1a20a37e-0e9d-41a8-a4ef-db026ac28297.jpg

Sahip olduğu manevi ve tarihi değeri ile Bakü’de görmeniz gereken bir diğer yer Ateşgah’tır. Ateş Mabedi anlamına gelen Ateşgah bir Mecusi tapınağıdır. Dünya çapında ayakta kalmayı başarmış 3 Mecusi tapınağından biri olan Ateşgah, manevi değere sahip bir yerdir.

Bakü şehir merkezine 30 kilometre mesafede bulunur. 16. ve 18. yüzyıllar arasında doğalgazın çıktığı bu bölgede yanan ateşlerin hiç sönmeyeceğine inanılır. Mabedin inşa edilen ilk yapısı 1713 yılına ait olan ahırdır. Mabette bulunan merkezi secdegah ise 1810 yılında Kançanagaran tarafından yaptırılmıştır.

Ateşgah yapı olarak şehirlerde bulunan hanlara benzerler. Hint Mabetlerinin özellikleriyle Azerbaycan ateş mabetlerinin yapısal özellikleri burada harmanlanmıştır. Mabedin tam ortasında sürekli yanan bir ateş vardır. Bu ateş Mecusi inanışına göre ebedi sönmez ateştir. Eskiden doğal bir şekilde ortaya çıkan ateş günümüzde doğalgaz verilerek yakılmaktadır. Merkezdeki ateşin etrafında ise odalar bulunur. Eskiden hac görevlerini yerine getirmek için buraya gelen Zerdüştler bu odalarda konaklardı. Bütün odalardan görülen ebedi ateşe bakarak ibadet ederlerdi.

Ateşgah Zerdüşt dinine inanalar tarafından halen ziyaret edilmekte. 21 Mart Nevruz günü en kalabalık ziyaretçilerini ağırlayan ateşgah, halen ibadet için kullanılıyor. Ateşgah’ın eskiden çilehane olarak kullanılan bölümü günümüzde müzeye çevrilmiş durumda. Ateşgah ziyaretiniz sırasında burayı da gezebilirsiniz. Hac için gelen ziyaretçilerin kaldığı her odanın girişinde Sanskritçe tabelalar bulunuyor fakat bunlar herhangi bir dile çevrilmemiştir. Ateşgah ayrıca Bakü’den geçen kervanlar için bir konaklama yeri olarak da kullanılmış.

Şehir merkezinden uzakta olan Ateşgah’a yürüyerek gitmek pek olası değil. Fakat şehrin çeşitli yerlerinden Ateşgah’a giden minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.