Kumburgaz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kumburgaz, İstanbul'un Avrupa yakasında ve Marmara Denizi’nin kıyısında, Büyükçekmece’ye bağlı bir beldedir. 1.892 hektarlık bir alana kurulmuş olan Kumburgaz, 8 kilometre uzunluğunda bir sahil şeridine sahiptir. 1988 yılına kadar Çatalca ilçesine bağlı olan Kumburgaz, 1988’de Büyükçekmece'nin ilçe olmasıyla, bu ilçeye bağlanmıştır.

Rumlar’ın yaşadığı dönemlerde, kumunun bol olması nedeniyle Kumburgaz’a “Konumyo” denirmiş. Mübadeleden sonra da köyün adı Kumburgaz olarak değiştirilmiş. Nisan 1924’te Kumburgaz’a Trakya Türkleri yerleştirilmiştir. Selanik’te toplanan Trakyalı Türkler, Kumburgaz’da yerleşik olarak bulunan Rumlar’la yer değiştirmiş. Daha sonra Romanya’dan da Türkler gelmiş ve o yıllarda beldenin önemli merkezlerinden biri olan Hanım Çiftliği çevresine yerleştirilmişler.


 

Devamını Oku

Kumburgaz ile İlgili

Kumburgaz Nerededir?

İstanbul’un Avrupa yakasındaki sayfiye beldesi Kumburgaz, Büyükçekmece İlçesi’ne bağlıdır. Kumburgaz’ın batısında, daha önce Silivri İlçesi’ne bağlı olan şimdi Büyükçekmece İlçesi sınırlarındaki Celaliye-Kamiloba beldesi, doğusunda Büyükçekmece İlçesi’ne bağlı Mimarsinan beldesi, kuzeyinde ise Celaliye-Kamiloba ve Büyükçekmece’ye bağlı Tepecik beldesi bulunmaktadır. Kumburgaz, güneyinde 8 kilometreyi bulan kumsalı sayesinde Marmara Denizi ile kucaklaşır.

Kumburgaz’a Nasıl Gidilir?

kumburgaz-a-kanalizasyon-akiyor-yetkililer-ilgilenmiyor-62017-5.jpg

İstanbul’a uzaklığı 45 kilometre olan Kumburgaz, Büyükçekmece’ye 13 kilometre, Silivri'ye ise 20 kilometre uzaklıktadır. Özel aracınızla gitmek isterseniz E-5'i ya da TEM otoyolunu kullanabilirsiniz. Ancak özellikle yaz aylarında ikisi de yoğun olur. Kumburgaz’a toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım mümkündür. Metrobüs hattı kullanılarak, Beylikdüzü’ndeki son durağa kadar gidilir. Merkez istasyonun hemen karşısında bulunan, TÜYAP Fuar Merkezi’nin önünden geçen Silivri otobüsleriyle, Kumburgaz’a ulaşılabilir.

Kumburgaz’ın bazı merkezlere uzaklığı şöyledir:

* İstanbul-Kumburgaz: Yaklaşık 56 kilometre (Özel araçla yaklaşık 1 saat 15 dakika kadar sürmektedir.)

* Ankara-Kumburgaz: Yaklaşık 506 kilometre (Özel araçla yaklaşık 6 saat 30 dakika kadar sürmektedir.)

* İzmir-Kumburgaz: Yaklaşık 619 kilometre (Özel araçla yaklaşık 9 saat kadar sürmektedir.)

Kumburgaz’a Ne Zaman Gidilir?

blue-world-hotel-19.jpg

İstanbul’un en eski sayfiyelerinden biri olan Kumburgaz’da hem Marmara hem de Trakya’nın iklim özellikleri gözlenir. Kumburgaz’a kış aylarında, bahar ve yaz aylarından çok daha fazla yağış düşmektedir. Yağış rejimi ise, Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş niteliği taşır. Yağışlar daha çok hava ve deniz sıcaklıkları farklılıklarından meydana gelen, gezici hava kütlelerinden oluşup, kısa sürede çok yağış bırakan “oraj” tipi yağışlardır.

Beldenin yıllık ortalama sıcaklığı 13.9 derecedir. Yıllık ortalama yağış miktarı ise 649 metreküptür. Kumburgaz’da kış oldukça soğuk ve sert geçer. Trakya’nın soğuk ve yağışlı kış havası, İstanbul’un yıl boyunca kuzeydoğudan esen poyraz rüzgârıyla ve deniz etkisiyle birleşerek kendini gösterir. Yaz mevsimi, özellikle de temmuz ve ağustos ayları ise çok sıcak olur. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 30 derecedir.

Kumburgaz’da Nerede Kalmalı?

İstanbul’un en eski sayfiyelerinden biri olduğu için, çok ve çeşitli konaklama seçeneği bulunmaktadır. 3, 4, 5 yıldızlı otellerin yanı sıra küçük moteller, apart’lar ve pansiyonlarla her bütçeye uygun bir alternatif mevcuttur. Yaz aylarında, özellikle de denize sıfır tesislerde fiyatlar biraz artış gösterir. Bu fiyatlara hemen hemen bütün tesislerde “oda-kahvaltı” dâhildir.

