Bahir Dar (Etiyopya) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Deniz kenarı anlamına gelen bahir dar, Etiyopya’nın önde gelen turistik şehirlerinden biridir.  Şehir konum olarak, ülkenin en büyük gölü Lake Tana ve Blue Nile (Mavi Nil) çevresinde bulunmaktadır. Mavi Nil nehri ise şehre yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 16 ila 17.yüzyıl aralarından Etiyopya’da kurulan geçici başkentlerden biri durumundaydı. Kent Etiyopya’nın en büyük üçüncü şehridir ve yaklaşık olarak 201.450 nüfusa sahiptir. Bölgenin resmi dili ise Amharca’dır. Etiyopya’nın kuzeyinde bulunan bu yerleşke, Addis Ababa ve Dire şehirlerini çevreleyen, idari olarak özel alan olarak kabul edilen bir bölgedir. 

Kent, diğer bir önemli şehir olan Gojjam ile de kültürel bir bağ içindedir. Ayrıca ulaşım imkanları bakımından son derece gelişmiştir. Öyle ki Etiyopya Havayolları, Bahir Dar ile başkent arasında ve ayrıca kuzeybatıdaki Gondar ile tarifeli uçuşlar gerçekleştirmektedir.

Şehir, Afrika’nın genel yerleşimlerine oranla son derece bakımlı ve temizdir. Özellikle sahip olduğu doğal güzelliklerinden bir olan gölleri turistler arasında da oldukça popülerdir.  Kent Fransızlardan İtalyanlara dönemin birçok kültürüne ev sahipliği yapmıştır. 

1941 yıllarında Bahir Dar önceleri bir ilçeyken zamanla il haline dönüştü ve 1950'lili yılların başında Etiyopya’nın diğer bir alternatif başkenti için en iyi bölge konumunda seçildi. 1970 ve 1980'li yıllarda Bahir Dar kenti bir başkent konumunda olarak hızla yükseliş gösterdi. Kent ekonomik bir pazar ve ulaşım merkezi olarak hızlı bir gelişme seyretti. Alman mimarların bölgeye yaptığı kapsamlı imar planları, kentin ekonomik olarak büyümesinin yanı sıra görsel olarak da değişimine yön verdi. Böylelikle kenti fiziki yapısı bambaşka bir hale bürünerek, adeta estetik bir şölene dönüştü. 

Etiyopya tüm güzel gelişmelerin karşısında yıllarca dinmek bilmeyen iç savaşlar maalesef ki bölge için olumsuz bir gelişme olarak kendini gösterdi. Mayıs 1988 yılında bölgenin yerel güçleri, Üçüncü Devrim Ordusu'nun oluşturulma yeri olarak Bahir Dar kentini seçti. Ancak 1999 yılında şehri terk eden ordu, gerisinde birçok enkaz bıraktı. Bölgedeki diğer bir yerel güç olan Etiyopya Halkının Devrimci Demokrat Cephesi'nin kenti işgal etmesini önlemek amacıyla şehrin ünlü köprüsünü yaktı. Ancak yerel kuvvetlerin şehrinden uzaklaşmasıyla Bahir Dar eski günlerine dönmeye başladı ve özellikle doksanlı yılların başlarında ekonomik olarak tekrar ayağa kalktı. Bu dönemde Amhara ulusal devletinin başkenti oldu ve güçlü yatırımcıları bölgeye çekmek amacıyla çeşitli teşvik politikalarına yöneldi.

Bahir Dar, 2015 yılında UNESCO Öğrenme Şehirleri Ödülü'nü almaya hak kazanan on iki şehirden biridir. Ayrıca şehirde bulunan dünyanın en eski 20 manastırına ulaşmak da mümkündür. Zeir Yarımadası'na yapacağınız yarım günlük bir tekne gezisiyle Bahir Dar'da bulunan altı manastıra ulaşmanız mümkün. Tana gölünün çevresinde konumlanmış 3 büyük manastırı ziyaret etmek isteyenler için ise bir gün yeterli olacaktır. 

