Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ekonomisi

china-economy.jpg

Çok uzun süre dışa kapalı bir ekonomi yapısına sahip olan Çin Halk Cumhuriyeti, 1980'lerin başında, kolektif tarım uygulamasını durdurdu ve özel teşebbüse yeniden izin verdi. Bununla birlikte yaşanan gelişmelerle günümüzde dünyanın en büyük ihracatçılarından olan Çin Halk Cumhuriyeti, dış yatırım açısından da en çok ilgi gören ülkelerden biridir.

2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü (WTO) üyesi olan Çin Halk Cumhuriyeti, dış pazara açılmak için kolaylık kazanmıştır. Ticari anlamda dünyanın en güçlü ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti’nde 2012 verilerine göre ticaret hacmi 3.87 trilyon dolardır. Özellikle son 10 yıldır istikrarlı bir şekilde sürdürdüğü ve yüzde 10'a ulaşan kalkınma hızıyla, 'yüzyılımızın yeni küresel gücü' olarak anılmaya başlanmıştır.

Çin Halk Cumhuriyeti dış ülkelere rafine edilmiş petrol ürünleri, yağlama maddeleri, kimyasal ürünler, alkollü içecekler, alkolsüz içecekler, bitkisel yağlar, hayvansal yağlar, elektrikli makineler, ulaşım ekipmanları, büro malzemeleri, canlı hayvanlar, su ürünleri, pirinç, çay, konserve meyve-sebze, ham ipek, kömür, pamuk ipliği, hazır giyim eşyası, ayakkabı, spor eşyası, hafif sanayi mamulleri, demir-çelik ürünleri, oyuncaklar, elektronik eşya, telekomünikasyon ekipmanları gibi ürünler satmaktadır. Aynı doğrultuda, ülke dışarıdan muhtelif gıda ürünleri, elektrikli makineler, motorlu taşıtlar, ham petrol, yağlama maddeleri, bitkisel yağlar, hayvansal yağlar, doğal kauçuk, kereste, kâğıt hamuru, pamuk, demir cevheri, gübre, plastik ürünler, çelik mamulleri, elektronik devreler ve kimyasallar satın almaktadır.

Turizm açısından da önemli bir ekonomiye sahip olan Çin Halk Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü'nün verilerine göre 2012 yılında kaydedilen 57.7 milyon turistle Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra dünyada en çok ziyaret edilen üçüncü ülke durumundadır.