Karatay Medresesi

karatay-medresesi-museum.jpg

Konya’da görülmesi gereken bir diğer önemli tarihi eser Karatay Medresesi’dir. Selçuklu Dönemi’nden günümüze kadar gelen Karatay Medresesi Konya’nın Karatay ilçesinde bulunmaktadır. Emir Celaleddin Karatay tarafından yaptırılan medresenin mimarı bilinmese de yapımı 1251 yılında tamamlanmıştır. Sille taşından inşa edilen medrese tek katlıdır. Selçuklu döneminde hadis ve tefsir okutulmak üzere inşa edilmiş olan Karatay Medresesi yazı ve desenlerle süslenerek dönemin en güzel işçiliklerini sergilemektedir. 1955 yılından bu yana “Çini Eserler Müzesi” olarak hizmet veren medresekabartma ve çinileri ile ziyaretçilerini büyülemeye devam etmektedir. Turkuaz, siyah ve lacivert çinileri ile Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nin sanatını yansıtan Karatay Medresesi haftanın her günü ziyaret edilebilir. 

Karatay Medresesi, Konya ilinin Karatay ilçesinde yer alan bir Selçuklu dönemi mirasıdır. Dönemin en iyi mimari eserleri arasında bulunan Karatay Medresesi, günümüzde Çini Eserleri Müzesi olarak işlev görmektedir.

Sultan II. Keykavus döneminde Emir Celaleddin Karatay tarafından yaptırılsa da eserin mimarı bilinmemektedir. 1955 senesinden beri müze olarak kullanılan yapıda Selçuklu ve Osmanlı döneminin eserleri teşhir edilmektedir. Bu uygarlıklara ait fazlaca eseri Konya’da bulabileceğiniz gibi yöresel yemeklerle de gezinizi taçlandırabilirsiniz. Dönem mimarisini ve parçalarına ilginiz varsa Karatay Medresesi‘ni gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Karatay Medresesi

Karatay Medresesi Hakkında Bilgi 

Karatay Medresesi çinileri ile adından söz ettiren bir mekan olarak bilinir. 13. asır miraslarından olan Karatay Medresesi yapılış amacı nedir diye soracak olursanız, Selçuklular zamanında hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere inşa edilen bir kapalı medrese olduğunu söyleyebiliriz. Sille taşından yapılan medrese, Osmanlı döneminde de kullanılmış ve daha sonra 19. yüzyılda terk edilmiştir.

Mekan tek katlı ve tek kapılıdır. Yazı ve desenlerle süslü olan doğu yönündeki Karatay Medresesi taç kapısı, Selçuklu dönemi taş işçiliğinin elit örnekleri arasında sayılabilir. Kapıda ayrıca eserin yapımıyla ilgili kitabeler, hadisler ve ayetler yer alır. Karatay Medresesi duvarındaki çinilerin çoğu dökülmüş haldedir. Mozaik çinilerde kullanılan renkler genelde siyah, lacivert ve turkuvazdır.

Konya Karatay Medresesi planı, orta avlu örtülerek şekil kazanan ve kendine has gelişme gösteren medreseler arasında yer alır. Konya’nın kültür hayatında önemli yeri olan medrese, Mevlana döneminde derviş ve fakihlerinin buluşma yeri olarak da kullanılmıştır. Çini dekorundaki zenginlik ve zarifliği ile diğer medreselerden ayrılan Karatay Medresesi, planlı ve dengeli bir mimari eser olarak bilinir. Yerler gri ve beyaz renkten oluşur ve Ortaçağ Selçuklu Devleti’nin tarzı tamamen yansıtılır.

Karatay Medresesi Antalya’da da vardır. Ancak Antalya’daki mimari yapı bazı kaynaklarda Karadayı Cami olarak da geçer. Bu sebeple Karatay Medresesi denince aklınıza Konya’da bulunan ve ilçesinden adını alan medrese gelmelidir.

Karatay Medresesi Müze Eserleri 

Karatay Medresesi Çini Müzesi‘nde çiniler ve daha pek çok eseri inceleyebilirsiniz. Yapının güneyinde yer alan öğrenci hücrelerinin bulunduğu alanda Kubadabad Sarayı çinilerini, alçı süslerini, çini tabakları, kandilleri ve sırsız seramikleri görebilirsiniz.

Kubadabad Sarayı çinilerinin özellikleri haç, yarım haç, sekiz köşeli yıldız ve kare şeklinde olmaları ve lüster ya da sıraltı tekniği ile yapılmış olmalarıdır. I. Alaeddin Keykubat’ın emri ile yaptırılan Kubadabad Sarayı daha sonra kendi kaderine terk edilmiştir. Yeri tam olarak bilinemediği için 1949 yılında dönemin Konya Müze Müdürü Zeki Oral’ın uzun araştırmaları ve incelemeleri sonucunda ulaşılabilmiştir.

Eyvanda ise Selçuklu dönemine ait çini kalıntıları, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait seramikler teşhir edilmektedir. Kubbeli salonda inceleyebileceğiniz eserler arasında Selçuklu dönemine ait cam tabak, çini parçaları, Beyşehir Eşrefoğlu Camii’ne ait tavan göbekleri ve Osmanlı dönemine ait seramikler vardır.

Karatay Medresesi Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri 

Karatay Medresesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Ziyaret Saatleri 

Yaz Dönemi (15 Nisan-2 Ekim): 09.00-17.00
Kış Dönemi (3 Ekim-14 Nisan): 09.00-17.00

Giriş Ücreti: 6 Türk Lirası. Müzekartınız varsa yılda 2 kere, Müzekart+’ınız varsa sınırsız olarak ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

KARATAY MEDRESESİ ADRES

Karatay Medresesi, Selçuklu, Ferhuniye, Konya, Türkiye.