Somali Ne Zaman Gidilir?
Temmuz-Eylül arası ve Aralık - Mart arası gitmek için en uygun zamandır.
Somali Ülke Mutfağı / Yemek / Ne Yenir Ne İçilir?
Somali mutfağı et ağırlıklıdır. Ülke kurak olduğundan sebze tüketimi de çok azdır. Etin dine uygun olanlardan her çeşidinin tüketildiği ülkede tüketilen sebzeler ise ıspanak,havuç, patates ve bezelyedir. Ayrıca pirinç de ülkedeki besin kültüründe önemli bir yere sahiptir. Ülkede deniz ürünleri de önemli bir yere sahiptir. Bir çok balık ve kabuklu deniz yiyecekleri de oldukça fazla tüketilir.
Somali Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
- Somali Cumhuriyetinin Kuruluşu, 1 Temmuz (1960)
Somali Pratik Bilgiler
Ülke iç savaş geçirdikten sonra suç oranları artmış ve durmadan devam eden hükümet değişiklikleri ile istikrarsız bir ortam meydana gelmiştir,bu yüzden ülkede güvenliğinize dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca ülke az gelişmiş ve yoksul olduğu için salgın hastalıkların görülme riski oldukça yüksektir.bu yüzden gerekli sağlık kontrolü ve bulaşıcı salgın hastalıklara karşı aşılarınızı yaptırmanızda fayda var.
Somali Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler
Somali halkının hemen hemen tamamı Somalililerden oluşur. Sömürge dönemlerinde yerleştirilen Avrupalı azınlıkların oranı oldukça düşüktür. Somalililerin kendilerine özel Somalice adı verilen bir dilleri vardır. Somali sınırları içinde yaşayanların yanı sıra Etyopya, Kenya, Cibuti, Güney Yemen ve Suudi Arabistan başta olmak üzere değişik Arap ülkelerinde yaşayan Somalililer de vardır. Bütün bu ülkelerde yaşayan Somalililerin hepsi sünni Müslümandır.
Somali Ekonomi
Somali ekonomisi daha çok göçebe hayvancılığa ve tarıma dayanır. Uzun bir deniz sahiline sahip olması itibariyle Somali balıkçılığa da elverişlidir. Ancak balıkçılık yeterince gelişmemiştir. 1991'de yüzde 98'i denizden, yüzde 2'si iç sulardan olmak üzere 16 bin ton balık ve deniz ürünü avlanmıştır. Orman bakımından çok zengin olmamakla birlikte Somali'de belli bir miktar orman ürünleri de elde edilmektedir. 1991'de 7 milyon 325 bin m3 tomruk üretilmiştir. İhraç ettiği ürünlerin başta gelenleri canlı hayvan, çeşitli tarım ürünleri ve deridir. İthal ettiği malların başında gıda maddeleri, petrol ürünleri, makineler, ulaşım araçları ve yedek parçalarıyla kimyasal maddeler gelir. Dış ticareti en çok Suudi Arabistan, İtalya, ABD ve İngiltere ile yapılmaktadır.
Somali Din
- Geneli Sünni Müslümanlardan oluşur.
Somali Para Birimi
Somali Shillingi
Somali Saat Farkı
+1
Somali Başkent
Mogadişu
Somali Yüzölçümü
637.657 km²
Somali Nüfus
9.832.017
Somali İklim / Hava Durumu
Somali, kurak ve sıcak bir tropikal iklime sahiptir. Yağışlar oldukça azdır ve mevsimlere göre sıcaklık değişiklikleri yüksektir ortalama sıcaklıklar 27°C ila 32°C arasındadır. Mart-mayıs ayları arası şiddetli ve eylül-kasım ayları arası hafif yağışlar olur.
Somali Bağımsızlık Tarihi
1 Temmuz 1960
Somali Yönetim Biçimi / Devlet Yapısı
Başkanlık Tipi Cumhuriyet
Somali Anayasa
25 Ağustos 1979
Somali Eyaletler / Bölgeler / Şehirler
18 bölge;
- Awdal,
- Bakool,
- Banaadir,
- Bari,
- Bay,
- Galguduud,
- Gedo,
- Hiiraan,
- Jubbada Dhexe,
- Jubbada Hoose,
- Mudug,
- Nugaal,
- Sanaag,
- Shabeellaha Dhexe,
- Shabeellaha Hoose,
- Sool,
- Togdheer,
- Woqooyi Galbeed.
Somali Önemli Şehirler
- Hergeisa,
- Kismayo,
- Berbera,
- Marka,
- Mogadişu
Somali'nin önemli şehirleridir.
Somali Konuşulan Diller
- Somalice (Resmi),
- Arapça,
- İtalyanca,
- İngilizce
Somali'de konuşulan dillerdir.
Somali Künyesi
Yerel Saat -
Kur Farkı -
Priz Tipi
Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)
Yıllık Ortalama Sıcaklık
- Oca 27oC
- Şub 27oC
- Mar 28oC
- Nis 29oC
- May 28oC
- Haz 27oC
- Tem 26oC
- Agu 26oC
- Eyl 26oC
- Eki 27oC
- Kas 28oC
- Ara 27oC
Kısa Kısa