Kazan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

kazan-801910_960_720.jpg

Kazan, Tataristan’ın başkentidir. Şehrin yüzölçümü 287,7 km² olup 7 belediyesi bulunmaktadır. Kazan, Kazanka ve Volga nehirlerinin kesiştiği bölgede konumlanmaktadır. Şehir, adını Kazanka Nehri’nden almaktadır. Kazan, tarihî açıdan birçok medeniyetin yaşadığı önemli şehirlerden birisidir. Şehir civarında yapılan çalışmalar, bölgede taş, tunç ve demir devrine ait arkeolojik kalıntıların olduğunu ortaya koymuştur. Bu kanıtlar ışığında Kazan’da eski çağlardan beri yerleşim olduğu ortaya çıkmıştır. 3. yüzyıldan itibaren ise şehir, Türk devletlerinin hâkimiyeti altına girmiştir.

Kazan, uzun yıllar Türk hâkimiyetinde kaldığı için İslami şehir kimliği kazanmıştır. Fakat 1552 yılından itibaren Hristiyanların eline geçen şehir, 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar Hristiyan kimliği taşımıştır. Kazan’ın Rus hâkimiyetine geçmesi ile beraber ise Çarlık Rusya’sı Müslüman nüfusun şehrin dışında yaşaması için emir çıkarmıştır. Bu süreden sonra birlikte yaşayan Hristiyan ve Müslüman nüfusu arasında ciddi bir farklılaştırılma başlatılmış olmuştur.

Kazan, 27 Mayıs 1920’de kurulan Tataristan Muhtar Cemiyeti’nin başkenti olduktan sonra büyük bir hızla büyümeye başlamıştır. Büyük bir hızla yapılanan şehirde ilk otobüs hizmetleri 1926 yılında açılmıştır. Bunun yanında 1928 yılında ise ilk kanalizasyon ve bina çalışmaları başlatılmıştır. 1954 yılında ise Rusya, şehre doğalgaz hattı döşemeye başlamıştır. Bu dönemden başlayarak Kazan ekonomisi belli alanlarda büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Bu alanların başında ise uçak, helikopter, optik aletler, tıbbi cihazlar, petrol, kimya, kompresör, doğal gaz aletleri, ayakkabı, deri, sabun ve kürk sanayisi olmuştur. Kazan sanayisi genellikle şehrin ortasında geliştiği için tıpkı SSCB döneminde uygulanan konut projelerinde olduğu gibi Kazan bölgesinde evler şehrin dışına inşa edilmiştir.

Kazan nüfusu 2012 verilerine göre 1.169.308 olarak hesaplanmıştır. Şehirde yaşayan nüfus içerisinde Tatar, Rus, Çuvaş, Ukrayna ve Mari bölgelerinden çok fazla kişi yaşamaktadır. Ayrıca Kazan’da birçok etnik nüfus bulunmaktadır. Bu nüfusların başında ise Başkurt, Mordvin ve Urdmut grupları gelmektedir. Kazan sahip olduğu bu kozmopolit yapısı ile dünyada “hoşgörü şehri” olarak bilinmektedir.

Kazan, eğitim açısından oldukça büyük bir gelişme göstermiştir. Kazan’da bulunan üniversitelerin başında Kazan Devlet Üniversitesi, Kazan Devlet Teknik Üniversitesi, Kazan Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği Üniversitesi ve Kazan Devlet Teknoloji Üniversitesi bulunmaktadır. Kazan her yıl farklı ülkelerden gelen binlerce öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Kazan’da sanat, edebiyat ve mimarî çalışmaları oldukça gelişmiştir. Kazan’da yaklaşık 10 binin üzerinde öğrenci vardır. Ayrıca Kazan, birçok ünlü yazarın ve siyasetçinin eserlerini yazdığı önemli şehirlerden birisidir. Bu yazarların başında Tolstoy, Lenin, Rikov ve Lobachevskiy gelmektedir.

Kazan, eğitim, sanayi ve mimari özelliklerinin dışında turizm açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Şehrin Volga Nehri yakınlarına konumlanması, bölgeyi turizm açısından oldukça değerli hale getirmiştir. Doğa turizmi açısından oldukça büyük bir popülariteye sahip olan şehir, her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır. Turizmden önemli bir gelir elde eden Kazan, 2017 verilerine göre 160 milyon rublelik bir kar marjına sahiptir.

Kazan’da spor oldukça önemli bir yere sahiptir. Her yıl büyük oranda yatırım yapılan spor etkinlikleri, ülkenin önemli gelir kaynaklarından birisidir. 2013 yılında Dünya Evrensel Yaz Sporları adı altın etkinlikler düzenleyen şehir, 2015 yılında FINA World Aquatics Sports Championship, 2017 yılında Confederations Cup of 2017, 2018 yılında ise FIFA World Cup etkinliklerine ev sahipliği yaparak dünyanın birçok yerinden turisti ağırlamıştır.

Kazan, İslam mimarisini merak eden ziyaretçiler için de önemli eserler barındırmaktadır. “Camiler Şehri” olarak bilinen Kazan cami mimarisi, Tatar Müslümanların tarihin eski dönemlerinden itibaren bölgede yaşaması sebebi ile oldukça gelişmiştir. Ayrıca uzun yıllar Türk hâkimiyetinde kalan şehir de birçok Türk ve İslam mimarisine ait eser bulunmaktadır. Ayrıca Rusya’nın en büyük camisine sahip olan Kazan, Tatar kültürünün önemli merkezlerinden birisidir. Birçok farklı kültürü içerisinde barındıran şehir kültürler arası bir köprü görevi görerek birleştirici bir yapı ortaya koymaktadır.

Tataristan kültürü, Türk kültürüne çok benzemektedir. Her ne kadar ülkede Rus etkisi görülse de ülkede dinler arası diyalog oldukça gelişmiştir. Yeme içme kültüründen jest ve mimik hareketlerine kadar Türk kültürü ile birçok konuda benzerlik gösteren Tatar kültürü, ziyaretçileri misafirperver tavırları ile karşılamaktadır. Kazan şehrini ziyaret edecek olan kişiler bu sıcak ve samimi Kazan insanını daha yakından tanıma fırsatı bulabilecektir.

Tanıtım Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=5zpT2GhpM08