Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) Akşehir’in sorgu hâkimi olan Rüştü Bey tarafından 1. Dünya Savaşı ilk çeyreğine denk gelen dönemde yaptırılmıştır

Rüştü Bey’in ilçede iki bina ile ilişkisi kurulmakta olup bu binalardan biri bugün müze olan Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) olup diğeri de 1904 yapımı Rüştü Bey Hanı’dır.

Rüştü Bey’in babası olan Mustafa Ağa’ya kayıtlı olan aynı parselli ev Rüştü Bey’in talimatı ile yıktırılıp, yerine sanatında ustalaşmış Türk ve Ermeni ustalar tarafından yapılan yeni binanın inşaatına başlanmıştır. Bir bodrum, bir de zemin katı olan konak ayrıca 2 kat çıkılarak tamamlanmıştır.

Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) Özellikleri

Konya ilimizin ilçesi olan Akşehir, kozmopolit bir yapıya sahip olması nedeni ile hayli karma bir kültür birikimine sahiptir. Bu özellik mimarî görüntüsüne de yansımış olup geleneksel tarzların çok dışında mimarî detaylara da rastlanmaktadır. Yazıya konu olan Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) özellikleri ile de geleneksel Türk mimarisinin dışına çıkan detaylara sahiptir.

15.11.1985 tarihinde Kültür Bakanlığı Yüksek Kurulu’nun 1569 sayılı kararı vesilesi ile tescil edilmiş olan Rüştü Bey Konağı, 1989 yılında kamulaştırılmış ve ardından 1992 yılında da onarımına başlanmıştır. Daha sonra konulan adı ile Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) özellikleri ile özgünlüğünü bugünlere taşımıştır.

Bodrum katı ve zemin üzerindeki iki kat ile kerpiç ve taş malzemeden oluşan ahşap taşıyıcılı ikiz ev planında yapılan konağın bir kısmında konağın sahibi olan Rüştü Bey, diğer kısmında da oğulları oturmuştur.

Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) Eserleri

İkiz planlı konağın giriş katında altı tane odası olup, yönetim ofisleri ile birlikte etnografik ve arkeolojik eserlerin saklandığı depo da bu katta yer almaktadır.

Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) eserleri konağın ikinci katından itibaren sergilenir. İkinci kat, arkeolojik eserlerin ziyaretçiler ile buluştuğu alandır. Konağın iki bölümünde de üç tane oda bulunup toplamda 6 tane oda mevcuttur. Eserler tarihî olarak tasnif edilmiş halde kendileri için ayrılan bölümlerde sergilenmektedir.

Üçüncü katta etnografik eserlerin teşhir edildiği salonlar yer almaktadır. Bu bölümün bir tarafında Nasreddin Hoca’nın fıkrası canlandırılırken, bir diğer odada sıra yarenleri canlandırılmaktadır. Bir yanda Akşehir geleneklerini yansıtan gelin odasının sergilendiği odalar, diğer yanda ise etnografik nitelikteki eserler teşhir edilmektedir.

Orta salonda 13. yüzyıl ahşap işçiliği eserlerinden olan Seyyid Mahmud Hayrânî Türbesi’nin kapısı ve Şeyh Eyüb Türbesi’ne ait sanduka ziyaretçiler ile buluşturulmaktadır.

Nasreddin Hoca Türbesi

Nasreddin Hoca Türbesi 1284 senesinde Akşehir’de vefat edip burada defnedilen Nasreddin Hoca’nın mezarının bulunduğu yapıdır. Mezar alanının çevresi, ilerleyen zamanlarda türbe haline getirilmiştir.

Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) Ulaşım

Akşehir; Konya’ya 135 kilometre, İstanbul’a 523 kilometre, Ankara’ya 260 kilometre, İzmir’e 430 kilometre mesafededir.

Otomobil: İstanbul’dan Bursa, Eskişehir, Bolvadin üzerinden, Ankara’dan Polatlı, Uzunbeyli, Yunak üzerinden, İzmir’den ise Uşak, Afyonkarahisar üzerinden Akşehir’e ulaşabilirsiniz.

Otobüs: İstanbul ve Ankara’dan Akşehir’e otobüs seferleri vardır. Konya merkezden gün içinde sıklıkla Akşehir’e otobüsler kalkmaktadır.

Uçak: İstanbul’dan Konya Havaalanı’na uçak seferleri vardır. Havaalanından Konya merkez 15 kilometre mesafededir. Konya’dan da otobüsle Akşehir’e ulaşabilirsiniz.

Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) Giriş Ücreti

Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) giriş ücreti öğrenci: Ücretsiz

Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) giriş ücreti sivil: Ücretsiz

*Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) giriş ücreti 2018 yılının nisan ayında güncellenmiştir.

Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) Eserleri Ziyarete Açık Gün ve Saatler

Yaz Dönemi : 09.00 – 19.00

Kış Dönemi : 08.00 – 17.00

*Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) ziyarete açık gün ve saatler 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.

Akşehir Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (Rüştü Bey Konağı) İletişim

Adres: Selçuk Mahallesi, Ulucami Caddesi, Akşehir / Konya

Telefon: 0 (332) 812 69 81