Dakka Hakkında Bilinmesi Gerekenler


 

Dakka, Güneydoğu Asya’da bulunan Bangladeş’in başkenti ve en büyük şehridir. Merkezinde yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığı şehrin dışında kalan Dakka Metropolü’nde 20 milyona yakın insan yaşar. Bu yüzden dünyanın en kalabalık dördüncü şehri sayılmaktadır. 2025 yılı itibariyle Dakka nüfusunun 25 milyona çıkması öngörülmektedir. Dakka’da birçok dini ve etnik grup bir arada yaşadığı için ülkenin sahip olduğu kültürel mozaiğin bir özeti gibidir. Dakka’nın Babür İmparatorluğu’nda önemli bir yeri vardır zira burası imparatorluğunda da başkenti olmuştur. 1526-1858 yılları arasında hüküm süren imparatorluk yönetimi boyunca şehre birçok tasavvuf bahçesi, kabir, saray, sur ve özellikle çok sayıda cami inşa edilmiştir. Bu yüzdendir ki Dakka hala “camiler şehri” diye bilinir. Şehir ayrıca eski dönemlerde ipek yolunu kullanan tacirlerin konakladığı kervansarayları ile ünlüdür. Babür İmparatorluğu’nu yıktıktan sonra yaklaşık 100 yıl ülkeyi yöneten İngilizler, ülkenin hâkimiyetini 1947’de Hindistan’a bırakmış ve nihayet 1971’de Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’a karşı verdiği savaşı kazanarak bağımsızlığını ilan edebilmiştir. Bangladeş 1990 yılından bu yana demokratik parlamenter sistem ile yönetilmektedir; ancak insan hakları alanında hala birçok ihlal yaşanır. Ayrıca uğradıkları ayrımcılık ve sosyal eşitsizlik yüzünden yılda yaklaşık 230 bin Hintin terk ettiği ülkede 30 yıl sonra hiç Hint kalmayacağı öngörülmektedir. Dakka, günümüzde Güneydoğu Asya’nın en önemli borsa ve ticaret merkezlerinden biridir. Şehir çok kalabalık olduğu için hem yer kaplamayan hem de trafiği rahatlatan en iyi şehir içi ulaşım aracı “bisiklet taksiler”dir. Şehirde 400 binden fazla bisiklet taksi vardır.
 

Devamını Oku

Dakka ile İlgili

Dakka Nerededir?

Dakka, bir Güneydoğu Asya ülkesi olan Bangladeş’in en büyük şehri ve başkentidir. Dakka, ülkedeki Buriganga Nehri'nin doğu kıyısında yer alır.

Dakka’ya Nasıl Gidilir?

biman-2310566_960_720.jpg

Bangladeş’e gitmenin en kolay yolu havayoludur. Yılın her dönemi olmasa da Türkiye’den Dakka’nın Shah Jalal (Şah Celal) Uluslararası Havaalanı’na 7 buçuk saat süren direkt uçuş vardır. Bunun yanı sıra önce Bangkok veya Kalküta’ya inip otobüsle Dakka’ya ulaşmak da mümkündür.

Dakka’ya Ne Zaman Gidilir?

monsoon-390944_960_720.jpg

Tropik savan iklimi yaşanan Dakka’da yıl boyu 3 farklı mevsim görülür. “Islak mevsim” diye de bilinen ve muson yağmurlarının etkisi altında geçen mayıs-ekim ayları arasında turistler Dakka’ya gitmeyi tercih etmemektedir, zira Dakka’ya varsanız bile şehir içindeki seyahat neredeyse imkânsız bir hale dönüşür. Ekim-şubat ayları arasında geçen “serin mevsim” boyunca sıcaklık ortalama 21 ve en düşük 12 derecedir. Bu dönemde Dakka’da neredeyse hiç yağmur yağmaz. Şehir bu hava şartları altında rahatça gezilebilecektir. Bu yüzden turistlerin Dakka’yı gezmek için en çok tercih ettiği dönem de bu aylara denk gelir. Böylece Avrupa’dan, Türkiye’den veya ABD’den giden turistler kışın sıcak bir şehirde gezmeyi de deneyimlemiş olur. “Kuru mevsim” diye bilinen mart-mayıs ayları arasındaki dönemde ise sıcaklık 30 derece dolaylarında seyreder ve sıcağa rağmen rahat bir seyahat geçirilebilir. Mayıs-haziran ve ekim-kasım aylarında genellikle kasırgaların olacağı unutulmamalıdır. Dakka’ya gitmek için zamanlamayı iyi ayarlamanın meteorolojik olduğu kadar dini sebepleri de var. Zira nüfusunun yüzde 87’sinin Müslüman olduğu ve toleransın gittikçe azaldığı Dakka’da Ramazan ayında neredeyse hiçbir yerde yemek bulamayacağınız gibi yanınızda getirdiğiniz yemeği kamusal alanda yemeniz de hoş karşılanmayacaktır.