Diğer manastırların bulunduğu, kuzey manastırlarına, Gorgora kentinden yapacağınız ayrı bir seyahatle ulaşılabilirsiniz. Ancak dini geleneklerden dolayı, kadın gezginlerin bazı manastırlara girmelerine izin verilmiyor. Kısaca Bahir Dar, yıllarca Etiyopya’nın alternatif bir başkenti olarak konumlanmış, dönemsel olarak birçok kültüre ev sahipliği yapmış, hızla gerçekleştirdiği ekonomik kalkınmayla günümüzün modern şehirlerinden biridir.

Bahir Dar (Etiyopya) Nerededir?
 

Etiyopya diğer adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Doğu Afrika kıtasının, Afrika boynuzunda yer almaktadır. Ülkenin önde gelen gözde şehirlerinden biri olan Bahir dar ise, Etiyopya’nın kuzey kanadında, Lake Tana ve Blue Nile göllerinin hemen çevresinde konumlanmıştır. Bu sebeple şehir Amharca dilinde “Deniz Kenarı” anlamına gelir. İdari olarak özel bir bölge ilan edilen kent, Amhara bölgesinde bulunur ve yaklaşık popülasyonu 201.450 kişiden oluşur.

Bahir Dar (Etiyopya) Ne Zaman Gidilir?
 

Kuşkusuz ki gideceğimiz bölgedeki hava koşulları seyahatte yadırganamayacak boyutta bir öneme sahiptir. Bu yüzden hangi aylarda kenti ziyaret etmemiz gerekiyor sorusunun cevabı tercihlerimizi belirlememiz açısından önemlidir.

Bahir Dar’da ortalama sıcaklık farkı çok azdır. Bu sebeple sıcaklık dalgalanmaları bölgede pek görülmez. Ne oranı baz alındığında ise, söyleyebileceğimiz çok fazla nem oranının hissedildiği bir bölge olmamasıdır. Ancak ziyaret için en sıcak ayları bekliyorsanız, özellikle Afrika’nın sıcağında bir seyahat gerçekleştirmek istiyorsanız, Mart, Nisan ve mayıs ayları tam size göre. Kentte yılın ortalama sıcaklığının en yüksek ayı, 29 derece sıcaklıkla Mayıs, yıllık ortalama sıcaklığın en düşük olduğu ay ise 16 dereceyle Aralık ayıdır. Ayrıca ıslak bir gezi turu gerçekleştirmek istemeyenler, ortalama yağış miktarının en fazla olduğu Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından kaçınmalıdır. Sözün kısası bölgeyi ziyaret etmek isteyenler için en uygun aylar, Ocak ve Haziran ayları arasıdır.

Bahir Dar (Etiyopya) Nasıl Gidilir?
 

Ülkemizden Bahir Dar kentine, maalesef direkt ulaşım yolları bulunmuyor. Öncelikle şehre ulaşmanız için Etiyopya’nın başkentinde bulunan Addis Ababa Havaalanı kullanmanız gerekiyor. Yaklaşık 5 saat 25 dakikada doğrudan başkente ulaşmanız mümkün. Kente varmak için havayolunu kullanmak isteyenler, Addis Ababa Havaalanından şehirdeki Bahir Dar Havalanına iç hat uçuşu yaparak ortalama 1 saatte şehre ulaşabilirler. Diğer bir alternatif ise, ortalama 74 Türk Lirası ödeyerek, yaklaşık 9 saat 30 dakikada sizi Bahir Dar’a ulaştıran kara yolu ulaşımıdır. Tüm bu seçeneklerden ayrı olarak başkent Addis Ababa’dan araç vasıtasıyla şehre ulaşmak isteyenler 8 saat 16 dakika gibi bir zaman diliminde kente varış yapabilirler.

