Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi

Bu müze Yunanistan’daki en büyük müze olma özelliğine sahiptir. 1829 yılında ülke civarında bulunan antikaları korumak amacıyla kurulmuştur. İçinde 11.000’ den fazla sergi barındıran müze, Neolitik dönemlerden çok eski zamanlara kadar uzanır. Haliyle yapı olarak Atina’ da pek çok diğer önemli mimaride de olduğu gibi neoklasik hava vardır. Neoklasik mimariye sahip bina, Mimar Ludwig Lange ve Panagiotis Kalkos tarafından tasarlanmıştır.

Müzede sergilenen eserlerin sahip olduğu tarih aralığının başlangıcı,  Milttan Öncesi dönemden başlayarak MS 5. yüzyıla uzanır.  Sergilenen eserler ciddi anlamda geniş bir tarihsel yelpazenin ürünüdür. Oldukça zengin koleksiyona sahip bu müze; tarih öncesi hazineler, heykeller, vazolar ve çok daha fazlasına ev sahipliği yapmaktadır.

Müzenin zemin katında, tarih öncesi hazineler ve heykeller bulunurken ikinci katın genelinde ise vazo koleksiyonlarının yer aldığı sergi bulunur. Ancak genel olarak gruplandırmak gerekirse müzenin dört ayrı koleksiyondan oluştuğunu söylemek doğru olur. Eserleri; Tarih Öncesi Koleksiyon başta olmak üzere, Heykel Koleksiyonu, Vazo Koleksiyonu ve diğer koleksiyonlar olarak dört ana alanda incelemek mümkündür. En büyüleyici alanlardan biri olan Tarih Öncesi Koleksiyon’ da altınla süslenmiş göz kamaştırıcı pek çok eser bulunur. Bu altınla kaplı eserlerin başında hazineler, altın mezar maskesi, altın boynuzlu boğa, altın aslan başı ve bunlara benzer çok farklı eserler gelir. Ayrıca duvar resimleri, hançerler, kılıçlar da bu alanda ziyaretçileri bekleyen diğer eserlerdendir.

Müzenin diğer koleksiyonu olan Heykel Koleksiyonu bölümü ise 30 odadan oluşarak zemin katın büyük bir bölümüne yerleştirilmiştir. Mısır heykellerinden etkilenerek yapılan arkaik tarzı heykeller ve Kouori ismi verilen genç çıplak erkek heykelleri oldukça fazladır. Posedion’ un bronz heykeli, maratonlu çocuklar eseri ve kabartmalı pek çok mezarlık da bu alanda görebileceğiniz diğer güzellikler arasındadır.

Müzenin ikinci katında ise Yunan seramiklerinin sizi büyüleyecek alanlardan olan vazo koleksiyonu bölümü bulunmaktadır. Sergilenen vazolar, Yunanistan halkının günlük hayatını yansıtan resimlerle bezenmiştir. Seramik vazoların yanında kilden tasarlanmış çok büyük vazolar da bu koleksiyon içinde yer almıştır. Tüm bunlar dışında müzede diğer eserler olarak nitelendirilen çok sayıda tarihi eser bulunur. Lahitlerin, çanak ve çömleklerin bulunduğu Mısır koleksiyonundan, Bizans Dönemi’ne ait mücevherlere, renkli resimlerden Kore ve Kouros isimli özel parçalara kadar çok fazla içeriğe sahip, göz alıcı müze ziyaretçilerine ev sahipliği yapmaktadır. Tarihe yapılan keyifli yolculuğun ardından müzenin yemyeşil bahçesi  içinde konumlandırılmış, antikalarla dolu kafesinde kahvenizi yudumlayarak dinlenebilirsiniz.

Ziyaret Bilgileri: Müze Pazartesi: 13: 00-20: 00, Salı-Cumartesi: 08: 00-20: 00, Pazar ve Resmi Tatiller: 08: 00 -15: 00 saatlerinde ziyarete açık. 25 - 26 Aralık, 1 Ocak, 25 Mart, Ortodoks Paskalya Pazar ve 1 Mayıs tarihlerinde kapalıdır. Giriş ücreti ise mevsime göre değişiyor. Nisan-Ekim arası 12 Euro, Kasım-Mart arası ise 6 Euro. Müze öğrencilere ve 18 yaşın altındakilere ücretsiz.

Adres:Patision 44Athens 106 82

Yol Tarifi: Metroyla ulaşım için Omonia ya da Victoria İstasyonlarında inmeniz gerekiyor. Otobüs seçenekleri ise oldukça fazla; B5, A6, B6, E6, A7, E12, 22, 35 ve daha birçok otobüs buradan geçmektedir.

Yakın Yerler: Laiki Farmer’S Museum, Hellenic Motor Museum