Mahmutbey Camii, Kastamonu’da bulunan ve Candaroğulları Beyliği döneminden kalmış olan tarihî bir camidir. 1366 senesinde inşa edilen tarihî caminin içi tamamen ahşaptan meydana gelir. Hiçbir şekilde metal çivi ve aksam kullanılmaması özelliği ile Türkiye’deki ender örnekleri arasında bulunan Mahmutbey Camii’ni görmek isterseniz sarımsak cenneti Kastamonu’ya bir gezi yapabilirsiniz. Çevreyi iyice gezmek ve daha çok yeri görmek isterseniz bahar ve yaz aylarını tercih etmek için sizin için daha iyi olabilir.

Kastamonu Mahmutbey Camii

Mahmutbey Camii Hakkında Bilgi

Ahşap sanatının çivisiz şaheseri olarak bilinen Mahmutbey Camii, sahip olduğu ahşap işçiliği ve süsleme sanatı ile gidenleri kendine hayran bırakmayı başaran küçük ve şirin bir yapıdır. Candaroğulları Beyliği’nin hükümdarı olan Emir Mahmut Bey’in isteği ile yapılmıştır.
Yapının işçiliği ve süslemeleri kadar ilgi çeken ve en önemli olarak kabul edilen parçası ise giriş kapısıdır. Öyle ki, Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan bu kapı herhangi bir aşınma ya da bozulma yaşamasın diye Kastamonu Etnografya Müzesi Liva Paşa Konağı’nda korunurken, yerine replikası olan bir eser takılmıştır. Şu an caminin kapısı olan eser ise yine Kastamonu’nun en iyi ahşap oymacısı tarafından yapılmıştır.
Tarihe meydan okuyan ve özelliklerinden ödün vermeden günümüze kadar gelmeyi başaran eser, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yerini almıştır.
İbadet kısmının inşaatında hiç çivi ve benzer bir metal kullanmadan geçme tekniği ile birleştirilerek yapılan eserin herhangi bir yıkım geçirmeden tüm cazibesi ile ayakta durması da hayranlık uyandıran bir diğer özelliğidir. Yapıyı benzerlerinden ayıran diğer nokta ise çok nadir görülen alçı mihrabıdır. Yapının dış duvarları ise moloz taştan yapılmıştır.

Mahmutbey Camii Çevresinde Gezilecek Yerler 

Yapım tekniği, görselliği ve tarihi ile gidenlerin büyük beğenisini toplayan Mahmutbey Camii’ni gezdikten sonra diğer yerleri ile de gönlünüzü fethedecek olan Kastamonu’yu turlamanızda fayda var. Tarihin en eski şehirlerinden biri olan ve Antik Çağ’dan bu yana çok sayıda esere ev sahipliği yapan Kastamonu’yu seveceğinize eminiz.

Kastamonu Kalesi: Şehrin simgesi olarak bilinen ve Kastamonu’nun en yüksek tepesinde konumlanan kale, milattan sonra 12. asırda Komnenoslar tarafından inşa edilmiştir. Yapının iç kısımları tarih boyunca değişiklik ve onarımdan geçtiği için daha çok Türk mimarî izlerine rastlanır. Kale ziyaretiniz sırasında sarnıçlar, zindan, kaçış tünelleri ve Bayraklı Sultan olarak anılan türbe gezebilir, şehri panoramik olarak seyredebilirsiniz.

Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi: Kastamonu’ya ait pek çok bilgiyi bulabileceğiniz Liva Paşa Konağı, Kastamonu’nun en güzel sivil mimarî örnekleri arasında bulur. Günümüzde müze olarak işlev gören yapı, dönemin askerlik şubesi başkanı olan Mir Liva Sadık Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1997 senesinde ise turizme açık hale getirilmiştir. Müzenin giriş ücreti 5 Türk lirası. Müzekart’ınız varsa yılda 2 kere ve Müzekart+’ınız varsa sınırsız olarak ücretsiz geçiş yapabilirsiniz.

İsmail Bey Külliyesi: Candaroğulları Beyliği’nden kalan bir diğer eser de İsmail Bey Külliyesi olarak karşınıza çıkıyor. Kent merkezinde konumlanan bu külliye, Candaroğulları’nın son hükümdarı olan İsmail Bey’in isteği ile inşa edilmiştir. Yapının içerisinde cami, türbe, medrese, han, hamam ve kütüphane bulunur. Han ve medrese günümüzde turizm amaçlı yöresel mutfak ve el sanatları merkezi olarak ziyaretçilerini ağırlar.
Ayrıca Nasrullah Cami, Münire Medresesi, Çifte Hamam, Kastamonu Müzesi, Said Nursi Müzesi de gezebileceğiniz yerler arasında bulunuyor.

Mahmutbey Camii Gezisinde Neler Yenir? 

Kastamonu’nun en önemli eserleri arasında bulunan Mahmutbey Camii ziyaretiniz sonrasında şehrin diğer eserlerine de selam vermelisiniz. Bu gezi sonunda ise yorgunluğunuzu ve açlığınızı dillere destan Kastamonu lezzetleri ile dindirebilirsiniz. Sebze yemeklerinden salata çeşitlerine, çorbalardan tatlılara kadar herkesin damak tadına hitap edebilecek lezzetleri bulunan Kastamonu’da ilk olarak akla gelen yemek banduma ve mıklama oluyor. Ayrıca etli ekmek, paça, ala pilav, oğmaç çorbası, ekşili pilav, kuyu kebabı, simit tiridi, köle hamuru da tatmanız gereken damak çatlatan lezzetler arasında yerini alıyor. Tatlıyla yemeği zirvede bırakmak isterseniz üryani eriği hoşafı, çekme helva ve cırık tatlısı size göz kırpıyor olacak. Mahmutbey Camii çevresinde bulunan restoranlardan dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Cem Sultan Bedesteni: Hepkebirler Mahallesi, Nalburlar Çarşısı No:18, Merkez / Kastamonu
Telefon: (0366) 222 25 35
Münire Sultan Sofrası: Hepkebirler Mah. Mehmet Feyzi Efendi Cad. Münire Medresesi Girişi, Merkez / Kastamonu
Telefon: (0366) 214 96 66
Eflanili Konağı: Hepkebirler Mahallesi, İnönü Cd. No:3, Merkez / Kastamonu
Telefon: (0366) 214 11 18
Kurşunluhan Restoran: Hepkebirler Mahallesi, Aktarlar Çarşısı Kurşunluhan Hotel, Merkez / Kastamonu
Telefon: (0366) 214 27 37
Memis Etli Ekmek ve Pide Salonu: Merkez Mahallesi, Belediye Cad. No:3, Daday / Kastamonu
Telefon: (0366) 616 15 58

Mahmutbey Camii Ulaşım

Mahmutbey Camii Ulaşım 

Kasaba Köyü – Kastamonu Merkez’de bulunan camiye gitmek için farklı alternatifleriniz bulunuyor.
Otomobil: Özel aracınızla gidecek olursanız navigasyon desteği ve yön levhaları ile rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Dolmuş: Şehir merkezinden kalkan otobüs ve dolmuşlar ile camiye gidebilirsiniz.