- 1 view
Çin Seddi Nerededir?
Çin Seddi, Doğu Asya ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuzeybatısında boylu boyunca uzanan devasa bir yapıdır. “Dünyanın Ejderhası” olarak da anılan duvar, 8.821,8 kilometre uzunluğa sahiptir. Duvarın kalıntıları Po Hay Körfezi kıyısından başlar, ülkenin başkenti Pekin’in kuzeyinden geçip batıya doğru devam eder, Huang-Ho Nehri’ni ikiye bölüp güneybatı yönünde uzanır ve Gobi Çölü’nün güneyinden batıya yönelerek devam eder. Ülkenin 15 ilini kapsayan Çin Seddi, UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır.
Çin Seddi’nin Yapılış Amacı
Çin Seddi’nin temelleri, 20’den fazla farklı krallık tarafından atılmıştır. Tarihçiler tarafından yapılış amacı konusunda farklı görüşler mevcuttur. Bunlardan biri savunma amaçlı olduğudur. Bir diğer amaç olarak ise, uzun süren savaşlar sonucunda esir düşen yöneticileri ağır işler altında cezalandırmaktır. Göçleri kontrol etmek, ticaretin düzenlenmesini ve teşvik edilmesini sağlamak ve ülkenin tek bir çatı altında birleştiğini kanıtlamak da diğer yapılış amaçları arasında sayılmaktadır.
Çin Seddi’nin Özellikleri
Çin Seddi sahip olduğu uzunluk boyunca bünyesinde aynı unsurları sergilememektedir. Duvarın her bölümü tuğladan değildir. Bazı noktaları oldukça zayıf ve kuvvetsiz maddelerden inşa edilmiştir. Duvar üzerinde 200 metrede bir gözetleme kulesi, 9 kilometrede bir de fener kulesi bulunmaktadır. Çin Seddi’nde düzenli aralıklarla bulunan yapıların yanı sıra, düzensiz olarak saray ve tapınak gibi yapılar da bulunmaktadır. Üzerinde bulunan diğer unsurlar arasında saat kuleleri, garnizon istasyonları, ateş ve dumanla sinyal verme noktaları yer almaktadır. Duvar aynı zamanda bir ulaşım koridoru olma niteliği de taşımaktadır. Duvarın bugün ayakta kalan kısmı toplamda 2.500-3.000 kilometre uzunluğundadır. Ortalama 7 ila 10 metre arasında değişen yüksekliğe sahip olan Çin Seddi, yıl boyunca yaklaşık 10 milyon ziyaretçinin ilgi odağı olmaktadır.
Çin Seddi’nin Tarihi
Çin Seddi’nin yapımı MÖ 7. yüzyıla uzanmaktadır. İlk zamanlarda kısa bir set olarak örülmüş, ülkeye saldırıların artmasıyla yapılaşması daha da geliştirilmiştir. Duvarın bütünü, tek bir yönetim tarafından inşa edilmemiştir. Her yeni gelen imparatorluk duvara eklemelerde bulunmuştur. Duvarın en bilinen bölümü ise MÖ 220-206 yılları arasında, Çin'in ilk imparatoru olan Qin Shi Huang tarafından inşa edilen kısımdır. Bu duvarın sadece küçük bir kısmı günümüze ulaşmıştır. Günümüzdeki yapısı ise büyük oranda 1368-1644 yıllarında varlık gösteren Ming Hanedanlığı döneminde yapılan onarımlardan kalmıştır. 14. yüzyılda Ming Hanedanlığı, daha önceki tahkimatın aksine malzeme olarak tuğla kullanmıştır. Moğol İstilası’na karşı inşa edilen duvar boyunca 25.000 kadar gözetleme kulesinin yapıldığı tahmin edilmektedir. Ming Hanedanlığı’nın son dönemlerinde, 1600’lerde başlayan Mançu saldırılarına karşı da savunma işlevi görmüştür fakat Mançular zamanla Ming Hanedanlığı’nın sonunu getirmeyi başarmışlardır.
Çin Seddi’nden, bölgeyi tarihte ziyaret eden Marco Polo, Giovanni da Pian del Carpine, Rubruck William, Giovanni de 'Marignolli ve Pordenone'den Odoric gibi hiçbir Avrupalı bahsetmemiştir.
Çin Seddi’ne Nasıl Gidilir?
Surların 630 kilometrelik kısmı Pekin sınırları içinde yer almaktadır. Çin Seddi’nin Badaling, Juyong Geçidi, Huanghuacheng, Jiankou, Mutianyu, Gubeikou, Jinshanting, Simatai ve Huangya geçidi bölümleri başkent Pekin’den hareketle günübirlik olarak ziyaret edilebilmektedir.
Mutianyu surlarına, Pekin kent merkezinden hareket ederek aktarmalı otobüs seferleri ile ulaşılabilmektedir. Ayrıca gene kent merkezindeki tren garından metro ile Dongzhimen durağında inip otobüse binilerek de ulaşılabilmektedir.
Surlara, yarım saatlik bir yürüyüş ile tırmanmanın yanı sıra teleferik ile de 14 numaralı kulesine çıkılabilmektedir. Teleferik ile yapılan yolculuk sırasında güzel bir manzara izleme imkanı da bulunmaktadır.
Badaling surlarına ulaşmak için ise metro ve otobüs kullanılabilmektedir. Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren, Tiananmen Meydanı’nda Qianmen Ok Kulesi’nin güneybatısından kalkan turist otobüsleri de ulaşım için bir diğer seçenektir. Ayrıca tren ile Huangtudian İstasyonu’ndan Badaling İstasyonu’na gidilip, ücretsiz servis otobüsleriyle teleferiğe varılabilmektedir.