Muyinga Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Muyinga, Kuzey Burundi’de bulunan ve 2012 yılında güncellenen verilerle yaklaşık 100.715 kişiden oluşan nüfusa sahip olan bir şehirdir. Eyalet sistemiyle yönetilen ülkedeki Muyinga eyaletinin başkentini oluşturan en büyük şehir statüsündedir. Burundi, Orta Afrika’da bulunan ve ekvatorun güneyine konumlanmış bir Afrika ülkesidir.
Burundi'nin başkenti Bujumbura, Tanganika Gölü'nün kuzeydoğu sınırında bulunur. Alman ve Belçika dönemine ait eski sömürge yapıları ve pazar alanlarına bölgede rastlanmanız mümkündür. Tarihi bir krallığa ev sahipliği yapmış bölge, diğer ülkeler kadar sömürgelerin boyunduruğu altına girmemiş nadir Afrika ülkelerinden biridir. Nüfusun büyük çoğunluğu tarım işleriyle geçinimini sağlamakta ve çiftçilik bölge genelinde önemli bir iş statüsünde değerlendirilmektedir.
Bölgede Hutu ve Tutsi olarak ayrılan iki etnik kanat bulunur. Tutsiler ağırlıklı olarak ticarete dayalı ekonomi modeliyle geçimlerini sağlarken, Hutular tarıma dayalı bir ekonomi modeli benimsemişlerdir. Bu iki etnik farklılık gösteren halkı birleştiren ise aynı dili konuşmalarıdır. Ülkenin çeşitli noktalarına dağılan bu iki etnik grupta yerel bir dil olan Rundi (Kirundi) dilini konuşuyorlar. 1962'de Belçika'dan bağımsızlığın kazanılmasıyla birlikte bu iki kültür arasında zaman zaman iç savaş zaman zaman da günümüze değin süren etnik itilaf olmuştur.
Coğrafi konum olarak bölge sarp kayalıkları ve dik yamaçlarıyla bir gezgin yolundan çok bir doğa manzarası olarak nitelendirebileceğimiz bir yapıya sahiptir. Verimli alüvyon topraklara da sahip olan bölge, nehir vadilerini de bünyesinde barındırır. Ancak bu denli dik yamaçları ve tropikal iklimin getirdiği sağanak yağmur yağışları sebebiyle bölge sürekli bir erozyon tehdidiyle karşı karşıyadır. Bu anlamda hem tarımda hem de turistik seyahatlerde bu belli bir sorun yaratabilir tropikal iklim kuşağına sahip bu bölgede yılın çoğu ayı yağışlı olarak seyreder.
Muyinga Nerededir?
Burundi Orta Afrika'da Büyük Göller yöresinde yer alan yüksek yaylalara ve tepelere sahip küçük bir Afrika ülkesidir. Denize kıyısı bulunmayan bu ülkenin sınırlarını Ruanda, Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi komşu ülkeleri oluşturur. Burundi ülkesinin başkenti Bujumbura olup, ülkenin nüfusu yaklaşık on milyon Afrika vatandaşından oluşmaktadır.
Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Muyinga ise, Muyinga eyaletinin başkentini oluşturmaktadır. Eyalet sistemiyle yönetimin yürütüldüğü ülkedeki bu şehrin nüfusu ise 2012 yılında yapılan sayımlara göre 100.715 kişiden oluşuyor.
Muyinga’ya Ne Zaman Gidilir?
Burundi genel olarak tropikal bir yayla iklimine sahiptir. Birçok Afrika ülkesi gibi tropikal bir iklime sahip olan bu ülkede yıl boyunca yağış ve sıcaklık miktarı diğer iklim tiplerine oranla daha yüksek ve sabittir. En fazla yağışı Nisan ayında alan bölge için, bu ayın seyahat yönünden çok uygun bir seçenek olduğundan bahsedemeyiz. Ancak kuraklığı baz alarak nem oranının yüksek seyredeceğini düşünürsek, temmuz ayı yağışın az ancak nemin fazla olduğu bir aydır.
Sıcaklığın bölge genelinde en fazla olduğu aylar ise ortalama 26 dereceye varan sıcaklıklarla temmuz ve eylül aylarıdır. Yıl boyunca sıcaklıklar arasında büyük dalgalanmalar olmadığından dolayı, bölgeyi ziyaret edecek seyahat severler sıcaklıktan ziyade yağmur koşullarını baz alarak rehberlerini düzenlemelerini tavsiye ederiz. Haziran ve Ağustos arası Muyinga bölgesini ziyaret etmek için en iyi zamanlamalardır diyebiliriz.
