Çankırı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çankırı, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve Türkiye'nin en önemli kaya tuzu rezervine sahip aynı adlı ilin merkezidir. Bazı batılı gezginler, şehrin adını "Çangırı" ya da "Çengiri" biçiminde yazmışlardır. Kent eski dönemlerde Gangra adı verilen kentin yerinde kurulmuştur. Önceleri Paphlagonia'ya bağlı olan kent, sonraları Pontus devletine, ardından da Galatia'ya bağlanmıştır. Bu dönemde merkez kabul edilen şehir, M.Ö 25'te Roma İmparatorluğu’na katılmıştır. Bizanslılar zamanında bir ara sürgün yeri olmuştur. Emeviler zamanında birkaç kez İslam ordularının saldırısına uğramış, ancak kaleyi ele geçirmek mümkün olmamıştır.

Çankırı ve çevresi, 1071 Malazgirt zaferinden sonra Danişmendliler tarafından ele geçirilmiştir. 1101'de Selçuklular’ın Malatya'da tutsak edip Niksar kalesine kapattıkları Antakya hükümdarı Bohemond'u kurtarmak amacıyla, İstanbul'dan yola çıkan Raymond de Toulouse komutasındaki Haçlı Ordusu, Ankara'yı aldıktan sonra Çankırı'ya yönelmiş ama kaleye girememiştir. Haçlı Ordusu, Amasya yakınlarında Selçuklu ordusuyla karşı karşıya gelmiş ve bozguna uğramıştır. Sonraları 1134'te Bizans İmparatoru Ioannes Komnenos şiddetli çarpışmalar sonucunda kaleyi ele geçirmiştir. Fakat, Komnenos döner dönmez, Danışmendliler kenti geri almıştır. Daha sonra yöreye Selçuklular egemen olmuş, I. Murat zamanında da Çankırı ve çevresi Osmanlı topraklarına katılmıştır. Timur, 1402'de Çankırı'yı eski sahiplerine vermiş, ancak 1. Mehmet 1439'da geri almıştır.

Devamını Oku

Çankırı ile İlgili

Çankırı Nerededir?

Orta Anadolu'nun kuzeyinde, Kızılırmak ile Batı Karadeniz ana havzaları arasında yer alır. Çankırı’nın komşuları batıda Bolu, kuzeybatıda Karabük, kuzeyde Kastamonu, doğuda Çorum ve güneyde Ankara ile Kırıkkale'dir. Denizden yüksekliği 730 metre olan kent, 7388 kilometrekarelik bir alana sahiptir.

Çankırı’ya Nasıl Gidilir?

Çankırı’da ulaşım, iki anayol ağı ve bunlara bağlı yollarla yapılmaktadır. Kuzey-güney yönünde İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Ankara-Çankırı-Kastamonu-İnebolu yolu; batı-doğu yönünde ise Çerkeş-Ilgaz tarafında yer alan ve Çankırı il sınırları içinde 105 km’lik bir uzunluğa sahip E-80 yoludur.

Devamını Oku

Çankırı’ya Ne Zaman Gidilir?

Çankırı'da genellikle İç Anadolu ya özgü iklim etkisi görünmektedir. Çankırı Merkez, Ilgaz ve Yapraklı ilçelerinde kışlar yağışlı ve soğuk, yazlar kurak ve sıcak geçer. Her mevsim yağış olmakla birlikte en çok kış ve bahar aylarında görülür. Çerkeş İlçesi’nde ise kışlar soğuk, yazlar serin geçer. En fazla yağış Yapraklı’da görülür. Yıllık ortalama sıcaklık 9-12 derece civarındadır. Yıllık yağış miktarı metrekare başına 392-538 kilogram arasında değişmektedir. İl bazında görülen en yüksek ve en düşük sıcaklık değerleri 41.8 ve –30.7 derecedir. Yılın neredeyse 120-130 günü don görülür. Çankırı’nın merkezinden, güneye doğru gidildikçe iklim ve bitki örtüsünde değişiklik ve zayıflama görülmektedir.

Çankırı’da Nerede Kalınır?