Bahir Dar (Etiyopya) Gezilecek Yerler


Azwa Mariam Monastery

14. yüzyılda, Aziz Betre Mariyam tarafından kurulmuş olan bu ibadet yeri, Bahir dar kentine yaklaşık 30 dakikalık uzaklıkta bulunmaktadır. Tala gölündeki bir adada konumlanmış 20 manastırdan biri olan bu manastır, İncil hikayelerinin paylaşıldığı birçok tablo bulundurmakta. Yapının iç panellerinde, her biri farklı bir hikâyeden oluşan renkli duvar resimleri göze çarpmaktadır. 16. yüzyıldan kalma ahşap koridorları ve renkli giysilerle mabedi ziyarete gelen rahipleriyle, adeta görsel bir şölen sunmakta. Azwa Mariam Monastery, bir adada konumlandığından dolayı, Manastırı ziyaret etmek isteyenler belli bir ücret karşılığında tekne kiralayarak bölgeye ulaşım olanağına sahip olabilirler. Bölgeye ait bir hatıra taşımak isteyenler için alışveriş yapabileceği, manastırın girişinde hediyelik eşya tezgâhları bulunmaktadır.

Lake Tana (Tana Gölü)

Kuzey Etiyopya’daki Bahir dar kentinin en büyük gölü özelliğinde bulunan lake tana, Mavi Nil nehrinin ana rezerve kaynağıdır. Manastırlar orta çağ boyunca gölde bulunan adalara inşa edilmiş ve 17.yüzyılda Portekizlilerin uğrak mekânı haline dönüşmüştür. Gölde dağınık biçimde konumlanmış 23 adanın her birinde manastırlar ve eski kiliseler bulunuyor. Bahir Dar Limanı'ndan Zege Yarımadası'na ortalama 1 saat 30 dakika giden tekneleri kullanarak gölü baştan sona gezmeniz mümkün. Teknenin yolculuğu Ataf limanında son bulmaktadır. Bol miktarda yağış alan bu göl bölgesi, tahıllar, yağlı tohumlar ve kahve üretimi açısından oldukça zengindir. Ayrıca Göl çok sayıda pelikan cinsine ve su aygırına da ev sahipliği yapmakta. Gölün büyüklüğü gözü önüne alındığında, bir rehberle bölgeyi ziyaret etmek daha mantıklı bir seçenek gibi duruyor.

Monastery of Debre Mariam

Tana gölünün adalarında bulunan manastırlar içerisinde ziyaret edilebilecek en ünlü manastırlarından biridir. 14.yüzyıl başlarında yapıldığı düşünülen bu kilise, zamanla tahrip olduğundan dolayı 19.yüzyılda restore edilerek ibadete açılmıştır. Mimari olarak Amharika binalarının tarzında basit bir dairesel yapıda şekillenmiş bu yapı, konum olarak mavi gölün tam karşısında yer almaktadır. Saat başı düzenlenen tekne seferleri manastıra ulaşım olanakları sunmaktadır.

Lions Art Gallery

Bahir Dar kentinin merkezinde bulunan ve çeşitli Etiyopyalı sanatçıların eserlerinin sergilendiği bu sanat müzesi, bölgenin en ünlü sanat galerilerinden biridir. Etiyopya’nın yerel kültürünün tuvallerde hayat bulduğu ve günlük hayatın resmedildiği, şahane eserleri galeride görebilirsiniz. Sergi sabah 9’dan, akşam 10’a kadar ziyaretçilerine açıktır.

Şehrin bir diğer gözde yerleri ise;

  • Church Of Debre Sina Maryam,

  • Bahir Dar Market

  • St George Church

  • Amhara People's Martyrs' Memorial Monument’tir.

Bahir Dar’da (Etiyopya) Nerede kalınır?

