerisinde 90 basamaktan oluşan bir merdiven var. Dilerseniz bu merdivenleri tırmanarak kulenin tepesine ulaşabilirsiniz. Saat Kulesi’nin en üst noktasına ulaştığınızda Tiran’ın nefes kesen manzarasıyla karşılaşacaksınız. Tiran seyahatiniz sırasında mutlaka Saat Kulesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Kulenin tepesinden hem Tiran’ın muhteşem görüntüsünü izleyebilir hem de harika fotoğraflarla gezinizi ölümsüzleştirebilirsiniz.

Saat kulesi ilk tamamlandığında Venedik’ten getirtilmiş bir saat takılmıştır. Her saat başı çalan bir çana sahip olan bu saat 1921 yılında değiştirilmiştir. Tiran belediyesi tarafından Almanya’dan getirtilen saat eskisiyle değiştirildi. Takılan bu saat de II. Dünya Savaşı sırasında hasar gördü ve çalışmaz hale geldi. Savaşın ardından yenilenme sürecine giren kulenin saati yeniden değiştirildi. 1970 yılında Çinliler tarafından yapılan yeni bir saat yerleştirilmiştir. Saat Kulesi günümüzde bu saati kullanıyor.

Saat bölümünün haricinde kule 1981 ve 1999 yıllarında restorasyon geçirmiştir. İskender Bey Meydanı’nda, Ethem Bey Camii’nin hemen karşısında bulunan Saat Kulesi’ni günün her saati ziyaret edebilirsiniz.

Dajti Dağı

IMG_0400.jpg

Tiran sahip olduğu tarihi binalarının yanı sıra doğal güzellikler açısından da zengin olan bir şehirdir. Tiran’ın kurulduğu arazinin etrafında Dajti Dağı bulunmaktadır. Tiran’ın sahip olduğu belki de tek yükselti olan bu dağ eşsiz bir doğaya sahiptir.

Dajti Dağı, Tiran’ın doğusunda bulunur ve yaklaşık olarak 1600 metre yüksekliğe sahiptir. Kış aylarında karlarla kaplanan Dajti Dağı’na Tiran halkı en çok bu dönemde ilgi gösterir. Tiran şehir merkezinin çok fazla kar yağışı almaması sebebiyle Dajti Dağı’na çıkarak karın tadını doyasıya çıkarır.

Dajti Dağı’nın genel bitki örtüsü meşe, kayın ve çeşitli çam türlerinden oluşur. Ayrıca Dajti Dağının bulunduğu arazinin içerisinde şelale, kanyonlar, mağaralar, göl ve antik zamanlardan kalma bir de kale bulunmaktadır. Çeşitli doğal güzellikler barındıran Dajti Dağı arazisi 1966 yılında Milli Park statüsü kazanmıştır. Alanda yapılan iyileştirmelerle beraber günümüzde yaklaşık olarak 30.000 hektarlık bir alan Milli park sınırları içerisindedir. Dajti Dağı Milli Parkı’nın içerisinde çeşitli bitki türleri ve hayvanlar yaşamaktadır. Koruma altına alınmış bu canlılar doğal ortamlarına zarar verilmeden yaşamaktadırlar. Milli parkın içerisinde değerli bitki ve türlü ve hayvanların yanı sıra doğal yeraltı su kaynakları da bulunmaktadır.

Tiran’ın şehir merkezindeki gezinizi tamamladıktan sonra Dajti Dağı’nı ziyaret edebilirsiniz. Şehir merkezinden uzakta olan bölgeye giden tur otobüslerini kullanabilirsiniz. Tiran seyahatinizi planlarken Dajti Dağına 1 gün ayırmanızı öneririz. Şehir merkezinden uzakta olduğu ve oldukça büyük bir alana yayıldığı için çabucak gezmeniz pek olası değil. Dajti Dağı eşsiz doğası ile Tiran gezinize keyif katacaktır.