Hızla değişen ve gelişen yüzüyle binlerce turist çeken Bakü’de gezilecek çok fazla yer var. Yerli halk tarafından İçeri Şeher olarak anılan ve şehrin ilk yerleşim yerlerinden olan bölgede sizleri Bakü’nün tarihi yapılar karşılıyor. Zamanla büyüyen ve gelişen şehir merkezinde ise çeşitli kültürel ve sanatsal yerler bulabilirsiniz.
Şirvanşahlar Sarayı
Bakü’nün İçeri Şeher olarak anılan eski yerleşim bölgesinde bulunan saray 15. yüzyılda yapılmıştır. Bu yüzyılda şehirde hakimiyet kuran Şirvanşah Devletinin şahı İbrahim Halillullah döneminde inşa edilmiştir. Bu saray yakın doğunun en ihtişamlı yapılarından biri olarak kabul edilir. Şirvanşah Devleti’ne başkentlik yaptığı sırada devletin görkemini yansıtması için inşa edilmiş.
Şirvanşahlar Sarayı’nın içinde 52 adet oda bulunmakta. Mimari özellikleriyle de dikkat çeken sarayın surları içinde görkemli bir cami ve şahın ailesi için ayrılmış bir türbe bulunuyor. Bunların yanı sıra yine şah ve ailesinin kullanımı için yapılmış bir de saray hamamı mevcut. Sarayın dikkat çeken bir başka unsuru ise yeraltı su deposu. 34 basamakla inilen su deposu o dönemde sarayın bütün su ihtiyacını karşılar nitelikteydi.
Şirvanşahlar Sarayı iki kattan oluşuyor. Sarayı üst katı şah ve ailesinin özel kullanımına ayrılmışken alt kat devlet işlerinin yürütüldüğü misafirlerin ağırlandığı yer olarak kullanılıyordu. Sarayın içinde şahın çocuklarının eğitim alabilmesi için yaptırılmış Keykubad Mescidi ve Şah Mescidi adlı bölümler de bulunuyor. Sarayda “büyük kapı” olarak bilinen Murad Darvazası isimli bölüm ise Osmanlılar döneminde yapılmış. Padişah III. Murat tarafından sonradan eklenen bu bölüm de sarayın görülmesi gereken yerlerinden bir tanesi.
Şirvanşalar Sarayı 1964 yılından itibaren müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Haftanın her günü açık olan sarayın çalışma saatleri 10.00-18.00 arasındadır. Şirvanşahlar Sarayı’na ulaşım da oldukça kolaydır. Şehrin iç kısmında kalan saraya merkezden yürüyerek kolayca ulaşabilirsiniz.
- 1 view
Haydar Aliyev Kültür Merkezi
Iraklı ve İngiliz ünlü mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanan Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Bakü’ye gelenlerin mutlaka görmesi gereken bir lokasyondur. 57.000 metrekarelik alana inşa edilmiş olan Kültür Merkezi; kavisli stili olan değişik mimarisi ile gelen turistlerin oldukça fazla dikkatini çekmektedir. 2013 senesinde hizmete açılan Kültür Merkezi, zamanla modern Bakü’nün simgesi haline gelmiştir. Merkezde Haydar Aliyev’in mirasının araştırılması ve tanıtımı üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Aynı zamanda Azerbaycan tarihi ve kültürünün tanıtımı görevini de üstlenen Haydar Aliyev Kültür Merkezi, dünya kültür mirasının tanıtımı ve Azerbaycan’daki çeşitli medeniyetlerin başarılarının tanıtımını da üstlenmiştir. Bunun yanında bilim, eğitim, sağlık, spor, kültür ve ekonominin gelişimi için de bu merkezde çeşitli projeler uygulanmaktadır ve bu merkez uluslararası konferanslara, forumlara, konserlere ve çeşitli sergilere de ev sahipliği yapmaktadır. Bahçesine kurulan çeşitli enstalasyonlar da zaman zaman sizi şaşırtabilir, bunlardan en ünlüsü Bakü’ye gelen herkesin bir fotoğraf çektirmeden dönmediği I love Baku’dür.