Muyinga’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye'den Burundi’ye direkt uçuş seferleri bulunmamaktadır. Bunun için ülkenin başkenti Bujumbura’da bulunan Bujumbura Uluslararası Havaalanınaaktarma yaparak ulaşım sağlanabilir. Aktarmalar Kenya, Tanzanya ve Etiyopya üzerinden yapılıyor. Ülkeye uçuş süresi ise yaklaşık 12 saattir. Ayrıca ülkemizden Burundi’nin komşu ülkesi Ruanda’ya direkt yapılan uçuş seferleri bulunmaktadır. Öncelikle Ruanda da bulunan Kigali Uluslararası Havaalanı’naulaşarak buradan tutacağınız taksi seçeneğiyle ortalama 3 saat gibi kısa bir zaman zarfında, 110 ile 150 dolar arasında bir ücret ödeyerek Muyinga’ya giriş yapabilirsiniz.
Muyinga'da Gezilecek Yerler
Library of Muyinga (Muyinga Kütüphanesi)
İşitme engelli çocuklar için geleceğe yönelik bir formda inşa edilen bir okulun parçası olarak kurulan bu kütüphane, ayrıca Muyinga eyaletinde açılan ilk kütüphane olmak gibi bir ayrıcalık taşır. Kütüphanenin mimarisi açık yapılar modelini örnek alınarak oluşturulmuştur. Bölgede yapılan iki aylık saha çalışmasıyla yapıda doğa koşullarına uyum sağlayacak malzemeler kullanılmıştır. Sütunlar arasındaki şeffaf kapılar ve camlar iç mekanın görsel sunumu açısından oldukça modern bir şekilde dizayn edilmiştir.
Muyinga'daki türünün ilk örneği olan kamusal yapı, 2012 yılında BC-AS mimarları (Belçikalı mimarlar) tarafından hiçbir kar amacı gütmeksizin tamamıyla engelli bireylerin gelişimine yönelik olarak yaptırılmıştır. Bünyesinde onlarca çocuğa eğitim veren bu yapı gerek Afrika mimarisi gerek verdikleri eğitimlerle mutlaka gidip görülmesi gereken bir yerdir.
Ruvubu National Park
Burundi’deki en büyük milli park olarak kabul edilen bu park, Muyinga, Karuzi, Cankuzo ve Ruyigi eyaletlerinin sınırlarında yer alır. Park adını içinden geçen Ruvubu Nehri’nden almaktadır. Yaklaşık 425’ten fazla kuş türüne ev sahipliği yapan parkta Nil timsahından su kuşuna, zeytin maymunundan su aygırına yüzlerce türde hayvan bulunmaktadır. Mevcut kayıtlara göre park 1980 yılında kurulmuştur.
50.000 hektarın üzerinde kurulan ve ülkedeki en iyi korunan ekosistem olan bu parkta ziyaretçiler ve turistler için kamp yapabilecekleri çeşitli alanlar da bulunmaktadır. Afrika’nın doğal cennetine bir göz atmak isteyenler ve tropikal hayvan türleriyle beraber bir gece geçirmek isteyenler için bu park kaçırılmaz bir fırsat sunuyor. Park 2013 yılında korunmaya alınmış UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olarak belirlenmiştir.
Rusumo Şelalesi
Muyinga eyaletinden kiralayabileceğiniz bir araçla 2 saatlik gibi bir zaman diliminde, Tanzanya ve Ruanda sınırındaki Kagera Nehri’nde bulunan bu şelaleyi ziyaret edebilirsiniz. Nehir, Ruanda tarihinde de önemli bir rol oynamıştır. 1994 yılında “Ruanda Oteli” adlı filme de konu olan Ruanda katliamında binlerce ceset bu nehre atılmış, öyle ki nehrin bir süre sonra kan renginde akmaya başladığı rivayet edilir.
Afrika Kalkınma Bankası Grubu, 2013 yılında Tanzanya, Ruanda ve Burundi gibi ülkelerin yenilenebilir enerji üretiminin arttırılmasına ve elektriğe erişimin hızlandırmasına yönelik Bölgesel Rusumo Falls Hidroelektrik Projesiiçin fonu onaylayarak, burada bir yenilenebilir enerji terminali kurulmasına ön ayak oldular.
Yaklaşık 15 metre yüksekliğinde ve 40 metre genişliğinde bulunan şelalenin üst kısmında eski bir köprü bulunur. Bu köprüden geçerken hacimle akan şelalenin güzelliğini fotoğraflarınıza yansıtabilirsiniz.