Çankırı’nın merkezinde 2-3-4 yıldızlı otel seçenekleri bulunmaktadır. Ayrıca Ilgaz Dağı çevresinde Turizm İşletmesi Belgeli oteller mevcuttur. Bunlar eski ama temiz otellerdir. Çankırı’nın mistik ve tarih kokan havasını yaşamak isteyenler ise butik otelleri tercih edebilirler. 
Birçok konaklama seçeneği sunan Çankırı şehrinde Çankırı Koç Oteli, Çankırı Büyük Otel, Sim Prestige Oteli, Ilgaz Akbak Tuz Otel, Andinata Otel Şekerler Termal gibi konaklama tesislerinde kalınabileceği gibi Ilgaz Doruk Otel, Kurşunlu Termal Otel, Ilgaz Armar Otel, Yıldıztepe Ilgaz Otel, Ilgaz Derbent Otel gibi belediye belgeli tesislerde de kalabilrsiniz.  Kültürel, tarihsel ve doğal zenginlikleri ile ünlü bir İç Anadolu şehri olan Çankırı’da bulunan bu oteller misafirlerine farklı konaklama fiyatları sunmaktadır. Yıldızlı oteller ve lüks konaklama otelleri fiyat olarak diğer kategorilerde yer alan konaklama otellerinden daha fazla fiyat verebilmektedir. Çankırı otellerinin gecelik fiyatları 150 ile 350 TL arasında değişmektedir. Çankırı'nın kayak merkezi ile ünlü Ilgaz'da konuklarını ağırlayan Ilgaz Doruk Otel'de konaklamanız boyunca, kayak merkezinin 1.000 metre uzunluğunda telesiyejini ve 1.400 metre uzunluğunda teleskisini kullanabilirsiniz.

Çankırı’da Gezilecek Yerler

Çankırı; camileri, türbeleri, milli parkları, yaylaları ve mağaraları, müzeleri ve ören yerleriyle yıl boyunca yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Çünkü Çankırı'nın tarihi Neolotik devirden yani MÖ 7000-5000 yıllarından bu yana kesintisiz bir şekilde varoluşunu sağlayabilmiştir. Özellikle tarihi sırasıyla Hitit, Frig, Kimmer, Pers, Büyük İskender, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişment, Candaroğlu ve Osmalı İmparatorluğu dönemlerinde önemli bir yerleşim yeri olagelmiştir. Aynı zamanda sağladığı doğal güzelliği ile gezginlerin ziyaret etmek isteyecekleri yerlerin arasında gelmektedir.

Çankırı’da Gezilecek Yerler

Yüzyıllardır süregelen tarihî ve kültürel yapısı ile, geleneksel konukseverliği ile ve doğal güzellikleriyle Çankırı; şehirden uzaklaşmak isteyenler için ideal bir yer olma özelliği taşır. Taş Mecit, Ilgaz Dağı, Tabiat Anıtları, Çankırı Müzesi, Ulu-Sultan Süleyman Cami ve Tuz Mağarası gibi gezmeniz gereken birçok yer mevcuttur. Adını andığımız yerler ile ilgili detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Çankırı İçi Ulaşım

Çankırı'da şehir içi ulaşımı çok gelişmiştir. Özellikle 2015’te yenilenen otobüs ve minibüslerle, Çankırı’nın bütün ilçelerine sorunsuz ulaşım mümkündür. Çankırı şehir içi ulaşımında kullanılan erguvan renkli 22 adet otobüs ve minibüs bulunuyor. Halk otobüslerinin içine ve dışına yerleştirilen kamera sistemi ile şoför, yol durumu, yolcuların konumu ve araç içi durumu monitörden takip edebiliyor. Otobüslerin içinde bulunan ekranlardan ise vatandaşlar, belediyesinin duyuruları izlenebiliyor. Otobüslerde GPS ve araç takip sistemi de bulunmakta. Halk otobüslerinde kullanılan kartlı sistemde kartlara dört ayrı noktadan yükleme yapılabiliyor. Şehir içi ulaşımda otobüsleri kullanmak isteyen vatandaşlar, Yeni Cami karşısı, Uluyazı, yeni hastane ve Belediye altında bulunan gişelerden kartlarına para yükleyerek otobüslere binebilirsiniz. Yarım saat içerisinde kullanacağınız ikinci otobüste ücretsiz seyahat edebilirsiniz. Otobüslerin nerede olduğu bilgisine ASİS Akıllı Bilet uygulamasının android işlemci telefonlarda kullanılabilen uygulaması ile mobil ortamdan erişebiliyor.

Çankırı Mutfağı

Ağırlıklı olarak buğday ve buğday ürünlerinin yer aldığı Çankırı yöresel yemekleri, Orta Anadolu yemeklerinin özelliklerini taşımaktadır. Çankırı’da yerel halk tarhana, keşkek, bulgur, yarma gibi yiyecekleri kendisi üretir. Bunların yanı sıra sucuk, kıyma, kavurma, fasulye, biber, patlıcan, konserve, reçel gibi ürünler de halkın emek vererek ürettiği diğer ürünledir. Çankırı’nın yöresel lezzetleri, hamurdan bükme, cızlama, gözleme, mantı, tatar böreği, çullama, pıhtı gibi hamur işleridir. Bunları genellikle sac, tava ve fırında pişirirler. Tatlı seçenekleri ise çekme helvası ve baklava olarak sayılabilir.

Popüler restoranlar

Hacı Ali Restoran:Yemek ve kebap çeşitleri açısından çok zengin bir mekândır. Lezzetli ikramlarla daha sipariş gelmeden doyuyorsunuz. En güzel sürpriz ise finaldedir. Yemekten sonra dondurmalı sıcak irmik helvası ikram ediyorlar.

Sarı Kahve:Çok zengin bir kahvaltı menüsüne sahiptir. İşletmeciliğini Çankırılı bir ailenin yaptığı mekânda, her şey organiktir. Doğal köy yumurtası ve ev yapımı reçelleri mutlaka tatmak gerekiyor.

Eyüpoğlu Kebap:Lezzetli etleri ve kaliteli servisiyle şehir merkezinde gidilecek en iyi seçeneklerdendir. Kebapları ve işkembe, paça çorbaları özellikle tavsiye ediliyor.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın %7-10’u arasındadır. Bazı mekânlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Çankırı’da Alışveriş

Çankırı’dan dönmeden alınacak ilk hediyelik eşya “tuz lambası”dır. Kaya tuzunun içine lamba yerleştirilerek yapılan ve değişik şekillerde satılan lambalar, “negatif iyon”yayarak bulundukları mekânın hava kalitesini arttırırlar. Doğal bir negatif iyon jeneratörü olan lambalar gerçek anlamda “Havanın Vitamini”dirler. Çankırı’da ayrıca yerel halkın el işi örneklerinden, yaren giysili biblo bebeklerden, ahşap işçiliğinin en güzel örnekleri olan çeşitli biblolar, bir çeşit ayakkabı çeşidi olan çarık ve ipek böceği kozasına şekil verilerek yapılan yaka çiçekleri, nişan tepsileri, çanta ve toka gibi ürünlerden alabilirsiniz. Çankırı’nın meşhur “Bakırcılar Çarşısı”nda, başta Çankırı ibriği olmak üzere, sini, tas gibi bakır eşyalar da satılmaktadır.

Çankırı Gece Hayatı

Çankırı’nın en önemli gece eğlencesi, “yaran meclisleri”dir. Kökeni Orta Asya'ya dayanan ve her biri 24 Oğuz boyunu temsil eden 24 yaranın oluşturduğu yaran meclislerinde, yöreye özgü adetler sergileniyor. Anadolu'da esnaf örgütlenmesi şeklinde kurulan ve kış gecelerinde bir araya gelen esnafın mesleki dayanışma içerisinde çırak, kalfa ve usta şeklinde oluşturduğu yaran meclisleri; cumartesi günleri akşam ezanı ile birlikte toplanıp, sabah namazına kadar devam eden renkli etkinliklerin yaşandığı meclisler olarak dikkat çekiyor. Tekerlemelerle çırakların ağız çabukluğu ve dil sürçmelerini önlemek, hizmet ettirilerek gurur ve kibirle mücadele yanında, orta oyunları ve yöresel yaran müzikleri ile şenlenen yaran meclisleri, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ndedir. Bunun dışında turizm amaçlı gidenler, kaldıkları otellerin barlarında zaman geçirebilirler.

Çankırı Festivaller

Şabanözü Geleneksel Kültür Sanat ve Güreş Festivali (Haziran)

Yapraklı Yayla Kültür ve Turizm Festivali (Haziran)

Çavundur Kaplıca Şenlikleri (Temmuz)

Keşkek Şöleni (Temmuz)

Kaya Tuzu Karatekin Festivali (Ağustos)

Kurşunlu Bal Şöleni (Ağustos)

Çerkeş Kültür Festivali (Ağustos)

Çankırı İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Çankırı Belediyesi: 0 376 212 14 00

Çankırı Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 1oC
    • Şub 1oC
    • Mar 5oC
    • Nis 11oC
    • May 15oC
    • Haz 19oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 17oC
    • Eki 11oC
    • Kas 6oC
    • Ara 1oC

Kısa Kısa

Nüfus: 180.950 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün