Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi, Trabzon’un simgelerinden biri haline gelen ve günümüze kadar kendini korumayı başaran yapılardan bir tanesidir. Trabzon’un Araklı ilçesinde yer alan ve olukça eski bir tarihi olan kale, şehrin en yüksek noktalarından birinde konumlanır. Deniz kıyısından başlayarak tepelere kadar uzanan tarihî kale Evliya Çelebi tarafından “Dağ tarafında cehennem kuyusuna benzer bir derin hendeği vardır ki yetmiş yedi adam girer. Safi kesme kayadır. İçinde cami, muhafazacı evleri, mahzenleri, cebehâneleri vardır” şeklinde tasvir edilmiştir. Hem bir doğa turu atmak hem de tarihî bir yolculuğa çıkmak isterseniz yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Trabzon Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca kaledeki Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar surlarının Roma döneminde M.Ö. 4. yüzyıla dayandığını da bilmenizi isteriz.

Trabzon Kalesi Kısa Bilgi

Trabzon Kalesi hakkında biraz bilgi verecek olursak, Kale’nin Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere 3 bölümden meydana geldiğini söyleyebiliriz. Kalenin ilgi çekici özelliklerinden biri de eski anıtlardan toplanan taşlardan inşa edilmiş olmasıdır. İlk kalenin ise MÖ 2000’li yıllarda yapıldığı düşünülür. Trabzon’da gezebileceğiniz tarihî yerlerden biri olarak karşınıza çıkan eser, Bizans dönemine ait eski temeller üzerine inşa edilmiştir.
Trabzon Kalesi ne amaçla yapıldı diye soracak olursanız Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethettikten sonra Karadeniz’den gelebilecek saldırılara karşı yaptırdığı bir kale olduğunu söyleyebiliriz.

Trabzon Kalesi Bölümleri

Trabzon kalesi Yukarı, Orta ve Aşağı Hisar olarak 3 bölümden oluşur.

Yukarı Hisar: Yukarı Hisar bölümü, iç kalenin koruyucusu olarak işlev görmesinin yanı sıra akropol olarak kullanılıyordu. Bir takım kaynaklarda hipodrom kalıntıları, kule, hamam ve saray gibi yapıların varlığından da söz edilmiştir. Farklı dönemlerde değişime uğrayan iç kale, diğer hisarlardan daha yüksek bir noktada konumlanır. Trabzon Müzesi’nde teşhir edilen Osmanlı dönemine ait bazı kitabeler de sur duvarları arasında bulunmuştur.

Orta Hisar: İmparator II. Aleksios’un inşa ettirdiği Orta Hisar, diğer bölümlerin devamı niteliğindedir. Çok da muntazam bir görünümü olmayan bu bölümün batısında imaret ve Zağanos Kapıları, diğer bölümlerde Tabakhane ile Kule Kapıları vardır. Ayrıca burada Orta Hisar Camisi yani eski haliyle Panagia Chrysokephalos Kilisesi, Yeni Cuma Camisi, Hükümet Konağı, Zağnos Köprüsü, Kule Hamamı, Çifte Hamam, Amasya Camisi, Şirin Hatun Camisi ve Musa Paşa Camisi de bulunmaktadır.

Aşağı Hisar: Batıdan Zağanos burcunun hemen yanından denize kadar inen bölüm aşağı hisar olarak isimlendirilir. Doğusunda Pazar ve Mumhane Kapılarının bulunduğu bu surlar, güney yönüne doğru ilerleyerek Orta Hisar surlarıyla birleşir. Bu bölümün civarında St. Andrea Kilisesi, Hoca Halil Camisi, Pazarkapı Camisi, Kundupoğlu ve Yarımbıyıkoğlu Evleri, Sekiz Düzenli Hamam, Tophane Hamamı, Hacı Arif Hamamı, İskender Paşa Çeşmeleri gibi tarihî eserler var olmuştur.

Trabzon Kalesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Trabzon Kalesi haftanın 7 günü gezilebiliyor. Ancak güvenlik gerekçesi ile 17.00 itibari ile kapanıyor. Tarihî yapıyı gezerken bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

*Fiyatlar ve saatler Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Trabzon Kalesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

 

Trabzon Kalesi Ziyaretinde Yeme İçme

Trabzon Kalesi’ni ziyaret ettikten sonra gezilecek diğer yerlere de zaman ayıracak olursanız Trabzon’da birkaç gün geçirmenizi öneririz. Bu kadar gezinin yanı sıra bir de Trabzon’un kendine has ve başarılı mutfağına giriş yaparsanız sizin için unutulmaz bir tatil olabilir. Mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında pancar, guliya, sarambula, Akçaabat köfte, kefal ekşilisi, palamut dolması, Laz böreği, peynirli Trabzon pidesi, tomara kızartması, kuymak, pazılı kaygana, karalahana çorbası ve hamsi yemekleri bulunuyor. Gidebileceğiniz restoranları inceleyebilirsiniz.

Devran Lokantası: Adres: Merkez Mahallesi, Yılmaz Cebi Cd. No:27, Araklı / Trabzon
Telefon: (0462) 721 61 19

Özbek Pide: Adres: Merkez Mahallesi, Yunus Emre Cd. 17/A, Araklı/Trabzon
Telefon: (0462) 721 52 52

Trabzon Kalesi Nasıl Gidilir

Trabzon Kalesi’ne gitmek için farklı alternatifleriniz bulunuyor.

Otomobil: Trabzon Kalesi’ne şahsi aracınızla gitmek isterseniz öncelikle Trabzon sahil yolundan giderek Araklı ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Navigasyon desteği alarak ve tabelaları takip ederek kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Otobüs: Trabzon şehir merkezinden Kale’ye gitmek için kent merkezinden hareketle Araklı ilçesine giden otobüs ya da minibüsleri tercih edebilirsiniz.

Uçak: Farklı bir şehirden gitmek isterseniz Trabzon’da havalimanı olduğunu da hatırlatmakta fayda var.