Haydar Aliyev Kültür Merkezi’ne gelen herkesin uğradığı bir de müzesi bulunur. Merkezin dıştan tasarımı ne kadar güzelse içi de o kadar güzeldir ve bu müze de bu tasarımda önemli rol oynayan alanlardan biridir. Merkezin geri kalanıyla uyum içinde olan Haydar Aliyev Müzesi’nde Azerbaycan’ın tarihini öğrenebilir, Haydar Aliyev’in yaşamının ve çalışmalarının farklı aşamalarını inceleme şansına sahip olabilirsiniz. Haydar Aliyev’in mirasını incelemek, tanıtmak ve korumak amacı ile yapılan bu 3 katlı müzeyi Bakü seyahatinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz. Nariman Narimanov metro istasyonundan yürüyerek 10 dakika uzaklıkta olan Haydar Aliyev Kültür Merkezi’ni salı gününden cuma gününe kadar 11.00 – 19.00 arası, cumartesi ve pazar günleri 11.00 – 18.00 arası ziyaret edebilirsiniz. Müze pazartesi günleri kapalıdır.
Letif Kerimov Halı Müzesi/ Azerbaycan Halı Müzesi
Azerbaycan’ın dünya çapında ün kazandığı konulardan bir tanesi de halıcılık ve dokumacılıktır. Ülke halıları dünyanın dört bir yanında bilinir. Azerbaycan’ın bu meşhur sanatının anısına başkent Bakü’de bir halı müzesi bulunmakta. Şehrin merkezinde bulunan bu müze Bakü’nün en önemli müzelerinden bir tanesidir. Deniz kenarına oldukça yakın Mikayıl Hüsenyov Caddesi üzerinde bulunan müzeye isterseniz yürüyerek isterseniz toplu taşıma kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz.
Azerbaycan’ın ünlü halıcısı ve ressamı Letif Kerimov’un öncülüğünde inşasına başlanan müze, 1967 yılında hizmete açılmıştır. Müzeye, yaptığı katkılar dolayısıyla ünlü sanatçının adı verilmiştir. Letif Kerimov Halı Müzesi dünyanın ilk ve en büyük halı müzesi olma özelliğini taşıyor. Müze binasının çatısı da adına yakışır şekilde rulo yapılmış bir halı biçimdedir.
Müzenin içerisinde 6000’in üzerinde halı bulunmakta. Çeşitli tarihi dönemlerden kalma halıların bulunduğu müze ziyaretçilerine oldukça değerli bir koleksiyon sunuyor. Müzedeki halıların bir kısmı 14. yüzyıldan 20.yüzyıla kadar olan süreçte dokunmuş Karabağ Halıları, Kasımuşağı Halıları gibi halılardır. Müzede bulunan halılar birbirlerinden farklı yöntemlerle dokunmuş olanlardan seçilmiştir. Her halı kendine özgü bir dokuma yöntemine ve özel desenlere sahiptir.
Letif Kerimov Halı Müzesi’nde sergilenen halılar kronolojik sırayla ve dokundukları bölgelere göre sınıflandırılmıştır. Bakü’yü ziyarete gelen turistler tarafından oldukça ilgi gösterilen müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Pazartesi günleri kapalı olan müzeyi haftanın diğer günleri ziyaret edebilirsiniz. Hafta içi 10.00-18.00, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında açıktır. Müze giriş ücreti; yetişkinler için 7 Azeri Manatı, çocuklar ve öğrenciler için 3 Azeri Manatı’dır.
- 1 view
Ateşgâh
Sahip olduğu manevi ve tarihi değeri ile Bakü’de görmeniz gereken bir diğer yer Ateşgah’tır. Ateş Mabedi anlamına gelen Ateşgah bir Mecusi tapınağıdır. Dünya çapında ayakta kalmayı başarmış 3 Mecusi tapınağından biri olan Ateşgah, manevi değere sahip bir yerdir.
Bakü şehir merkezine 30 kilometre mesafede bulunur. 16. ve 18. yüzyıllar arasında doğalgazın çıktığı bu bölgede yanan ateşlerin hiç sönmeyeceğine inanılır. Mabedin inşa edilen ilk yapısı 1713 yılına ait olan ahırdır. Mabette bulunan merkezi secdegah ise 1810 yılında Kançanagaran tarafından yaptırılmıştır.
Ateşgah yapı olarak şehirlerde bulunan hanlara benzerler. Hint Mabetlerinin özellikleriyle Azerbaycan ateş mabetlerinin yapısal özellikleri burada harmanlanmıştır. Mabedin tam ortasında sürekli yanan bir ateş vardır. Bu ateş Mecusi inanışına göre ebedi sönmez ateştir. Eskiden doğal bir şekilde ortaya çıkan ateş günümüzde doğalgaz verilerek yakılmaktadır. Merkezdeki ateşin etrafında ise odalar bulunur. Eskiden hac görevlerini yerine getirmek için buraya gelen Zerdüştler bu odalarda konaklardı. Bütün odalardan görülen ebedi ateşe bakarak ibadet ederlerdi.
Ateşgah Zerdüşt dinine inanalar tarafından halen ziyaret edilmekte. 21 Mart Nevruz günü en kalabalık ziyaretçilerini ağırlayan ateşgah, halen ibadet için kullanılıyor. Ateşgah’ın eskiden çilehane olarak kullanılan bölümü günümüzde müzeye çevrilmiş durumda. Ateşgah ziyaretiniz sırasında burayı da gezebilirsiniz. Hac için gelen ziyaretçilerin kaldığı her odanın girişinde Sanskritçe tabelalar bulunuyor fakat bunlar herhangi bir dile çevrilmemiştir. Ateşgah ayrıca Bakü’den geçen kervanlar için bir konaklama yeri olarak da kullanılmış.
Şehir merkezinden uzakta olan Ateşgah’a yürüyerek gitmek pek olası değil. Fakat şehrin çeşitli yerlerinden Ateşgah’a giden minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.
- 1 view
Bakü Hayvanat Bahçesi
Bakü zengin tarihinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de ziyaretçilerine unutulmaz bir seyahat yaşatıyor. Bakü Hayvanat Bahçesi her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlayan bir yer.
1928 yılında Sovyetler Dönemi’nde kurulmuş olan hayvanat bahçesi 1942 yılı itibariyle daha geniş hizmet vermeye başlamıştır. Yaklaşık 5 hektarlık bir alana kurulmuş olan Bakü Hayvanat Bahçesi, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bakü Belediyesi tarafından ortak işetilmektedir.
Hayvanat bahçesinde nesli tükenmekte olan hayvanlar koruma altına alınmıştır ve nesillerinin devamı için çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Hayvanat bahçesinde 4 bölüm (zooloji, teriologiya, ornitologiya, akvanarium ve terrarium bölümleri) bulunmakta. Hayvanat bahçesinde Azerbaycan’ın kendi doğasına ait olan hayvanlar dışında dünyanın çeşitli yerlerine ait hayvanlarda barınıyor. Bu hayvanların büyük çoğunluğunun nesli, tükenme tehlikesi altında. Hayvanat bahçesinde bu durumun önüne geçmek için çalışmalar da yapılıyor. Hayvanat bahçesinin bünyesinde 1193’ten fazla hayvan mevcut. 168 farklı türe ait olan bu hayvanların bakımlarına oldukça özen gösteriliyor.
Bakü Hayvanat Bahçesi nesli tükenmekte olan hayvanları korumak için önemli çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar sonucunda tükenme tehlikesi yaşayan hayvanların sayılarını artırmanın yollarını arıyor. Bakü Hayvanat Bahçe’sinin içerisinde nesli tükenmekte olan hayvanların genlerini saklamak için bir laboratuvar bulunuyor. Bu laboratuvar adeta bir gen deposu işlevi görüyor.
Haftanın her günü açık olan Bakü Hayvanat Bahçesini istediğiniz gün ziyaret edebilirsiniz. 10.00-19.00 saatleri arasında açık olan hayvanat bahçesini gezmenizi öneririz.
- 1 view