Dakka’da Nerede Kalınır?

bangladesh-476320_960_720.jpg

Dakka gibi büyük bir şehirde kalacak yer bulmak için seçenek çok fazla ancak önemli olan evinizden binlerce kilometre ötede ve dilini bilmediğiniz bir şehirde güvenilir bir yerde konaklamanızdır. Dakka’da ev kiralama sitelerinden ev bulabileceğiniz gibi hem lüks hem de uygun fiyatlı oteller bulmanız mümkündür. Ev kiralamayı tercih ediyorsanız karar vermeden önce internetten evin bulunduğu mahalleyi incelemenizi ve gecelik ücreti 15-20 doların altında olan evleri kiralamamanızı öneririz. Konaklamak için Gülşan, Banani veya Baridhara gibi şehrin modern bölgelerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Zira bu bölgelerde güvenlik diğer bölgelere nazaran daha iyi seviyede sağlanmaktadır. Üstelik Baridhara, konsolosluklara ev sahipliği yapması nedeniyle çok daha güvenlidir. Yerel halkın çoğunluğu oluşturduğu bölgeleri konaklama için tercih etmenizi maalesef önermemekteyiz. Bangladeş’in ve en gelişmiş kenti olmasına rağmen Dakka’nın en büyük sorunlarının başında temiz su sorunu gelmektedir. Kiralayacağınız evde su arıtma sisteminin olması çok düşük bir ihtimaldir. Otel rezerve etmeden önce de otelde su arıtma sisteminin olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde, içme suyunuzu seçebilecekseniz bile, arsenikli suyla duş almak zorunda kalabilirsiniz ve bu durum sağlığınızı tehlikeye atabilir. Lüks oteller arasından sizin için, Lakeshore Hotel & Apartments, Amari Dhaka, The Way Dhaka, Long Beach Suites Dhaka, Fars Hotel & Resorts, Lakeshore Banani, Royal Park Residence Hotel, Best Western Plus Maple Leaf, Le Méridien Dhaka, Century Park Residence, Hotel Swiss Palace, Radisson Blu Dhaka Water Garden, The Westin, Hotel Sarina, Grand Oriental Hotel ve Grand Prince Hotel gibi otellerin gayet uygun tercihler olduğunu söyleyebiliriz.

Orta bütçeli konaklamalar için ise Richmond Hotel and Suites, Sea Shell Hotel, Hotel Victory, The Raintree Dhaka, Hotel de Crystal Crown, British Homes, Hotel Highgarden, Tropical Daisy, Hotel 71, Riggs Inn, Hotel Lake Castle, Innotel Baton Rouge, Hotel Skylink, Asia Pacific Hotel, Hotel Orchard Suites, Hotel Rose Garden, Hotel Shuktara, Hotel Sweet Dream, Hotel Bon Vivant, Hotel Progati Inn ve Hotel Nothern Ltd gibi otelleri tavsiye ediyoruz.

Dakka Gezilecek Yerler

Dakka, tarihi çok eski dönemlere dayanan bir şehirdir. Hem ülke tarihindeki birçok olaya tanıklık etmesi hem birçok etnik ve dini gruba ev sahipliği yapması onu turistik açıdan çok zenginleştirmiştir. Dakka’ya gidince görülmesi gereken 10 destinasyonu sizin için derledik. Bu turistik noktaları ziyaret ederken kimi zaman kendinizi geçmişe yolculuk yapıyor gibi hissedecek kimi zaman ortamın sunduğu maneviyat içinde derin duygulara yelken açacaksınız.

Dakka Gezilecek Yerler

Dakka’da görülmesi gereken en önemli 10 yeri sizin için araştırdık. Lalbagh Kalesi’nden Yıldız Camii’ye, Ahzan Manzil’den Şehit Minar Anadil Anıtı’na, Bangladeş Ulusal Müzesi’nden Parlamento Binası’na; Bangabandhu Anıtkabiri’nden Dhakeshwari Tapınağı’na kadar Dakka’da yılda milyonlarca turisti ağırlayan birbirinden güzel bu yapıları mutlaka not edin.

Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Dakka Şehir İçi Ulaşım

Dakka deyince akla sadece merkez gelmemelidir. Merkezin yanında çok küçük kaldığı Dakka Metropolü vardır. Bu yüzden şimdilik çok gelişmiş değilse de tek hatta çalışan bir metro ağı bulunmaktadır. Merkezde ise yollar çok kalabalık olduğu için hem yer kaplamayan hem de trafiği rahatlatan en iyi şehir içi ulaşım aracı “bisiklet taksiler”dir. Şehirde 400 binden fazla bisiklet taksi vardır. Bunların sadece 90 bini belediyeye kayıtlıdır. Bu taksilerin motorlu versiyonları da trafikte ulaşım kolaylığı sağlamaktadır ve artık çevre kirliliğine karşı bir önlem olarak yeni nesil “çevre dostu motorlu taksiler” kullanılmaktadır. Şehirde zamanla bisiklet taksileri süslemeye dair bir gelenek oluşmuştur. Üstlerinde kimi zaman bir film yıldızının portresinin kimi zaman bir Hindu tanrısının boyayla işlendiğini görebilirsiniz. Bu taksiler sizi havaalanından merkeze ulaştıracağı gibi otelinizden çıkıp şehirde varmak isteyeceğiniz yere de rahatça götürecektir. Ama her zaman temkinli olmanız ve her şoföre güvenmemeniz yararınıza olacaktır. Ayrıca taksiye binmeden önce şoförün gitmek istediğiniz yeri bildiğinden emin olmalı ve mesafeye göre ücrette baştan anlaşmalısınız. Vardıktan sonra ücret konusunu açmanız dolandırılmanıza sebep olabilir. Bunun dışında İngiliz etkisini hatırlatan çift katlı otobüsler trafiği daha zorlaştırdığı için şehir içinde tercih edilmez ve otobüsler daha çok şehirlerarası yolculuklarda kullanılır. Alınan tüm önlemlere rağmen şehirde özel araç kullanımı yaygındır ve son yapılan araştırmalar şehirde trafiğin günde 7 saatten fazla tıkalı olduğunu göstermiştir. Taksiler, bisiklet taksilere göre daha güvenlidir fakat taksiye binerseniz trafikte çok uzun saatler geçirme riskini alırsınız. Dakka’nın en büyük istasyonu Kamalapur Tren İstasyonu’dur. Dakka’ya çevre il ve kasabalardan gelmenin en kullanışlı yolu Buriganga Nehri’dir. Sabah-akşam dur durak demeden limana onlarca sandal yanaşır ve yolcu bırakır.

Dakka Mutfağı

indian-spices-829198_960_720.jpg

Bangladeş mutfağının kökenleri Babür İmparatorluğu’na dayanır. Ancak hem İngilizlerin hem Hintlerin ve Pakistanlıların ülkedeki etkisi mutfağı da çeşitlendirmiştir. Pirinç ve mercimeğin bolca kullanıldığı Bangladeş mutfağında kıyı kesimlere gittikçe yengeç ve karidesin daha çok kullanıldığı görülür. Ülkenin doğu kesimlerinde ise kurutulmuş balık, Hindistan cevizi ve ekşi kremalı soslar görece daha çok kullanılır. Dakka’nın kendi adıyla anılan ayrı bir lezzet yelpazesi de mevcuttur. “Eski Dakka yemeği” olarak en çok bilinen “Pulao”dur. Dakka’ya giden ve farklı damak tatlarını deneyimlemek isteyen turistler Bangladeş’in geleneksel yemeği “achar”ı mutlaka denemelidir. Achar, sebze ve meyvelerin hardal ve diğer birçok yöresel baharatla karıştırılıp pişirilmesiyle elde edilen bir yemektir. Nohut, patates, yumurta ve yine çeşitli baharatların karıştırılmasıyla hazırlanan “chotpoti”nin ise ülkede en çok tüketilen yemek olduğu söylenebilir. Bakarkhani, Dakka kebabı, pakki biriani, dışında sokaktaki seyyar satıcılardan burhani, lassi ve phuckha yenebilir. Farklı mutfak ve kültürlere meraklı turistlerin denemesi gereken bir diğer yiyecek ise bölgenin ünlü deniz ürünü hilsa balığının hardal ve köri sosuyla marine edilmesiyle hazırlanan “ilish”tir. Tatlı olarak ise en çok “mishti doi” isimli şekerli yoğurt tavsiye edilir. Tüm bu ağır baharatlı ve pek hijyenik ortamda pişirilmeyen yemekleri zayıf bünyeli turistlerin yememesi gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bangladeş’in genelinde olduğu gibi Dakka’da da Müslümanların çoğunluğu oluşturduğu bölgelerde alkol tüketilmez. Öte yandan Garo halkının ve Hristiyanların olduğu yerlerde alkol tüketimi serbesttir ve bu bölgelerde pirinç birası ve yöresel şaraplar meşhurdur. Son olarak restoranlarda yerel nüfusun bahşiş bırakma alışkanlığı olmadığını ancak turistlerden hesabın yüzde 10’u kadar bahşiş beklendiğini söyleyebiliriz.

Dakka’da Alışveriş

abstract-2179091_960_720.jpg


Dakka, hem Batılı tarzda alışveriş merkezleri olan hem de otantik pazar kültürünü koruyan bir şehirdir. Dolayısıyla turistlerin alışveriş yapma seçenekleri çok fazladır. Bashundhara City Shopping Complex, Jamuna Future Park, Dhaka New Market alışveriş merkezlerinde modern bir ortamda alışveriş yapabileceğiniz gibi halkla iç içe olabileceğiniz ve Dakka’daki günlük hayatı soluyabileceğiniz pazarlara gitmeniz de mümkündür. Bu pazarlarda turistlerin ilgisini en çok geleneksel müslin kumaşı ve kilden vazo, bardak ve tencereler çekecektir. Bunun dışında seyyar satıcılardan Bangladeş mutfağına özgü deniz ürünlü veya sebzeli yiyecekleri tadabilir ve evinizde kullanmak üzere çeşit çeşit baharat alabilirsiniz. Hem evinizde kullanmak hem çevrenize hediye vermek için otantik biblolar bulabilirsiniz. Dakka’daki Hint pazarı da mutlaka görülmesi gereken pazar yerlerinden biridir; burada da aynı şekilde Hint mutfağına özgü yiyecekler tadabilir, anı eşyası satın alabilirsiniz. Bu pazar yerlerinin çok kalabalık olacağını ve özel eşyanıza dikkat etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Dakka’daki Kemal Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Jatra Bangladesh Ltd. isimli takı dükkanını ziyaret etmenizi özellikle tavsiye ediyoruz. Geleneksel çizgilerde yapılan elişi bilezik, kolye gibi çeşitli takı ve aksesuarlar hem kendinize Dakka seyahatinizden bir anı olarak kalacaktır hem de dönüşünüzde sevdiklerinize hediye verebilirsiniz. Son olarak “Cha” diye bilinen yöresel çaydan almanızı, otantik kınaları denemenizi ve erkek turistlerin “Lungi” adı verilen geleneksel erkek kıyafetini anı olarak almalarını tavsiye ediyoruz.

 

Dakka’da Gece Hayatı  

sunset-2525275_960_720.jpg

Dakka’daki yiyeceklerin damak tadımıza uygun olması nasıl beklenmemeliyse gece hayatı konusunda da alışılagelmiş eğlence beklentisi olmaması gerekir. Zira burası nüfusunun ezici çoğunluğu Müslüman olan ve İslam’ı Devletin dini olarak kabul eden bir ülkenin başkentidir.En popüler spor dallarında hala İngiliz etkisi görülse de gece hayatını bir Avrupalı gibi yaşamıyorlar. Bu yüzden gece kulüpleri, bar ve gece geç saate kadar açık restoran sayısı çok az. Ne yazık ki kendi şehrinizde veya bir Avrupa şehrinde yapacağınız gibi Dakka’da bir kafeye gidip zaman geçirmeyi ve sohbet edebilmeyi beklemek sizi hayal kırıklığına uğratacaktır.

Devamını Oku

Dakka Festivalleri

girl-1380618_960_720.jpg

Çok sayıda geleneksel ve dini festivalin gerçekleştiği Dakka turistlere ve genç nüfusa eğlence imkanı sunar. Bangladeş’te Müslüman Bengaller, Hindular ve Budistler gibi birçok etnik ve dini grup bir arada yaşadığı için kendilerine has kutlamaları ülkedeki mozaiğin ve renkliliğin bir göstergesidir. Dakka’da gerçekleşen festivallerin bazılarını sizin için derledik:

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Pahela Falgun Bahar Bayramı (Şubat)

Bengal takvimine göre baharın ilk günüdür ve bugünde baharın gelişi kutlanır. Tüm Bengal halkı geleneksel kıyafetleri ve süsleriyle baharı karşılar. Falgun, Bengal takviminin 11. ayı ve bahar mevsiminin ilk ayıdır. Bahar mevsimi, Bengal takvimindeki 6 mevsimin “kralı” olarak addedilir. Tüm kadınlar “bashonti” yani sarı ve turuncu renkte elbiseler giyer. Erkekler de baharın şerefine rengarenk panjabilerini giyerler. Sabahın ilk ışığından itibaren gün boyu tüm Bangladeş’te olduğu gibi Dakka sokaklarında da şarkılar söylenir, şiirler okunur ve dans edilir. Bu kutlamaların organizasyonunda da Güzel Sanatlar Fakültesi başı çeker. Akşamüstüne doğru Rabindra Shorobor ve Bahadur Shah Park’taki karnaval ile kutlamalar devam eder.

Bengal Yeni Yılı Pahela Baishakh (Nisan)

Bengal takvimine göre, ülke, yeni yıla girmeyi kutlar. Pohela “ilk” demektir ve “ Baishakh” Bengal takviminin ilk ayıdır. Bir gün boyunca resmi tatil ilan edilir ve Bangladeş sokaklarında eğlenceler düzenlenir. Hindu geleneğinde de yeri olan Bengal yeni yılı Babür İmparatorluğu zamanında da kutlanırdı. Dakka’da yeni yıl eğlencesi şafak vaktinde başlar. 1989 yılından bu yana yeni yıl kutlamalarına dair en büyük organizasyonları Dakka Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi gerçekleştirmektedir. Güzel sanatlar öğrencileri eğlencelerde kullanılmak üzere çeşit çeşit maske ve kıyafet hazırlar. Her sene farklı bir tema işlenir. Sokaklardaki eğlencenin yanı sıra en lezzetli yemekler hazırlanır, kimi zaman güvercinler yarıştırılır kimi zaman nehirde bot yarışları düzenlenir.

Buddha Purnima (Mayıs)

Buddha Purnima, Budizm’in kurucusu Gautama Buda’nın doğum günüdür. Buda, günümüz Nepali’nde MÖ 563 yılında doğmuştur. Çin ay takvimine göre belirlenen doğum günü Miladi Takvim’e göre her yıl başka bir günde kutlanır. Buda’nın doğumu “Kurtuluş”u temsil eder. Asya ülkelerindeki tüm Budistler o gün, Buda’nın doğumunu kutlamak için festival düzenler. Dolayısıyla Dakka sokakları da renkli anlara sahne olur. Festival, Hindu takvimine göre dolunaya gelmesi sebebiyle Hintliler için de önem arz eder. Buda’nın babası kraldır; ancak Buda ömür boyu refah ve zenginlik içinde yaşamayı reddeder. Her daim alçakgönüllü ve maneviyatla dolu olmuştur. Budistler inançları gereği festival boyunca asgari düzeyde beslenir, dua eder, muhtaçlara yardımda bulunur ve sahip oldukları ne varsa çevreleriyle paylaşırlar.

Janmashtami (Ağustos)

Janmashtami, Hint mitolojisinde adı geçen Efendi Krishna’nın doğum günüdür. İnanışa göre Krishna, annesi ve babası şeytan Kangso’nun zindanlarındayken dünyaya gelir ve kötülüğe karşı direnişi temsil etmektedir. Krishna’nın dünya yozlaştığında düzeni yeniden kurmak için doğduğuna inanılır. Efendi gelir ve kötülüğü alt eder. Janmashtami gününde Dakka sokaklarından müzik sesleri yükselir ve Hindular Krishna’ya teşekkürlerini sunmak için yürüyüş yapar, dans eder ve eğlenir. Sevgi ve iyilik adına yapılan bu festivali görünce siz de katılmak isteyeceksiniz. Ne yazık ki son zamanlarda Bangladeş’teki sosyal ve siyasi sorunlar yüzünden Hintlerin ülkeyi akın akın terk etmesi bu renkliliğin eskisi gibi olmamasına sebep olmaktadır. Ancak ülkedeki mevcut Hintli nüfus geleneklerini devam ettiriyor.

Durga Puja Hindu Festivali (Eylül)

Durga Puja en büyük Hindu festivalidir. Hint mitolojisine göre Şeytan Mohishashur’a karşı Tanrıça Durga’nın gücünü temsil eder. Bu festivalle iyiliğin kötülüğe galip gelmesi kutsanır. Durga inanışa göre insanların yozlaşmasına sebep olan şeytanı öldürüp dünyadaki ve cennetteki barışı yeniden inşa etmiştir. Durga Puja festivali 5 gün sürer ve 5 gün boyunca Hint kadınlar başta olmak üzere herkes rengarenk giyinir. Hint kadınlar en özel geleneksel kıyafetlerini giyip süslenirler, geleneksel takılarını takarlar. 5 günün her birinin kendine has özellikleri vardır. Hintler bu kutlamalar için evlerini de özenle süsler. Bu festival yeni elbiseler almak, tatlı yemek ve eğlenmek için en güzel vesiledir. Herkes, eşi dostu, ailesiyle ve komşularıyla harika bir eğlence yaşar ve birbirlerine olan sevgilerini ifade ederler. Siz de turist olarak bu eğlencenin bir parçası olabilir ve daha önce görmediğiniz bir kültürle tanışabilirsiniz.

Dakka Resmi Tatiller

1 Ocak: Yeni yıl

13 Şubat: Bengal takvimine göre aharın ilk günü

21 Şubat: Bengalcenin resmi dil kalması için 1952’deki Dil Hareketi olaylarında şehit düşenlerin anısına UNESCO tarafından ilan edilen Uluslararası Anadil Günü

26 Mart: Ulusal Bağımsızlık Günü

14 Nisan: Bengal takvimine göre yeni yıl

1 Mayıs: İşçi Bayramı

5 Mayıs: Shabe miraj- Miraç Kandili İslam Peygamberi Muhammed’in göğe yükseldiğine inanılan gece

10 Mayıs: Buda’nın doğumunu ve aydınlanmasını kutlayan Buddha Purnima Günü

26 Mayıs-24 Haziran: Ramazan ayı

7 Kasım: Ulusal Devrim ve Dayanışma Günü

16 Aralık: Bijoy Dibosh - Pakistan işgalinden kurtuluş ve Zafer Günü

25 Aralık: Noel

*Yukarıdaki tatiller 2017 takvimine ait olup yıllara göre değişmektedir.

Dakka İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 9 555 555

Polis: 999

Ambulans: 199

Dakka Dış Temsilcilikleri

Dakka’da, Türkiye Cumhuriyeti Dakka Büyükelçiliği bulunmaktadır.

T. C. Dakka Büyükelçiliği

Telefon: +880 2 984 21 98; +880 2 984 35 36

Eposta: [email protected]

Adres: House No: 7 Road No:2 Baridhara - Dhaka-1212

İnternet sitesi: http://dakka.be.mfa.gov.tr/

Uyarı: Türk Büyükelçiliği’nin internet sitesindeki resmi tatiller listesinde bulunan bazı tatil günlerinin sadece Türkiye’ye ait olduğu ve o günlerde sadece Büyükelçiliğin kapalı olacağı unutulmamalıdır.

Dakka Para Birimi

Bangladeş’in resmi para birimi Taka’dır. Taka’nın uluslararası kodu BDT’dir. 1 Taka yaklaşık olarak 0,04 Türk lirasıdır.

Dakka’nın Resmi Dili

Bangladeş’in resmi dili Bengalcedir. Dakka nüfusunun yüzde 98’i Bengalce konuşur.

Dakka Saat Farkı

Dakka’nın başkenti olduğu Bangladeş ile Türkiye arasında 6 saat fark vardır. Bangladeş, Türkiye’den 6 saat ileridedir.

Dakka Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 19.1oC
    • Şub 21.8oC
    • Mar 26.5oC
    • Nis 28.7oC
    • May 28.7oC
    • Haz 29.1oC
    • Tem 28.8oC
    • Agu 29oC
    • Eyl 28.8oC
    • Eki 27.7oC
    • Kas 24.4oC
    • Ara 20.3oC

Kısa Kısa

Nüfus: 8.906.039 / Dil: Bengalce / Para Birimi: Taka / İklim: Muson iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3-4 gün