Bingazi
Bingazi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Libya’da bulunan Bingazi ülkenin en büyük ikinci kenti olma özelliğine sahiptir. Oldukça köklü bir tarihe sahip olsa da özellikle Libya Sivil Savaşı sonrasında hem çokça tahrip olmuş hem de güvenlik tehlikesi taşıyan bir bölgeye dönüşmüştür. O yüzden Bingazi seyahatine çıkmadan önce bölgeyle ilgili olarak iyi araştırma yapmanızda fayda olacaktır. Tansiyonun hala dinmediği kente gitmek isteyenlere verilen tavsiye özellikle kalabalık ve merkezi yerlerden uzak durmak, ayrıca kutlama gibi insan nüfusunun yoğun olduğu zamanlardansa daha seyrek insanın olduğu vakitlerde seyahat etmeyi tercih etmek yönündedir.
Fakat tüm bunlara rağmen Bingazi sıcakkanlı ve arkadaş canlısı halkı ile bilinmektedir. Nüfusun az bir bölümünün İngilizce bildiği Bingazi’de kılık kıyafet konusunda da çeşitli kurallar vardır. Kentte saygı sebebiyle kadınların başlarını kapatması beklenmektedir. Kente gittiğinizde vizeniz olsa dahi konaklama izni için polis merkezine gidip onay almanız gerekmektedir. Ayrıca kadınlarla doğrudan göz kontağı kurmak istismar olarak anlaşılmakta olduğundan belli davranışlar konusunda da önceden bilgi edinmiş olmanızda fayda var. Bunun yanı sıra Libya halkı oldukça misafirperver olduğundan turistlere karşı her daim çok alakalıdırlar. Yabancı birisini öğlen yemek yemek için evine davet etmek burada çok doğal bir durumdur. Bunun bir sebebi de savaşla beraber ülkeleriyle ilgili ortaya çıkan tehlikeli algısını ortadan kaldırmaktır. Eğer yerli birinden böyle bir teklif alırsanız endişelenmeyin, gitmek istemezseniz de olabildiğince nazik şekilde reddetmeye gayret edin. Politik konularda konuşmak konusunda oldukça hassas olan Bingazi halkıyla böyle sohbetlere girmekten kaçınmanız da iyi olacaktır. Böylesi bir şeyle karşılaşmamak adına tavsiye edilen bu tarz konulardan bahsetmek yerine kültür, iş ya da aile gibi konuları açmaya çalışmak şeklindedir.
Bingazi’de Görülmesi Gereken Yerler
Museum of the Crimes of the Dictator (Diktatörün Suçları Müzesi): Kral İdris’in İtalya’ya karşı 1951 yılındaki bağımsızlık ilanının ardından yapılan sarayın bulunduğu yerdedir. Savaş öncesi Kaddafi karşıtı eylemler sırasında ölen bir pilotun onuruna müzeye dönüştürülmüştür.
Bingazi Hayvanat Bahçesi: Kentin en turistik adreslerinden birisi olan Bingazi Hayvanat Bahçesi 1991 senesinde İtalyan firması Cairtieri Trieste tarafından yaptırılmıştır. Oldukça geniş bir alana yayılan park yeşil doğası ve içinde bulunan gölet ile oldukça ilgi çekicidir.
23 Temmuz Gölü: Bingazi’nin güneyinde bulunan bu göl kentin Akdeniz’e açılan yüzü olarak da adlandırılmaktadır. Bingazi Gölü olarak da isimlendirilen bu doğal lagün gölü yaklaşık 100 hektarlık alan kaplamakta olup oldukça güzel bir manzaraya sahiptir.
Omar Al Mokhtar Camii: Oldukça ihtişamlı bir mimariye sahip olan bu camii kentin merkezinde bulunmakta olup, hem yerli halkın hem de turistlerin sıkça ziyaret ettiği bir ibadethanedir. Etkileyici ve kendine has minaresi, devasa avizeleri ve işlemeli iç tasarımı ile tarih ve sanatın iç içe geçtiği eşsiz bir yapıdır.
Ptolemais: Antik Yunan döneminden kalma bu eşsiz antik kentin III. Ptolemy döneminde inşa edildiği tahmin edilmekte olup geçmişi tarih öncesine dek uzanmaktadır. Tolmeita adıyla da anılan kalıntıların bulunduğu bu bölge denizin kıyısında benzersiz bir manzaraya da ev sahipliği yapmaktadır. Geçmişte Antik Yunan’ın ardından Roma İmparatorluğu’nun da bir süre yönetiminde kalan bu tarihi bölgede ayrıca Katolik kilisesi izlerine de rastlanmaktadır. Özellikle arkeoloji meraklılarının uğraması gereken Ptolemais kentin geçmişte ne denli çok medeniyete ev sahipliği yaptığının küçük bir fotoğrafı gibidir.
Bingazi’de Ne Yenir?
Libya mutfağının yemekleri genellikle et ağırlıklı ve baharatlı olmasıyla bilinmektedir. Akdeniz, Kuzey Afrika ve Berberi mutfağının izlerini taşıyan Libya yemekleri içerisinde en popüler olanı Bazin’dir. Dolayısıyla Bingazi’ye geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken yemeklerin başında gelir. Tuzlu suda kaynatılmış arpa unu ile hazırlanan Bazin çanağın ortasına kubbe halinde yerleştirildikten sonra etrafına kuzu eti, zerdeçal, çemen, salça ve karabiber ile hazırlanan bir sos dökülür. Yanına haşlanmış patates ve yumurta yerleştirilerek servis edilen Bazin limon ve amysar olarak bilinen turşu ile beraber yenir. Tereyağ ve bal ile hazırlanan buğday unu tatlısı Asida, toz halinde tatlı ve sıcak biber ile ezilmiş sarımsaktan yapılmış sıcak sos Filfel Chuma veya Maseer, geleneksel bir kahvaltı yemeği olan ve kuzu etinden yapılan Shakshouka Bingazi mutfağının en yaygın lezzetleri arasındadır. Yine kuzu etinden yapılan sebzeli domates çorbası Shorba, gelenksel Libya sosisi Usban ve pirinçli puding Mhalbiya da kentte çokça tüketilen diğer lezzetlerdir. Müslüman bir ülke olması sebebiyle domuz etinin yasak olduğu Bingazi’de alkol de tüketilmemektedir. Fakat alkolsüz bira çeşitleri çeşitli restoranlarda bulunabilmektedir. Eğer yine de alkol almak isterseniz kasap dükkânlarında bulmanız mümkündür. Fakat normalden daha yüksek fiyata satıldığını aklınızda tutun. Ayrıca ülkede alkollü şekilde yakalanırsanız ceza ödemek durumunda kalırsınız. Bingazi’de Arap kahvesi çokça tüketilmektedir. Oldukça lezzetli olan bu kahveyi mutlaka deneyin. Bir diğer en popüler içecek ise sokaklarda bile karşınıza çıkması muhtemel mango suyudur. Sigaranın oldukça yaygın ve ucuz olduğu Bingazi’de açık tütün satılmamaktadır. Ancak kamusal ya da kapalı alanların hiçbirinde sigara yasağı bulunmamaktadır.