Bizans Müzesi

476 ve 1453 yılları arasında Yunanistan, Bizans İmparatorluğu hakimiyeti altındaydı. Bu demek oluyor ki yaklaşık bin yıl süren çok uzun bir dönem boyunca Yunanistan toprakları Bizans kültürünün etkisinde kalmıştır. Bahsi geçen bu dönem kilise egemenliğinin güçlü olduğu bir zaman dilimidir. Bu sebeple pek çok alan gibi kültür ve sanat da kilisenin etkisi altında kalmıştır.

Bin yıl gibi uzun bir tarihin kültür ve sanat üstündeki etkileri tartışılmaz derecede güçlü olmuştur. Bu etmenler düşünüldüğünde Bizans Müzesi’nin ne denli bir zenginliğe sahip olduğu ortadır.

Bizans Müzesi, Bizans Dönemi ve Bizans sonrası eserleri korumak amacıyla 20. Yüzyılın başlarında kurulmuştur. 1914 yılında bu zengin mirası korumak ve sergilemek amacıyla toplanan eserler başlangıçta Atina Akademisi’ne yerleştirilmiştir. Atina Akademisi 19. yüzyılda var olan neoklasik bir mimaridir. Ancak müze 1930 yılında Atina Akademisi’nden Villa Ilissia’a taşınmıştır. Bu yapı, Plaisance Düşesi olan Piacenza için kış sarayı olarak 1840-1848 yılları arasında inşa edilmiştir.

Düşes yaşamının sonuna kadar orada yaşamış ve 1854’ de hayatını kaybetmiştir. Düşesin ölümünden sonra yapı Yunan iktidarının eline geçmiştir. Bu bina klasisizm ve romantizm akımlarının etkisi ile tasarlanmış göz kamaştıracak bir mimariye sahiptir. Böylesi güzel bir yapının içinde yer alan müzenin dış mimarisi ve koleksiyonları kadar bahçesi de dikkat çekmektedir. Çok sayıda meyve ağaçlarını içinde barındıran bu bahçe gezi sonrası dinlenmek için yemyeşil bir alan olarak huzur veren bir dinginliğe sahiptir. Ayrıca müze bahçesinde daha çok vakit geçirmek isteyenler için burada birde kafe bulunur. Çok eski bir tarihe sahip olan Bizans Müzesi, 2000’lerin başında restore edilerek modern bir hale getirilmiştir.

Bizans koleksiyonları iki ana bölüm ile ayrılmıştır. Bu bölümlerden ilki tamamıyla eski Bizans Dönemi’ne ayrılmış, ikincisi ise 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar olan eserlerin yer aldığı “Bizans’dan Modern Çağa” isimli kısımdır. Genel anlamda müze, hazineler, heykeller, el yazmaları, gravürler, kadehler, ayinsel kıyafetler, simgeler, seramikler, mozaikler, dini kıyafetler ve çok daha fazlasını içermektedir.

Bu güzel mimari içinde yer alan eserleri inceledikten sonra meyve ağaçları ile dolu bahçede soluklanmak Atina’da yapılacaklar listesi için ideal bir seçenek oluşturmaktadır.

Ziyaret Bilgileri: MüzePazartesi 08:00 - 20.00, Salı 12.30 - 20.00, Çarşamba-Pazar: 08:00-20:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Giriş ücreti ise 4 Euro.

Adres: 22 Vas. Sofias, 106 75 Atina

Yol Tarifi: 550 ve 732 numaralı otobüslerle müzeye ulaşabilirsiniz. M3 metro hattı da buraya gelmek için kullanabileceğiniz bir diğer toplu ulaşım seçeneği…

Yakın Yerler: Panathenaic Stadium, Museum of Cycladic Art, War Museum