Sahip Ata Vakıf Müzesi

Konya Meram ilçesinde yer alan Sahip Ata Vakıf Müzesi, tarihî Sahip Ata külliyesi içerisinde bulunmaktadır. Selçuklu ve Osmanlı devletlerine ait son derece özel eserlerin sergilendiği bu müze, bu iki devlet döneminde yapılan pek çok eseri ziyaretçileri ile buluşturmaktadır.

Sahip Ata Kimdir?

Sahip Ata Vakıf Müzesi konusunda bir yazı hazırlarken müzeye adını veren kişiden de bahsetmenin doğru olacağını düşünüyoruz. Bu neden ile Sahip Ata kimdir sorusuna da yanıt vererek yazımıza devam ediyoruz. Sahip Ata Fahreddin Ali, Anadolu Selçuklu Devletinin 13. asırdaki son iki çeyreğine gerçekten adını altın harflerle yazdırmış büyük bir devlet adamıdır. Selçuklu Devleti’nin 35 yıllık sürecinde vezir olarak hem siyasî hem de kültür ve sanat alanına adını yazdıran Sahip Ata’nın hayatına dair pek çok bilgi net olarak bilinmemektedir.

Yukarıdakilere rağmen devlet organizasyonunda bir süre çeşitli görevlerde hizmet verdikten sonra vezirlik sıfatına kavuşan Sahip Ata Fahreddin Ali, 1258-1285 seneleri arasında Anadolu Selçuklu Devleti’nin en yetkili kişisi olmuştur. Ülkenin Moğollar tarafından baskı gördüğü bu dönemde tek yetkili olarak önemli kararlar almış ve bir anlamda ülke onun tekeli haline gelmiştir. Devlette merkezi yönetim zayıflamış, merkeze bağlı çeşitli beyliklerin dış destekler ile daha çok palazlanmış karışık bir tablonun hâkim olduğu yıllardır aynı zamanda.

Bu sıkıntılı süreçte, devletin en bilinen ve desteklenen siyasi figürü olan Sahip Ata hayli başarılı olmuştur. “Devletin Dayanağı” diye anılan devlet adamı ayrıca yaptırdıktan sonra halka hediye ettiği çeşitli hayratlar sayesinde “Hayırların Babası” sıfatıyla da anılmıştır.

Sahip Ata Vakıf Müzesi Hakkında Bilgi

Selçuklu İmparatorluğu döneminde devletin başkenti olan Konya ili, her bir noktasında yer alan Selçuklu eserleri ile süslenmiş, bu eserlerin pek çoğu da günümüze tarihî bir miras olarak kalmışlardır.

Sahip Ata Vakıf Müzesi hakkında bilgi olarak aktarmak gerekir ki bu müzenin binası da o döneme ait eserlerden olup ismen Sahip Ata Külliyesi olarak adlandırılmaktadır. Külliyenin bulunduğu mahalle dahi Sahip Ata adıyla isimlendirilmiş olup, bu bölgede yer alan külliye 2006 senesinde restore edilmiştir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yenileme çalışmaları sonrasında hankâh ve türbe alanları müze olarak tahsis edilmiştir. Külliyenin cami ve hamam bölümleri gene mevcut yapıları bozulmadan cami ve hamam olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Sahip Ata Vakıf Müzesi
 

Sahip Ata Vakıf Müzesi Eserleri

Selçuklular dönemine ait firuzepatlıcan morukobalt mavisi gibi çeşitli renklerde çinilerle bezenmiş olup binanın kendisi tarihi bir değer olan Sahip Ata Vakıf Müzesi’nin eserleri arasında, KonyaKaraman ve Aksaray civarlarında yer alan çeşitli cami ve mescitlerden buraya getirilen tarihî değere sahip 220 kadar teberrukat eşyaları teşhir edilmektedir.
Konya Alâeddin Camii’nden getirilmiş olan halı ve kilim örnekleri ile Lâdik Seccadeleri müzede sergilenen eserler arasındadır.

El yazması grubu eserler içerisinde; Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı devirlerinden kalma ve farklı sanatçıların elinden çıkma Kur’an-ı Kerimler, Fatiha tefsirleri, Delailül hayrat ve farkı dinî eserlere ait yazmalar yer almaktadır.

Sahip Ata Vakıf Müzesi eserleri arasında yer alan bir diğer grup ise Osmanlı döneminin farklı devirlerinden kalma olan şamdanlardır. Dövme tekniği ile pirinç ve bakır malzemeden imal edilmişlerdir. Osmanlı armalı ejder başlıklı şamdanlar özellikle büyük beğeni almaktadır.

Ahşap eserler grubunda ise Selçuklu ve Osmanlı devrinden kalma ve farklı tekniklerde yapılmış eserler yer almaktadır. Kapı ve pencere kanat ve panoları, vaaz için yapılmış kürsüler, çeşitli sandık ile tavan göbeği örnekleri bu grupta sergilenmektedir. Ayrıca taş, çini ve alçı malzemeden üretilmiş eserler de teşhir edilmektedir.

Bunların yanında arşiv vesikaları ile hat tekniği uygulanmış levha eserler de müzenin eserleri arasında yer almaktadır. Hat örnekleri ahşap üzerine boyama, kakma, bez üzerine işleme şeklinde yapılmış örneklerdir. Arşiv vesikaları olarak Sultan III. Selim ve Sultan Abdülaziz’e ait tuğralar ile Beratlar, Vakfiye ve ferman müzede sergilenmektedir. Mevlana’nın annesi için yazılmış bir methiye de müze envanteri içerisinde kayıtlıdır.

Bütün bunların yanı sıra saat örnekleri, keçe seccade örneği, zikir teşbihleri ile Sakal-ı Şerif ve Kâbe örtüsü gibi kutsal emanetler de müzede yer almaktadır.

Sahip Ata Vakıf Müzesi

Sahip Ata Vakıf Müzesi Ulaşım

Müze, Konya merkezde Atatürk Anıtı’na ve Arkeoloji Müzesi’ne yakın bir konumdadır.

Otomobil: Konya merkeze ulaşan tüm çevre yollarından, tabelaları takip ederek Sahibiata Caddesi ile Taş Cami Uzunharmanlar Caddesi’nin kesiştiği noktada müzeye ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Müzeye tramvayla ve Sahibiata ya da Taş Cami Uzunharmanlar caddelerinden geçen otobüslerle ulaşım mümkündür.

Uçak: İstanbul’dan Konya Havaalanı’na uçak seferleri vardır. Havaalanından Konya merkez 15 kilometre mesafededir.

Sahip Ata Vakıf Müzesi Giriş Ücreti

Sahip Ata Vakıf Müzesi giriş ücreti öğrenci: Ücretsiz

Sahip Ata Vakıf Müzesi giriş ücreti sivil: Ücretsiz

*Sahip Ata Vakıf Müzesi giriş ücreti 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.

Sahip Ata Vakıf Müzesi Ziyarete Açık Saatler

Yaz Dönemi (15 Nisan-2 Ekim): 09.00-17.00

Kış Dönemi (3 Ekim-14 Nisan): 09.00-17.00

Tatil günü: Pazartesi

*Sahip Ata Vakıf Müzesi ziyarete açık gün ve saatler 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.

Sahip Ata Vakıf Müzesi İletişim

Adres: Sahipata Mahallesi Taş Cami Uzunharmanlar Caddesi No:2 Meram / Konya

Telefon: (0332) 353 87 18