Pisa Kulesi, Güney Avrupa ülkesi İtalyan Cumhuriyeti’nin kuzeyinde, Toskana bölgesinde bulunan Pisa şehrinde, Piazza dei Miracoli’de (Mucizeler Meydanı) yer almaktadır.


Pisa’da havalimanı bulunmaktadır fakat havalimanının Türkiye ile doğrudan bağlantısı mevcut değildir. İstanbul’dan Roma, Venedik veya Milanogibi büyük İtalyan şehirlerine hava yolu ile gidip; bu noktalardan Pisa’ya ulaşım sağlanabilir. Pisa, kara yolu ile Floransa’ya yaklaşık 1 saatlik mesafede bulunduğundan, Floransa Havalimanı’na geldikten sonra toplu taşıma araçları ile de Pisa’ya ulaşım sağlamak mümkündür.

Floransa ile Pisa arasındaki mesafe 85 kilometredir. Santa Maria Novella İstasyonu’ndan hareket eden tren ile 1 saat 15 dakikada, otobüsle de 1 saat 15 dakikada iki nokta arasında ulaşım sağlanmaktadır. Trenler turistik sezonda, gündüzleri 20 dakikada bir hareket etmektedir.

İtalya’nın başkenti Roma’dan Pisa’ya ulaşmak için ise toplu taşıma araçları aktarmalı şekilde kullanılmaktadır. Trenle aktarma yapıldığı takdirde yolculuk aşağı yukarı 4 saat sürmektedir. Roma’dan sahil yolu kullanılarak, tren ve otobüs vasıtası ile de ulaşım sağlanabilmektedir. İki nokta arasındaki uzaklık sahilden 345, içeriden ise yaklaşık 365 kilometredir.

Milano’dan Pisa’ya ulaşım gene aktarmalı seferlerle gerçekleştirilmektedir. Kara yolu ile üç farklı güzergâh mevcuttur. Tren kullanıldığı takdirde ise tercih edilen güzergâha göre yolculuk süresi değişiklik göstermektedir. Parma – Bologna - Floransa seçeneğinin yanı sıra Parma’dan Sarzana üzerinden gidiş imkânı da mevcuttur. Bu yol aktarmalar sebebiyle biraz uzun sürmektedir.

Pisa Kulesi, Pisa Katedrali’ne ait, Katedral’den ayrı bir şekilde inşa edilmiş bir çan kulesidir. Mimarın kim olduğuna dair kesin bir bilgi mevcut değildir. Kayıtlarda Bonanno Pisano, Gherardo di Gherardo, Giovanni Pisano, Giovanni di Simone isimleri geçmektedir. Kendiliğinden eğilmiş olması sebebiyle dünyaca ün salmış olan Pisa Kulesi, Katedral’den ayrı oluğundan dolayı desteksiz bir şekilde ayakta durmaktadır. Kule, Katedral’in apsis tarafında yani arkasında yer almaktadır. Pisa Kulesi içinde bulunduğu yapılar topluluğunda, katedral ve vaftizhaneden sonra en eski üçüncü yapıdır. Modern bilimin babası Galileo, bu vaftizhanede vaftiz edilmiştir. Tüm bu yapıların yer aldığı meydanda, bir adet anıt mezar da yer almaktadır.

Katedral 1063 ile 1090 yılları arasında yapılmıştır. Pisa Kulesi ise 1173’te inşa edilmeye başlanmıştır. Savaş sebebiyle yapımına bir yüzyıl boyunca ara verilen kulenin yapımına 1272 yılında devam edilmiştir. Bir kez daha savaşlar sebebiyle kesintiye uğrayan inşaat, gene bir yüzyıl sonra 1370 yılında devam etmiş ve kulenin yapımı tamamlanmıştır.

Pisa Kulesi, inşa edilmiş olduğu toprağın yumuşak bir yapıda olmasından dolayı daha yapım aşamasında iken eğilmeye başlamıştır. İkinci katın inşası ile güneye doğru eğilmeye başlayan kulenin yanı sıra katedral ve vaftizhane de aynı sebeple içe doğru çökmektedir. 8 katlı kule toplam 55 metre yüksekliktedir. Kule, içinde 7 adet çan barındırmaktadır ve yaklaşık 14.500 ton ağırlığındadır.

Pisa Kulesi’nin 1989 ile 2001 yılları arasında büyük restorasyon çalışmaları sırasında kapatılmıştır. Yapılan çalışmalarla yapının 300 yıl daha ayakta kalabileceği düşünülmektedir. Pisa Kulesi, bu ilgi çekici özelliği ile her yıl yüz binlerce turisti kendine çekmektedir. Coğrafi özellikler sebebiyle Pisa şehrinde bulunan St. Michele dei Scalzi ve St. Nicola kiliselerinin çan kuleleri de Pisa Kulesi ile aynı kaderi yaşayarak yavaş yavaş eğilmektedir.