Lukyanus Kitâbesi ve Atlı Kaya Kabartması

Lukyanus Kitâbesi ve Atlı Kaya Kabartması tarihî bir kalıntı olup Konya ilimiz, Beyşehir ilçesinin Fasıllar köyünde bulunur. Konya’da bulunan önemli tarihî miraslarımızdan birisidir.

Lukyanus Kitâbesi ve Atlı Kaya Kabartması

Lukyanus Kitabesi ve Atlı Kaya Kabartması Hakkında Bilgi 

Fasıllar köyünde bulunan en büyük anıtlardan biri olan Atlı Kaya Kabartması, Fasıllar Hitit Kaya Anıtı ilerisinde, yaklaşık 100 metre kadar doğu tarafında yer almaktadır. Dik bir kayaya oyulmuş eser, yerden 10 metre kadar yukarıda olup 1,85 metre boyunda bir kabartma ve nişten ibarettir. Kabartmada bir at resmedilmiştir.

Bu kaya alanında 1,80 metre genişliğinde bir zemin oluşturulup işlenen at kabartmasının sağında kemerli ve iki tane sütunu olan eyvan biçimli bir mezar veya anıt alanı olduğu düşünülen bir alan yapılmıştır. Kemerin üst kısmında Yunanca Lukyanus yazılmış, alt kısmına da İros progamiyc kelimeleri kazınmıştır.

Kabartmadaki atın kuyruğuna kadar gelen mesafe 1,65 metre olup, ön ayak- boyun yüksekliği 1,90 metre, bel yüksekliği ise 1,30 metredir. Büklümlü resmedilmiş kuyruğu 1 metre kadar olup atın tırnak genişliği de 18 santimetre kadardır.

Kişnediği görülen atın boğaz kısmında bir gerdanlık baş tarafında da gemi vardır. Sağ ön ayağı eşinme duruşunda olup yele kısmı da kabarıktır.

Sağ tarafta ise yerden biraz daha az yükseklikte 0,85’e 0,95 metre ebatlarında on satırdan oluşmuş bir yazıt bulunmaktadır. Lukyanus Kitabesi diye bilinen bu yazıt Yunanca yazılmıştır. Bu yazıtta henüz evlenmeden, hayli genç yaşta hayatını kaybeden bir süvarinin onuruna düzenlenecek at yarışları ilan edilmiş olup ayrıca bu yarışlarda uyulması gereken kurallardan da bahsedilmektedir. Anıtın tarihinin Roma İmparatorluğu dönemine denk geldiği düşünülmektedir.

2.000 Yıllık At Yarışı Kuralları Kitabesi 

Prof. Dr. Hasan Bahar, bu bölgedeki eserlere dair yaptığı bir açıklamada, bu anıtın Romalı bir at binicisi olduğunu, Lukyanus isimli binicinin erken yaşta ölümü sonrası da bu heykelin yapıldığını söylemektedir.

Üzerinde at kabartmalı heykelin bulunduğu bu kaya yöre halkı tarafından Atkaya diye de adlandırılmaktadır. Prof. Dr. Hasan Bahar, eserin 2.000 yıllık tarihe sahip olduğunu söylerken buranın bir hipodrom olduğunu, Lukyanus’un ise bir yarışçı olduğunu belirterek alanda yarış atlarının yetiştirilip yarıştırıldığını da aktarmaktadır. Ayrıca bölgede cirit ve atçılık faaliyetlerinin de yapılmış olduğu aktardığı notlar arasında yer almaktadır.

Kabartmanın yanında yer aldığını daha önce de belirttiğimiz hitabe ise içerdiği 10 satırda yer alan kurallar ile 2.000 yıllık at yarışı kuralları yazıtı olarak tarihe ışık tutar durumdadır.
 

2000 Yıllık At Yarışı Kuralları Kitabesi

Bu yazıtta yer alan kurallar şu anlamları ifade etmektedirler:

1) Bir at birinci olduysa başka yarışlara katılamaz.

2) Yarışmalarda birinci olan bir atın sahibi de yarışmaya tekrar diğer bir atı ile giremez. Şampiyon at sahibinin ikinci bir katılım hakkı olmaz.

Mevcut kurallar karşılaştırıldığında, bundan 2.000 yıl önce yapılan yarışlarda kazanmaktan ziyade sportmenlik ve centilmenlik konusunda hassasiyet gösterildiği görülmektedir.

Lukyanus Kitabesi ve Atlı Kaya Kabartması Ulaşım 

Bölge, Beyşehir ilçesinin Fasıllar köyünde bulunmaktadır. Konya’ya 72 kilometre, Beyşehir merkeze ise 21 kilometre mesafededir.

Otomobil: Konya’dan, Konya-Manavgat (D696) kara yolu takip edilerek Yazyurdu – Hüseyinler- Fasıllar yol ayrımından çıkılır. Tabelalar yardımıyla Fasıllar köyüne ulaşılır. Köyün girişinden önce sola, 100 metre sonra da sağa doğru dönerek ilerlemeniz halinde 1 kilometre sonra bölgeye ulaşabilirsiniz.

Otobüs: İstanbul ve Ankara’dan Beyşehir’e otobüs seferleri vardır. Konya merkezden gün içinde sıklıkla Beyşehir’e otobüsler kalkmaktadır. Bölgeye toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkün değildir. Dilerseniz Beyşehir ya da Konya merkezden araç kiralayarak bölgeye ulaşabilirsiniz.

Uçak: İstanbul’dan Konya Havaalanı’na uçak seferleri vardır. Havaalanından Konya merkez 15 kilometre mesafededir. Havaalanından ya da Konya merkezden araç kiralayarak bölgeye ulaşmak mümkündür.

Lukyanus Kitabesi ve Atlı Kaya Kabartması Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri 

Lukyanus Kitâbesi ve Atlı Kaya Kabartması’na giriş ücreti bulunmamaktadır. Burayı istediğiniz zaman istediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz.