Misrata
Mısrata Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Mısrata, Libya’da Trablus ve Bingazi’den sonra gelen üçüncü büyük şehirdir. Şehrin nüfusu ortalama 281.000 kişiden meydana gelmektedir. Bir liman kenti olan Mısrata, Qasr Ahmad Limanı’na ev sahipliği yapmaktadır. Qasr Ahmad, şehir merkezine 15 kilometre mesafede yer almaktadır. Qasr Ahmad, Mısrata Limanı ve Libya Demir ve Çelik Şirketi Limanı olmak üzere iki limandan meydana gelmektedir. Mısrata Limanı, Kuzey Afrika’nın en önemli gemi taşımacılık merkezlerinden biri ve Libya’nın en büyük deniz girişidir. Libya Demir ve Çelik Şirketi Limanı ise Mısrata Limanı’nın bir uzantısıdır ve bu liman, şirketin tüm ithalat ve ihracat işlemlerinin yapıldığı noktadır. Mısrata, sahip olduğu bu işlevsel limanlar sayesinde Libya’nın ticaret merkezi olarak değerlendirilmektedir.
Modern Mısrata’nın tarihinin 7. yüzyıla dayandığı kabul edilmektedir. Bu yüzyılda limanı ile zenginleşen şehir, stratejik konumu sayesinde tüccarların iş yapmasına olanak sağlamıştır. Şehir bu dönemde Libya’nın önde gelen lüks halı üreticilerinden biri olmuştur.
1551 yılına gelindiğindeyse Osmanlı İmparatorluğu, içinde Mısrata’nın da bulunduğu Trablusgarp (Tripolitanya) bölgesine hâkim olmuştur. 19. yüzyılın başına gelindiğinde Mısrata, Trans-Sahara ticaret yolu üzerinde, deri, altın ve köle taşınan karavanların sıkça durduğu bir durak olmuştur. Şehir, Trablusgarp bölgesindeki diğer noktalara nazaran daha bol yağış aldığı ve yer altı sularından da beslendiği için tarım faaliyetlerinin yapılmasına da imkân sağlamıştır.
1911 yılında İtalya, Osmanlı’nın hâkim olduğu bölgeye bir saldırı gerçekleştirmiştir. Mısrata, Osmanlı’nın savunması sırasında önde gelen yerleşimlerden biri olmuştur. 1920 ve 1930’ların ortalarında İtalyan kolonilerinin merkezlerinden biri haline gelmiş olan Mısrata’ya hastane, kilise, belediye ofisi, büyük bir otel ve kamu binaları inşa edilmiştir.
Muammer Kaddafi’nin 1969 yılında Kral İdris monarşisine yaptığı darbenin ardından şehir 1970’lerden itibaren genişlemeye başlamıştır. İki adet demir çelik fabrikasının kurulmasıyla kente kırsaldan göç gerçekleşmiş, böylece nüfus ve ekonomide gelişme gözlenmiştir. Bu dönemde Mısrata, Trablusgarp’ın doğusunda ekonomi, eğitim ve idari bir merkez olmuştur.
Birçok hükümet binası, üniversite, okul ve hastanenin yanı sıra Mısrata’nın ticari bölgesinde birçok mağaza, restoran ve kafe bulunmaktadır. Şehrin bu gelişimi birçok göçmeni kendine çekmektedir. Fas’ın büyük şehirlerindekine benzer bir meydana sahip olan Mısrata, kozmopolit bir atmosfere sahiptir.
Mısrata Nerededir?
Mısrata, Kuzey Afrika ülkesi Libya’nın kuzeybatısında, Trablus’un 187 kilometre doğusunda ve Bingazi’nin 825 kilometre batısında konumlanmaktadır. Akdeniz sahilinde Mısrata Burnu’nda yer alan şehir, Mısrata Bölgesi’nin başkentidir.
Mısrata’ya Nasıl Gidilir?
Mısrata’da bir adet uluslararası havalimanı bulunmaktadır. 1939’da İtalya döneminde kurulan Mısrata Havalimanı, 2011 yılında Türk Havayolları ile ilk uluslararası seferini gerçekleştirmiştir. Havalimanı, Türkiye ile direkt bağlantıya sahiptir.
Mısrata’nın İklimi
Mısrata’da yıl boyunca ılıman bir iklim hüküm sürmektedir. Yarı kurak iklim tipinin görüldüğü şehirde kış mevsiminde bile günlük sıcaklık ortalaması 10 derecenin altına düşmemektedir. Sıcaklığın en düşük seyrettiği aylar; aralık, ocak ve şubattır. Bu aylarda sıcaklık ortalama en fazla 8 dereceye kadar düşmektedir. Mart ayına gelmesiyle birlikte ise sıcaklıklar yavaş yavaş artmaktadır. Temmuz ve ağustos ayları, sıcaklıkların en yüksek olduğu dönemdir. Bu dönemde gün içinde sıcaklık ortalama olarak 25 derecenin üzerinde seyretmektedir. Şehir yıl boyunca fazla yağış almamaktadır. 12 ay boyunca ortalama 47 gün yağış alan şehirde yağmurun en fazla yağdığı aylar aralık ve ocaktır. Yaz aylarında hiç yağışın görülmediği Mısrata, sıcaklık açısından nisan, mayıs, eylül ve ekim aylarında ziyaret etmek için uygun olarak değerlendirilebilir.