Bölgedeki en gözde konaklama merkezlerinin başında gelen Unison Hotel and Spa, Manastır Ziyareti için Tekne İskelesi konumuna ortalama olarak 800 metre uzaklıkta bulunuyor. Tesiste her sabah açık büfe kahvaltı servislerinin yanı sıra, ücretsiz bisiklet turları gibi olanaklar da sunulmaktadır. Otel Bahir Dar şehrinin en iyi puan alan konumlarından biri olarak hizmet veriyor. Otelin kişi başı gecelik fiyatı ise 190 ila 247 Türk Lirası arasında değişmektedir. Bahir Dar Uluslararası Stadyumu'nun karşısında son derece merkezi bir alanda konumlanmış Delano Hotel, özel otoparkı ve ücretsiz wifi erişimi ile sunduğu pek çok olanaklar açısından diğer otellerden farkını göstermektedir. Tesis, Booking.com’dan yapılan değerlendirmelerle 8,2’lik oldukça iyi bir puan almıştır. Ayrıca tesisteki otelin her odasında yemek bölümü, modern televizyon sistemleri ve özel telefonlar bulunmaktadır. Otel, Bahir Dar Havaalanı'na 8 km, Tana Gölü'ndeki Denizcilik Ofisi Tekne ise 2 km’lik bir uzaklıkta bulunmaktadır. Gecelik konaklama fiyatı ise 198 ila 680 Türk Lirası arasındadır. Oldukça revaçta olan bir başka otel ise, Kuriftu Resort & Spa Bahir Dar'dır. Tesis kendine özel restoran, spa merkezleri ve oldukça büyük bir yüzme havuzuna sahiptir. Şehrin merkez konumundan bulunan otel, Bahar Dar Havalimanına 1 km’lik uzaklıkta ve Lions Art galeriye yürüme mesafesindedir. Otelin kişi başı gecelik fiyatı ise diğer otellere kıyasla biraz daha maliyetli olup, 1,062 Türk Lirasından başlamaktadır. Diğer tercih edebileceğiniz oteller ise; Abay Minch Lodge,Palm Palace Hotel,Solyana Hotel Bahir Dar,Wynn Hotel Bahir Dar,B&B The Annex ve Rahnile Hotel’dir.

Bahir Dar (Etiyopya) Vize İşlemleri

Etiyopya’ya seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlar, sahip oldukları pasaport türüne bakılmaksızın vize uygulamasına tabidir. Verilen Etiyopya ziyaret vizesi ise maksimum 30 günü kapsamaktadır. Sınır kapılarında vize verilmesi gibi bir seçenek ise mevcut değildir. Etiyopya’yı ziyaret eden yabancıların vize geçerlilik sürelerini aşmaları halinde, 14 güne kadar her gün için 20 dolar para cezası alınmaktadır. 14 günü dolduranlar ise doğrudan savcılığa sevk edilmektedir.

Bahir Dar (Etiyopya) Hakkında Diğer Bilgiler

Dil: Amharca

Para birimi: Etiyopya Birri

Telefon Kodu: +251

İklim: Ekvator ve yengeç dönencesi arasında konumlanan bir ülke olan Etiyopya’da tropikal ve Subtropikal olmak üzere farklı iklim çeşitleri görülür.

Ulusal gün: Ulus, İtalya’dan bağımsızlıklarını 5 Mayıs 1941 yılında elde etti. Bu sebeple her yıl 5 Mayıs ulusal tatil günü olarak,” bağımsızlık günü” kutlanır.

Sıcaklık: Yıl boyu ortalama sıcaklık 25 derece olup, bölgenin en soğuk ayları Ocak ve Aralık aylarıdır.

Saat dilimi: GMT+3 (Doğu Afrika Saati)

Bahir Dar ile İlgili

Bahir Dar Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 15oC
    • Şub 17oC
    • Mar 20oC
    • Nis 20oC
    • May 20oC
    • Haz 19oC
    • Tem 17oC
    • Agu 17oC
    • Eyl 17oC
    • Eki 18oC
    • Kas 17oC
    • Ara 15oC

Kısa Kısa