Marche de Muyinga (Muyinga Pazarı)
Şehrin oldukça işlek bu pazarında Burundi’de yetişen tarım mahsullerinin neredeyse tamamına erişebilirsiniz. Muyinga eyaletindeki bu pazar, ülkedeki kurak ayları telafi edecek büyüklükte tüketiciye ulaşmaktadır. Öyle ki Muyinga, Darzama-Salaam Limanı’ndan ya da Kenya'daki Mombassa Limanı’ndan, Tanzanya'dan ithal ve ihraç edilen ürünler tezgahlarda yer almaktadır. Her yıl binlerce ziyaretçinin alışveriş yaptığı bu pazar, uygun fiyatlara yöre özgü pirinç, sebze ve tatlı patates gibi gıda maddeleri satmaktadır.
Her sabah saat 8 de açılan pazar, akşam 6 saatlerine kadar hizmet vermektedir. Kısaca pazarda Afrika’ya özgü meyve sebzeleri bulabiliyorsunuz ancak gıdalar porsiyon olarak oldukça küçüktür.
Muyinga’da Nerede Kalınır?
Green-Hills Hotel
Muyinga pazarına 26 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan bu otel, ücretsiz Wifi erişimi ve teraslı odalarıyla sizi Burundi’nin en güzel eyaletlerinden biri olan Muyinga’dan selamlıyor. Ayrıca tesis meşhur Ngara Pazar Meydanı’na da 36 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Her odada klima ve çalışma masası bulmanız mevcut. Ayrıca tesiste her gün Afrika ve İspanyol yemekleri servis ediliyor. Klima ve televizyon sistemleri, barı ve birçok otelde bulamayacağınız ütü hizmetleriyle otel, diğer tesislerden farkını hissettiriyor. Otelin kişi başı gecelik konaklama fiyatı ise 260 Türk Lirasından başlıyor.
Icizanye Hotel
Haziran 2014 yılında hizmet vermeye başlayan bu tesis, Muyinga’nın merkezi konumunda bulunan hastanenin tam karşı konumunda yer almaktadır. Turuncu ve yeşil tonlarında birçok binanın bir araya gelmesiyle oluşan bu tesiste toplam 15 oda, her gün açık bar-restoran, yüzme havuzu ve spor salonu bulunmaktadır. Ayrıca tesis, öğle arası verilen pizza ve tatlı atıştırmalıkları ile boğazına düşkün olan turistler için mükemmel bir seçenek olarak karşımıza çıkmakta.
Tesis, Kigali Uluslararası Havaalanı’na 100 kilometre, başkentte bulunan Bujumbura Uluslararası Havalimanı’na ise 3 saatlik uzaklıkta bulunmaktadır. Kişi başı konaklama fiyatı ise 94 Türk Lirası ile 157 Türk Lirası arasında değişmektedir.
Bölgede rağbet gören diğer oteller
- Muyinga şehrine 72 kilometre uzaklıkta ancak araç yardımıyla diğerlerine nazaran biraz daha mesafe kat etmeniz gereken Casa Hotel,
- 3 yıldızlı derecesiyle adeta bir kamp havası taşıyan Campanil New Guest House,
- Muyinga bölgesine yakınlıklarıyla ulaşım kolaylığı sağlayan Guest House Shawala,
- Benito Guest House ve Bethel Hotel'dir.
Muyinga (Burundi) Vize Politikası
Burundi Türkiye’den vize isteyen ülkelerden biridir. Umuma Mahsus, Hususi ve Diplomatik Pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Burundi vizesine tabidirler.
Vatandaşlarımız vize başvurularını Burundi Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Fahri Burundi Konsolosluğu’ndan yapabilirler. Ülkede bulaşık hastalık yaygın olduğundan dolayı, bölgeyi ziyarete gidecek vatandaşlarımızın vize işlem başvurusu sırasında uluslararası aşı sertifikalarının kopyasını Konsolosluğa iletmeleri mecburidir.
Muyinga Hakkında Diğer Bilgiler
Dil: İngilizce, Kurundi (Rundi) ve Fransızcadır. Para birimi: Burundi Frangı Telefon Kodu: +257 Ulusal gün: Ülke Belçika’dan bağımsızlığı yapılan referandumlar sonucu 1 Temmuz 1962 yılında kazanmıştır. Bu nedenle her yıl 1 Temmuz’da Ulusal Özgürlük Günü olarak kutlanır. Sıcaklık: Bölgede ortalama sıcaklık yıl boyu yaklaşık 18,4 derece civarında seyretmektedir. Bölgede yazları çok yağış almaktadır. En fazla yağış miktarının görüldüğü ay ise nisan ayıdır. Yılın en düşük sıcaklığı mart, en yüksek sıcaklığı ise eylül ayında görülmektedir. Saat dilimi: GMT+2 (Orta Afrika Saati) Burundi ile Türkiye arasında saat farkı ortalama 1 saattir.