Cefalu Genel Bilgiler / Rehber
Cefalu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Cefalu, İtalya’da bir balıkçı kasabasıdır. Mütevazı bir karaktere sahip olan sahil beldesi, tarihinde dikkate değer dönemler yaşamıştır. İtalya’da deniz tatili için tercih edilen başlıca yerlerden biri olan Cefalu’da 14.000’e yakın kişi yaşamaktadır. Kayalıklar üzerindeki pitoresk tarihî kenti, Norman Katedrali ve kumlu plajları Cefalu’nun dikkat çeken özellikleridir. Çeşitli ve renkli bir yapıya sahip olan tatil beldesi Cefalu’da turizm önemli bir endüstridir.
Bölge Norman, Bizans, Arap, İspanyol ve sonunda İtalyanların ilgi odağı olmuştur. Kasaba tarihte, Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşünün ardından Bizans İmparatorluğu denetimine geçmiştir. 858 yılında ise Arapların yoğun kuşatma faaliyetleri sonucunda eline geçmiş, iki yüz yıl boyunca Sicilya Emirliği’ne bağlı kalmıştır. 1063 yılında Normanlar bölgeyi zapt etmiş, Sicilya kralı II. Roger 1131’de köyü ücra köşesinden limana doğru taşımış ve günümüzdeki katedralin inşasına başlamıştır. Bölge bu dönemde hala Arap ve Bizans Rumları tarafından ikamet görmüştür. 13. yüzyıl ile 1451 yılları arasında feodal bir yapıda kalan Cefalu, daha sonra Cefalu Piskoposluğu haline gelmiştir. İtalyan birliğinin kurulması için başlayan hareket Risorgimento sırasında ise Cefalu 1861 yılında İtalya Krallığı’nın bir parçası haline gelmiştir.
Orta Çağ kasabası Cefalu, meydanları, sokakları, bal rengi taş binaları, Arap-Norman mimari şaheserlerinin yanı sıra Sicilya’nın en iyi sahillerinden biridir. Balıkçı tekneleriyle dolu küçük limanıyla Cefalu, tatil köylerinde dinlenmek, akşam yürüyüşlerine çıkmak ve uzun kumlu plajlarda güneşlenmek için oldukça elverişli bir İtalyan tatil beldesidir.
Cefalu Nerededir?
Cefalu, Güney Avrupa’da İtalya Yarımadası üzerinde yer alan İtalyan Cumhuriyeti’nin yarı-özerk bölgesi ve Akdeniz’in en büyük adası Sicilya’da yer almaktadır. Sicilya’nın Palermo ilinin bir kasabası olan Cefalu, Sicilya’nın kuzeyinde Tiren Denizi kıyısında, il başkentinin 70 kilometre doğusunda ve Messina’nın 185 kilometre batısında konumlanmaktadır.
Cefalu’ya Nasıl Gidilir?
Cefalu, Palermo’daki Falcone–Borsellino Havalimanı’na yakın bir konumda yer aldığından dolayı ulaşım için avantajlıdır. Palermo’dan Cefalu’ya tren ile ulaşılabilmektedir. Cefalu’daki istasyon tarihî merkeze ve plajlara yürüme mesafesindedir. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürmektedir. Cefalu’nun tren ile ayrıca Milazzo ve Messina'ya da bağlantısı bulunmaktadır. Trenler sık seferlerle hizmet vermektedir.
Cefalu’ya ulaşmanın yollarından bir diğeri ise otobüstür. Kasabanın Castelbuono ve Palermo ile günde birkaç kere otobüs seferi bağlantısı bulunmaktadır. Palermo-Cefalu arası gene trendeki gibi yaklaşık 1 saat sürmektedir.
Cefalu’da Görülecek Yerler
1131 yılında yapımına başlanan Duomo di Cefalù (Cefalu Katedrali), Cefalu’nun plajlarından sonra gelen, tarihî bölgedeki cazibe merkezlerinden biridir. Katedralin içi, 12. yüzyılda Bizans sanatçıları tarafından mozaikle dekore edilmiştir. Bu göz alıcı mozaikler, Sicilya'nın en önemli varlıklarından biridir. Katedral, UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı içinde yer alan Monreale ve Cefalu’nun Arap-Norman Palermo ve Katedralleri adlı dokuz yapısından birisidir. Norman mimari tarzında inşa edilen yapı, uzaktan bakıldığında Orta Çağ kentinin siluetini meydana getiren önemli bir unsurdur. Katedral, bölgedeki Norman varlığının önemli bir kanıtı niteliğindedir.
Salita Saraceni üç katlı şehir surlarının arasından dolanan, La Rocca’nın tepesine 30 ile 45 dakika arasında bir süreyle tırmanılmasını sağlayan devasa bir merdivendir.
La Rocca adı verilmiş olan uçurum ise şehir merkezinden yükselen bir kayalıktır. Tırmanmaya değer bir kayalık olan Rocca, ziyaretçilerine muhteşem bir manzara sunmaktadır. Tepenin zirvesinde eski surların çeşitli parçaları ve yeniden inşa edilmiş siperler de görülebilmektedir. Rocca’daki MÖ 4. yüzyıla tarihlenen Tempio di Diana (Diana Tapınağı) ise genç âşıkların kaçamak noktasıdır.
Kültürel gezi güzergâhının önemli bir parçası olan Cefalu’nun şehir müzesi Museo Mandralisca, parlamenter, arkeolog ve doğal tarih tutkunu Baron Mandralisca (1809-64) tarafından toplanan koleksiyonu sergilemektedir. Küçük ve özel mülkiyet olan Müze’de oldukça solmuş Arap çömlekleri ve Yunan seramiklerinin yanı sıra İtalyan Rönesansı’nın en karakteristik eserlerinden biri olan Antonello da Messina’nın 1465’te yaptığı Bilinmeyen Adam Portresi (Ritratto di un uomo ignoto) de izlenebilmektedir. Bilinmeyen Adam Portesi esrarengiz sırıtışa sahip bir adamı tasvir etmektedir. Eser, Baron tarafından derme çatma bir dolap kapısı olarak kullanılırken keşfedilmiştir.