Beyşehir, coğrafi konum itibarıyla şanslı bir bölgede yer alır. Beyşehir ilçesi, Batı Toroslar arasında yer alan, çukur bir bölgedir. Bu çukur Beyşehir Gölü’nü de içine alan büyük bir alandır. Gölün güneydoğusunda ise Beyşehir Ovası bulunur. Torosların eteğinde bulunan ilçeyi batıdan ve güneybatıdan yüksek sarp kayalıklar çevreler. Beyşehir Ovası’nda verimli düzlük alanlar bozkırlar halinde uzanırken çevredeki dağlar ormanlarla kaplıdır.
Önemli bir geçit noktası olan Beyşehir, Akdeniz Bölgesi'nin Göller Yöresi’nde yer alır. İlçe, Akdeniz’e 65 km uzaklıktadır. Beyşehir bölgesi ile Akdeniz arasına Toros Dağları girmiştir. İlçe; doğusunda Konya, kuzeyinde Doğanhisar, Hüyük ve Ilgın, kuzeydoğusundan Derbent, kuzeybatısında Şarkikaraağaç ve Eğirdir, doğusunda Meram, güneyinde Seydişehir ve Derebucak ilçeleri ile çevrilidir.
Beyşehir Gölü
Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan Beyşehir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük gölü olma özelliğine sahiptir. Gölün güney ve batısında Toros Dağları, doğusunda volkanik bir oluşum olan Erenler Dağı, güneydoğu kuzeybatı yönünde ise Anamas Dağı ve Sultan Dağları ile çevrili tektonik bir çökeltide yer alır. Gölün üzerinde ise irili ufaklı 33 tane adacık vardır. Bunlardan bazıları; İğdeli, Akburun, Kızkulesi, Mada, Yılanlı, Külbent adalarıdır. Göl tabanında neojen göl tortuları bulunur. Gölde bol miktarda sazan balığı, aynalı sazan, turna, levrek, kadife balığı gibi balık türleri yaşam alanına sahiptir. Beyşehir Gölü, halk arasında “uluarık” olarak bilinen Suğla Gölü'ne akmaktadır.
Göl, İç Anadolu'nun batısına yakın mesafede yer alır ve Beyşehir ile Isparta arasındadır. Beyşehir Gölü’nü İç Anadolu’dan Sultan Dağları ayırmaktadır. Bu dağlar aynı zamanda Beyşehir Gölü Havzası ile Eğirdir ve Akşehir Gölü havzalarını ayıran çizgiyi oluşturmaktadır. Sultan Dağları, Beyşehir Gölü Havzası’nı bir süre çevreledikten sonra yerini 2319 m yüksekliğindeki Erenler ve 2203 m yüksekliğindeki Alacadağları’na bırakmaktadır. Beyşehir ve Suğla gölleri arasındaki bölgeyi çevreleyen dağlar; Sultan Dağları, Göl Dağları, Geyik Dağları olup Batı Torosların bir parçasıdır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1121 m ve yüzölçümü 651 km² olan gölün baştan başa uzunluğu 50 km, dik doğrultudaki genişliği ise yaklaşık 18–20 km arasındadır. Beyşehir Gölü’nün suları tatlı olup derinliği en çok 10 m civarındadır. Göl çevresi ise yüksekliği 2.000 m yüksekliğini aşan Toros Dağları kolları ile çevrilidir. Gölün rakımı ise 1.115 metredir. Fazla gelen sular, yapılan bir kanalla doğrudan Çarşamba Suyu'na verilir. Beyşehir Gölü, Milli Parklar kapsamında koruma altındadır. Göl civarında çok miktarda yaban domuzu sürüler halinde bulunur. Göçmen su kuşları ise avlanmak, kamış adalarda kuluçkaya yatmak ve kış mevsimini geçirmek için Beyşehir Gölü’ne gelirler.
Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda, bölgeyi zenginleştiren meşe, selvi, karaçam ve göknar ağaçları gölün etrafını süslemektedir. Park, özellikle mayıs ve ekim ayları arasında ziyaretçi akınına uğramaktadır. İnsanı dinlendiren doğası ile ünlü Beyşehir Gölü'ne günübirlik gidebileceğiniz gibi birkaç gün kalıp kamp yapma fırsatı da bulabilirsiniz. Göl, gün batımını en güzel renklerle izleyebileceğiniz nadide yerlerden biridir.
Beyşehir Gezilecek Yerler
Beyşehir Eşrefoğlu Camii: Konya’nın Beyşehir ilçesindeki tarihî bir ibadethanedir. Caminin önemi ise Anadolu’daki ahşap direkli camiler içinde en büyük ve orijinali olmasıdır. Bu unvanı elinde bulunduran Eşrefoğlu Camii 1299 yılından günümüze kadar bozulmadan ulaşmayı başarmış tarihî eserler arasındadır. Ağaç direkli camilerin eşsiz örneği olarak nitelendirebileceğimiz türünün seçkin örneği olan Eşrefoğlu Camii’ni gezmek için Beyşehir’i mutlaka ziyaret etmelisiniz.
İsmail Ağa Medresesi: Eşrefoğlu Camii kapısının tam karşısındaki İsmail Ağa Medresesi halk arasında Taş Medrese olarak da bilinir. Tarihi yaklaşık 650 yıllık geçmişe dayanan bu medrese Beyşehir’de gezilecek yerler arasında bulunur.
Beyşehir Gölü Milli Parkı: Türkiye’nin ikinci büyük gölü olması ile bilinen Beyşehir Gölü bir millî park olarak koruma altındadır. Türkiye’deki tatlı su gölleri arasında ise en büyük göl olan Beyşehir’in çevresinde etkileyici bir doğa ve temiz bir hava bulabilirsiniz. 1993 senesinden bu yana millî park olan alanda trekking, dağ bisikleti, cip ile safari gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Göl çevresinde kamp kurabilir, piknik ve plaj alanını kullanabilirsiniz. Ayrıca gölün çevresinde mağaralar ve tarihi eserler de bulunur.
Kubadabad Sarayı: Günümüze kalıntıları ulaşmış olan Kubadabad Sarayı, ünlü Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın isteğiyle Mimar Sadettin tarafından inşa edilmiştir. Saray duvarlarında Selçuklu çini sanatının en güzel örnekleri yer alır. Bu kalıntıların bir kısmı ise Karatay Müzesi’nde teşhir edilmektedir.
Ayrıca Çifte hamam, Bedesten, Hacı Akif Adası, Yaka Manastır da Beyşehir’de görebileceğiniz yerler arasında bulunur.
Beyşehir Festivali
Beyşehir Gölü Festivali 2003 yılından beri düzenlenmektedir ve festivalin kapsamı, etkinlikleri ve etki alanı yıldan yıla artırılır. Ulusal çapta tanınmış sanatçıların konserleri, profesyonel ve halk bisiklet yarışları, at yarışları, Türkiye'nin en büyük ikinci gölü üzerinde yapılan spor aktiviteleri organize edilmektedir. Festival bölgede ciddi bir ticari hareketlilik sağlar.
Beyşehir’e Nasıl Gidilir?
Uzun bir hafta sonu tatili yapabileceğiniz Beyşehir’e ulaşım oldukça kolaydır. İstanbul Pendik'ten kalkan Konya Yüksek Hızlı Treni ile yaklaşık 3 saat 15 dakika gibi bir sürede Konya'ya varabilirsiniz. Konya’nın merkezinden Beyşehir ise yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Konya merkezden araba kiralayabilir; Kızılören tabelalarını takip ederek Yenidoğan sapağından sola devam ederek ile rahatlıkla Beyşehir’e ulaşabilirsiniz. Ankara'dan Beyşehir’e gitmek için ise yine Yüksek Hızlı Treni kullanarak yaklaşık 2 saatte Konya'ya ulaşabilirsiniz.