Erciyes Genel Bilgiler / Rehber

Erciyes Dağı Kayseri'nin simgesi olup, Kayseri'nin 25 kilometre güneybatısında yer alan ovaların yanında yükselmektedir. 3917 metre yükselen ve en son MÖ. 253 yılında patlamış olan 30 milyon yıllık büyük kütleli bir sönmüş volkandır. Türkiye'nin beşinci, İç Anadolu’nun ise en yüksek dağıdır.
 
Yapılan araştırmalara göre bugünkü dağ ve çevresi denizle kaplıydı. Zamanla yer kabuğunda oluşan çatlaklar nedeniyle kara parçaları oluşup göl halini almış. 15 milyon yıl önce gölde volkanik patlamalar oluşmuş ve gölün ortasında bugünkü Erciyes’ten 400 metre daha yüksek, koni şeklinde bir dağ oluşmuştur. Kraterden fışkıran lavlar dağın 100 km ötesine kadar fışkırarak kül yığınları oluşturmuş ve Kayseri'nin çevresindeki taş ocaklarının, Göreme çevresinde peribacalarının oluşmasına sebep olmuştur.
 
Dağ daha sonra uzun bir süre sessizlik dönemine girmiştir. Çevresindeki sular çekilmiş ve büyük bir kara parçası oluşmuştur. Bundan yaklaşık 2,5 milyon yıl önce dağ tekrar faaliyete geçmiş, bu volkanik patlamanın sonucunda da Ali Dağı, Yılanlı Dağı, Beşparmak Dağları oluşmuştur. Bu olaydan sonra Erciyes buzul çağına geçmiş ve dağı kalın bir buzul tabakası kaplamıştır. Zamanla bu buzullar sadece kuzey bölümünde kalmış ve tabakanın geriye kalan kısmı erimiştir.
 
Ünlü gezgin Strabon, dağın zirvesinin her zaman karlı olduğunu ve açık bir günde dağın zirvesinden Karadeniz ve Akdeniz’in göründüğünü yazmıştır. Dağın tepesinde her zaman kar ve duman bulunmaktadır.
 
Erciyes artık "sönmüş bir volkan, ihtiyar bir yanardağ" olarak adlandırılmaktadır. İlk oluşumundan itibaren 400 metre kaybettiği düşünülmektedir.
 
Dağın doruğunda Bizans rahiplerinin inzivaya çekildiği mağaralar bulunmakta, günümüzde kötü havalarda dağcıların sığınağı olarak kullanılmaktadır. Dağın doruklarında iki tepe bulunmaktadır. Bunlardan biri 3917 metrelik büyük Erciyes, ikinci tepeyse bunun batısında yer alan Safrakaya Tepesi ya da Küçük Erciyes diye bilinmektedir. Küçük Erciyes’in yüksekliğiyse 2700 metredir.
 
Kuzey yamaçlarında yükseklikleri 2200-2700 metre arasında değişen birçok volkan tepeleri bulunmaktadır. Bunlar Beleşma, Yılbant, Karasığır, Lifas, Kepez ve Kefelik tepeleridir.
 
Erciyes hakkında yaygın efsaneler vardır. Bunlara örnek olarak Çiş Hatun Efsanesi, Keres ile Aslı ve Ak Gelin Efsanesi verilebilir. Ziyaret etmeden önce bu efsaneleri okursanız bu doğa harikasına bambaşka bir açıdan bakabilirsiniz.
 
Türkiye'nin Alpleri olarak anılan ve turizm alanında hızla ilerleyen Erciyes’in heybetli ve büyüleyici görüntüsü halk arasında “patladıkça dağlar doğuran dağ” olarak anılmasına neden olmuştur. Hafızalardaki bir diğer adı ise "uzaklaştıkça yakınlaşan, yakınlaştıkça uzaklaşan dağ"dır.

Erciyes, aynı zamanda Türkiye'nin gelişen kayak merkezlerinden biridir. 2150 metrelik yükseklikte kış sporu tesisleri yer almaktadır. Erciyes Kayak Pisti dünyanın en iyi kayak pistlerinden biridir. Dağın doğu tarafında 2100 - 2900 metre yükseklikte yer alan Tekir Yaylası bir kış sporu merkezidir. Burada 100 yataklı bir dağ evi ve ayrıyeten 100 yataklı bir otel bulunmaktadır. Yüksekteki başlıca yol Tekir Yaylası üzerinden geçen Kayseri Develi yoludur.
 
Dağda 2000 kişilik ücretsiz piknik alanları ve yaz kış mangal yapılabilen mekanlar bulunmaktadır. Dağın kuzey yamaçları 1500 - 1600 metreye kadar bağ ve bahçelerle doludur. Bu alan özellikle de günübirlik ziyarete gelmiş olanların gözdesidir. Pistin ilk 1500 metrelik bölümü gece kayağı için ışıklandırılmıştır.
 
Kayak mevsimi 1 Kasım – 1 Mayıs tarihleri arasında sürmektedir. 6 aylık bu uzun bir sürede ise dünyanın dört bir yanından profesyonel ve acemi kayak sporu yapanlar tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıyeten çok az yerde rastlanan toz kar Erciyes Dağı’nda bulunmaktadır. Dağa çok sayıda teleferik hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca kayak merkezine çıkışlar asfalt yoldan olmakta ve devamlı yol açım çalışmaları yapılmaktadır. 1250 kişi kapasiteli telesiyej, 1500’er metre uzunluğunda 2 teleski ve 3 adet baby-lift mevcuttur.
 
Yazın yapılan aktiviteler ise açık hava, sessizlik, huzur ve vahşi doğa etrafında şekillenmektedir. Özellikle dağ yürüyüşünü sevenler için bulunmaz bir trekking fırsatı sunmaktadır. Dağcılar burada hem kaya hem de buzul olarak iki ayrı tırmanış yapmaktadırlar. Yaz tırmanışları mayıs ve ekim ayları arasında yapılmaktadır.
 
Bunun yanı sıra Erciyes’te serbest uçan ve ayakla iniş yapılan parasailing denilen spor için gerekli ekipmanlar, eğlenceli uçurtma şenlikleri, at sırtında gezinme fırsatı, çadır ve karavan imkanları bulunmaktadır.

Erciyes’e Nasıl Gidilir?

Erciyes Dağı, Kayseri Erkilet Havalimanı’na 27 kilometre uzaklıktadır. Havaalanına vardıktan sonra birçok ulaşım imkanı bulunmaktadır. Genel olarak taksi veya şehir merkezinden düzenli olarak kalkan minibüsler tercih edilmektedir. Taksi 75 TL civarı tutmaktadır. Eğer uygun bütçeli bir ulaşım tercih ediyorsanız minibüs önerilmektedir.
 
Kendi aracınızla gidiyorsanız, düzenli olarak yapılan asfalt çalışmalarından dolayı rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
 
Tren ise alternatiflerden bir tanesidir. Kayseri Tren İstasyonu’na vararak ulaşımınızı kolaylaştırabilirsiniz. Kayseri’den ulaşım ise minibüs veya otobüs seferleri ile düzenlenmektedir.

Erciyes ile İlgili

Erciyes Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa