Cakarta Hakkında Bilinmesi Gerekenler

jakarta-1948146_960_720.jpg
 

Cakarta, Java adasının kuzeybatısında bulunan Endonezya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Cakarta, ülkenin ekonomik, kültürel ve politik merkezi ve yalnızca Endonezya'da değil, bir bütün olarak Güneydoğu Asya'daki en kalabalık şehirdir. Cakarta'nın gurbetçiler arasındaki takma adı Big Durian’dır.

Kent, yoğun trafik ve yüksek düzeyde kirlilik ile tanınmasına rağmen heyecan verici bir gece hayatı ve canlı alışveriş alanları ile doludur. Ayrıca Endonezya kültürünün farklılığı, Cakarta'yı sevmenize neden olacaktır.

Cakarta'da, havaalanında hizmet sunan taksi şoförlerini bir kez geçtikten sonra, yerli halkla gerçekten buluştuğunuzda, insanlar samimi, misafirperver ve yardımsever bir şekilde sizi karşılayacaktır.

Burası, Endonezya'nın en gelişmiş şehri olduğu için sanayi merkezi ve hükümet merkezi olarak tanınır. Fakat bu sıfatların hakkını verebilmek için tüm şehir halkı çok uğraşmaktadır. Büyük toplu taşıma sistemleri trafiği hafifletemediği için yoğun saatlerde anayollar dolu olur. Nüfus için barınma da bir sorun oluşturmaktadır.

Bütün bunlar, başlangıçta biraz korkutucu olmakla birlikte Asya'nın en heyecan verici, en hareketli küresel kentlerinden birinde vakit geçirirken pek çok şey keşfedebilirsiniz. Cakarta'da, yeşil parklardan tarihi merkezlere, kozmopolit alışveriş, merkezlerinden Güneydoğu Asya'daki en canlı gece hayatına kadar çok şey vardır.

Şehrin tarihçesine baktığımızda, Sunda Kelapa Limanı’nın tarihi 12. yüzyıla dayanıyor. Buraya gelen ilk Avrupalılar, Portekizlilerdi. Kontrol hala yerlilerin elindeydi ve 1527'de şehir Müslüman bir prens olan Fatahillah tarafından fethedildi. Şehrin adını Cirebon'dan Cayakarta olarak değiştirdi.

Bununla birlikte, 16. yüzyılın sonunda Hollandalılar Jan Pieterszoon Coen önderliğinde liman kentini hemen hemen eline almış ve 1619'da rakip bir İngiliz kalesinin yıkılması Java adasında tutunmasını sağlamıştır. Hollanda fethinden sonra eski Cayakarta limanını yıkıldı ve şehir kasaba planlaması gözetilerek, kale ve kanal gibi yapılarla Hollandalı tarzı ile yeniden inşa edildi. Batavia adı altında, yeni Hollanda kenti Doğu Kraliçesi adıyla anılmaya başladı.

Bu zamanlarda şehir Hollandalı Doğu Hint Adaları Ticaret Şirketi'nin merkezi olarak gelişiyor ve yoğun bir şekilde büyüyordu. Düzenlemeyi ve kontrolü sağlamak için, Hollandalılar Javalıların kentin duvarlı kesiminde yaşamasını yasakladı; ticarette bulunan göçmenleri, ticari duvarlı şehri kanalıyla geçmeye teşvik etti. Ayrıca, Hollanda'nın Malacca'yı fethinden sonra, Malacca'dan gelen Portekizli insanların önemli bir kısmı Batavya'ya esir olarak alınmış ve "Kampung Tugu" olarak adlandırılan alanda yaşamıştır.

1795'de Hollanda, Fransa tarafından istila edildi ve işgal edildi. 17 Mart 1798'de, Fransa'nın uydu devleti olan Batavya Cumhuriyeti hem VOC borçlarını hem de varlıklarını devraldı. Ancak, 26 Ağustos 1811'de, Lord Minto liderliğindeki bir İngiliz seferi, Jakarta'daki Fransız / Hollanda birliklerini mağlup ederek kısa bir kurtuluşa ve ardından İngilizlerin Endonezya tarafını yönetmesine karar verildi. 1815'de Viyana Kongresi'nden sonra Endonezya resmen İngilizlerden Hollanda hükümetine teslim edildi.

Cakarta ismi 1942'de Japonlar tarafından ele geçirildiğinde Cayakarta'nın kısa bir formu olarak kabul edildi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Endonezyalılar bağımsızlığını bugünün Merdeka Meydanı olan Koningsplein'de ilan etti. Endonezya bağımsızlığı İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra başlamıştır ve sivil halk saldırıdan sonra kısa bir süre Yogyakarta'ya geçmiştir. Savaş ise 1949 yılına kadar sürdükten sonra Hollanda, Endonezya'nın bağımsızlığını kabul etti ve şehri yeniden teslim etti ve Cakarta Endonezya'nın başkenti oldu.

Bağımsızlıktan bu yana Cakarta'nın nüfusu hızla arttı, göçmenlerin şehre zenginlik arayışıyla girmesi nedeniyle daha da katlandı. Kentin resmi adı Daerah Khusus’tur. Bu ad, "Özel Başkent Bölgesi" anlamına gelmektedir. Şimdilerde kent, büyüleyici yapısı, derin ve farklı kültürlerden etkilenmiş tarihi, mimarisi ve kültür değerleriyle pek çok turisti kendisine çekmektedir. Siz de bu şehrin bir parçası olmak ve Endonezya’da farklı deneyimler yaşamak isterseniz başkente rahatlıkla seyahat edebilir ve Asya’nın güzelliklerini keşfe çıkabilirsiniz.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=O_XEb45TuDY