St Petersburg’daki en ihtişamlı yapılardan biri olan Kazan Katedrali, “Kazanskiy Kafedralniy Sobor” ismiyle de anılıyor. Nevsky Prospekt’te yer alan katedralin yapımına 1801 yılında başlandı. Tamamlanması 10 yıl sürdü. Yarım ay şeklindeki yapısının tasarımı, Roma’daki St Peter Bazilikası’ndan ilham alınarak Andrey Voronikhin tarafından yapıldı.

Katedralin yapısındaki 80 metrelik kule, döneminin en uzun kulesi olarak kabul edilmiştir. Yapının her iki tarafında askeri heykeller yer almaktadır. Kuzeyin Venedik'i olarak bilinen St. Petersburg'ta pek çok hayranlık uyandırıcı dini yapı bulunmakta. Kazan Katedrali de bu yapıların en önemlileri arasında yer alıyor. Rus ortodoks kilisesine bağlı olan katedral, olanca ihtişamıyla Nevski Caddesi'nin çehresine görkem katıyor. 

Toplamda 96 sütundan oluşan katedralin genişliği 56.7 metredir. Yarım ay şeklinde ve sütunlu bir mimariyle hayata geçirilmiş olan katedralin içi de en az dışı kadar etkileyici. İç süslemelerin her birine hayran kalacaksınız. Kazan Katedrali, Sovyet döneminde diğer pek çok muadili gibi dini yapı olmaktan çıkartılmış, Sovyet rejiminin yıkılmasının ardından yeniden katedral olarak hizmet vermeye devam etmiş. 

Katedral, tarih boyunca görkemindne bir şey kaybetmemiş, zaman zaman oynadığı rolle Rusya tarihine adını yazdırmıştır. 1813 yılında Mareşal Kutuzov'un naaşı Kazan Katedrali'ne defnedilmiştir. Saint Petersburg'a gelenlerin mutlaka gezilecekler listesinde yer alan Kazan Katedrali'nde şansınız varsa ayine ya da düğüne dek gelebilirsiniz. 

Katedralin tam adı Oğur Lady of Kazan'dır. Burada işaret edilen kişi, Kazan'ın Tanrıçası olarak düşünülen Meryem Ana'dır. Meryem Ana'nın Kazan şehrinin koruyucusu olduğuna inanılmaktadır. Meryem Ana'ya adanmış aynı adda bir katedrale Moskova'da meşhur Kızıl Meydan'da da bulmak mümkündür.