Priştine’de Gezilecek Yerler

Priştine’yi gezmeye şehrin trafiğe kapalı ve en popüler caddesi olan Rahibe Teresa Caddesi’nden başlamak gerekir. Zaten gezilecek yerlerin hemen hemen hepsi caddenin üzerinde ya da sonunda ve az ilerisinde bulunuyor. Şehirde görülecek fazla bir şey olmadığı için cadde üzerinde bulunan kafelerde kahve içip ya da dondurma yiyerek gezmeye başlamak güzel olacaktır. Ya da her yeri gezdikten sonra tekrar buraya dönüp belki restoranlarda bir şeyler yenebilir.

Priştine’de çoğu Bizans ve Osmanlı döneminden kalma 21 adet kültürel varlık bulunuyor. Aslında 1945’e kadar şehirde çok sayıda tarihi yapı bulunuyormuş ancak bu tarihten sonra Yugoslavya’nın aldığı karar neticesinde çoğu yıkılmış.

Rahibe Teresa Caddesi’nin sonunda Arnavutluk’un ulusal lideri İskender Bey’in heykeli ve arka tarafında ise hükümet binası bulunuyor. İskender Bey (Skenderbeg) zamanında Osmanlı’nın Batı’ya açılmasını geciktiren taçsız bir kral olarak biliniyor. Yaklaşık 25 yıl Osmanlı ordularına karşı direnmiş.

Hükümet binası ise 1980 yılında yapılmış ve o dönem şehrin en yüksek binasıymış. Savaş sırasında zarar gördüğü için sonradan onarılmış ve bugünkü halini almış. Hükümet binasının ön tarafında çok sayıda fotoğraf yer alıyor. Bu kişiler Kosova Savaşı sırasında kaybolmuşlar ve devamında ise bulunmaları için buraya hepsinin fotoğrafı asılmış. Gerçekten çok fazla var!

Pazar Camii (Bazaar Mosque), Osmanlı döneminde, şehrin fethedilmesi onuruna 15. yüzyılda yapılmış. Adı ise bu bölgede pazar bulunmasından dolayı Pazar Camii olarak kalmış. Yakınında ise Jashar Paşa Camii görülüyor. İlk olarak 15. yüzyılda yapılmış, 19. yüzyılda ise Vali Jashar Paşa tarafından restore edilmiş ve bu adı almış. Avusturya-Macaristan mimarisiyle (neo-rönesans) yapılmış. Burası zamanında Kosova Vilayeti’nin yönetim yeriymiş, ardından ordu tarafından kullanılmış. En son ise müzeye dönüştürülmüş. Müzede arkeoloji ağırlıklı çok sayıda eser sergileniyor. En önemli eser ise 6000 yıllık tanrıça heykeliymiş (goddess on the throne).

Fatih Camii, 1461 yılında yapılarak Fatih Sultan Mehmed’in adını almış. 2010-2013 yılları arasında ise TİKA tarafından onarılmış. Fatih Camii’nin tam karşısında, 19. yüzyılda vali Jashar Paşa tarafından yaptırılan bir saat kulesi de bulunuyor. Burada yer alan eski bir kulenin yanması sonucunda yapılmış.

Priştine’de 18 ve 19. yüzyıllarda yapılarak dönemin zengin bir ailesi tarafından kullanılan iki ev bugün etnografya müzesi olarak hizmet veriyor. Müzenin odalarında doğum, yaşam, ölüm ve maneviyat anlatılıyor.