Kumburgaz’da Gezilecek Yerler

Savaş dönemlerinde yöredeki pek çok tarihi kalıntı yok olmuş, tarihi diye nitelendirilebilecek binalar tahrip edilmiştir. Bu nedenle Kumburgaz’ın sahili ve doğal alanları dışında gezilecek özel yeri pek yoktur. Tarihi eser sayılabilecek “Hanım Çiftliği” vardır. Surlarıyla dikkati çeken çiftlik de aslında harap durumdadır. Kurşunlu Han gibi çeşitli tarihi yapılar, ne yazık ki korunamamıştır. Ancak belde bu eksiği, doğanın cömertliğiyle kapatmakatadır. Kumburgaz, bu bölgenin en güzel kumsalına sahiptir. Son yıllarda hız verilen altyapı çalışmaları nedeniyle, denizi oldukça temiz. Yaz aylarında sadece denize girmek için değil, dalış, yelken ve sörf gibi su sporları için de çok uygun.

Devamını Oku

Kumburgaz’da Şehir İçi Ulaşım

Kumburgaz’da belde içinde ulaşım hem halk otobüsleriyle, hem de minibüslerle sağlanır. Ayrıca E-5 karayolunun ortadan ikiye ayırdığı beldede, hem İstanbul hem de Tekirdağ tarafında nereye gitmek isterseniz, en fazla 5 dakika araç beklersiniz. İki yöne de çok sayıda otobüs ve minibüs çalışmaktadır.

Kumburgaz Mutfağı

balik-osman.jpg

Eskiden Kumburgaz’ın üzümü ve kavunu meşhurmuş. Ama bu meyveler artık yetiştirilmiyor. Beldedeki restoranlarda Türk mutfağının bütün örneklerini tadabilirsiniz. Kumburgaz bir sahil beldesi ve Büyükçekmece-Mimar Sinan gibi bir balık limanına çok yakın. Bu nedenle, her türlü deniz ürününü yemek mümkün. Büyük otellerde, usta şeflerin elinden şık ve gösterişli akşam yemekleri yenebilir. Sahil boyunca sıralanmış irili ufaklı restoranlarda daha uygun fiyata balık ve her türlü deniz ürününü yiyebilirsiniz. Ayrıca sınır komşusu, Mimar Sinan da bu konuda sayısız seçenek sunabilir. Mimar Sinan’da balığıyla ünlü pek çok deniz restoranı vardır.

Popüler restoranlar

Cemo Kebap: Lezzetli kebap ve pide çeşitleri ile Kumburgaz’ın en eski lezzet duraklarından biri. 1989 yılından bu yana aynı özen ve kaliteyle hizmet veriyor.

Balık Osman:Balık denilince ilk akla gelen adres Balık Osman. Mimar Sinan’daki en eski restoranlardan ve ilk günkü kalitesinden ödün vermeden en lezzetli balıkları müşterilerine sunmaya devam ediyor. Karides salatası mutlaka tadılmalı.

İskele Restoran: Mimar Sinan girişinde, limanın hemen karşısında bulunan restoran, mezeleri ve taze balıklarının yanında, özenli servisiyle de konuklarından tam puan alıyor.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın %7-10’u arasındadır. Bazı mekânlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Kumburgaz’da Alışveriş

Kumburgaz'da yöresel ya da beldeye özgü objeler yoktur. Buna karşın denizle ilgili aksesuarların satıldığı pek çok irili ufaklı dükkan mevcut. Gece pazarında ise el sanatlarından örnekler sergileniyor. Gümüş takılar, halhal çeşitleri, deri bilezikler ve renk renk boncuklardan yapılmış süs eşyaları, büyük ilgi görüyor. Beldeye 13 km uzaklıktaki Büyükçekmece'de bir AVM mevcut. 20 kilometre mesafedeki Silivri’nin büyük çarşısı ise bir diğer seçenek.

Kumburgaz Gece Hayatı

Kumburgaz’da 80'li yıllarda, çok hareketli bir gece hayatı vardı. Diskolar ve barlar dolup taşar, özellikle hafta sonlarında ünlü şarkıcılar konserler verirdi. Bugün bu tip etkinlikler Ege ve Akdeniz sahillerine kaymış olsa da, bazı girişimciler konser organizasyonları düzenliyorlar. Kumburgaz kış mevsimindeki sükûnetinin aksine, yazın hem gece, hem de gündüz çok hareketlidir. Sahil boyunca sıralanan kafe-barların yanı sıra, civardaki otellerde de kaliteli barlar mevcuttur. Özellikle Princess Otel’in havuzbaşı ve diskosu çok popüler. Gece pazarı ve Seyran Pastanesi ise gençlerin en çok rağbet ettikleri yerlerin başında geliyor.

Kumburgaz Festivaller

Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali (Temmuz)

Kumburgaz İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 444 0 340

Kumburgaz Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5oC
    • Şub 5oC
    • Mar 7oC
    • Nis 11oC
    • May 16oC
    • Haz 20oC
    • Tem 23oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 19oC
    • Eki 15oC
    • Kas 12oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

Nüfus: 5.953 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Marmara İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün